FÖRENING & ORGANISATION

Vilka nya regler gäller för föräldrar från 1 juli?

EXPERTSVAR

Från den 1 juli 2024 börjar nya regler gälla i föräldraförsäkringen, vilka kommer att innebära ändringar för hur föräldrar kan planera och använda sin föräldraledighet. Vad behöver jag som arbetsgivare veta?


Fastighetsbranschen: AI ersätter inte vår personal

Arbetsgivarorganisationen Fastigo frågade sina medlemmar kring AI. Här är resultatet av enkätundersökningen. AI är spännande men ersätter inte personal och riktlinjer saknas anger medlemmarna.


Johan Mann, Fastigos VD: ”Vår bransch är meningsfull – det lockar unga”

PORTRÄTTET

Johan Mann är Fastigos VD sedan 2021. Han spanar in i framtiden och har klara tankar kring ledarskap, fastighetsbranschens utmaningar och hur vi ska sälja in oss för att locka kompetens. Här får du även veta vad han lägger en extra semesterdag på.


Årets bästa arbetsgivare jobbar med mångfald och inkludering

Årets Fastigopris tilldelas Hyresbostäder i Norrköping och Ängelholmshem för sina satsningar på att vara goda arbetsgivare. Bägge bolagen har sett till att göra skillnad genom att främja mångfald och inkludering i arbetslivet.


Partnertext från Fastigo

Ängelholmshem och Hyresbostäder i Norrköping vinner Fastigopriset 2024

Årets Fastigopris delas ut i två kategorier under temat ”lyckat utfall av mångfald- och inkluderingsarbete”. Två glada och värdiga vinnarföretag tog emot priserna i samband med Fastigos stämma den 14 maj.


Process vid arbetsbrist – steg-för-steg

EXPERTSVAR

Att genomföra en process kring arbetsbrist är inget som en arbetsgivare önskar. Trots det är det ibland en nödvändighet. Verksamhetens fortlevnad måste säkras. Fastigos expert guidar dig genom stegen.


Partnertext från Fastigo

Fastigo är tidiga med AI-paralegal

– Vi har klivit på AI-tåget. Det kommer att bidra till att stärka vår position som arbetsgivarorganisation. Det ger oss också, som medarbetare, ett självförtroende att använda AI som naturligt inslag i vårt dagliga arbete, säger Johan Mann, VD på Fastigo.


Sommarsemester: Vem bestämmer när och hur?

EXPERTSVAR

När ni snart ska planera för kommande sommarledighet kan det uppstå en del frågor kring uttag och förläggning av semestern. Vem bestämmer om tillfälle och vad gäller vid eventuell sjukdom – och kan en arbetsgivare kalla in personal under ledigheten?


Nyheter i visselblåsarlagen införda, vad är det som gäller?

EXPERTSVAR

Från den 17 december 2023 omfattar det så kallade visselblåsardirektivet även privata arbetsgivare med över 50 anställda.


Kriminalitet i fastighetsbranschen är vanligt

4 av 10 har tackat nej till att handla upp tjänster på grund av misstanke om arbetslivskriminalitet. Privatägda bolag har tackat nej i större utsträckning än kommunala. Det visar sig i den senaste enkäten ”Fastigo frågar” som skickats ut till Fastigos drygt 900 medlemsföretag. 


Allt en fastighetsägare behöver veta om snöskottning och istappar

Förvaltarforum bevakar och skriver om det som berör dig som fastighetsägare och förvaltare. I dessa tider är tak- och snöskottning på tapeten och här har vi samlat de bästa artiklarna i ämnet. Varsågod!


”Vi har unik lönestatistik på alla – från fastighetsskötare till VD:ar”

HALLÅ DÄR...

Vilka mervärden får man som medlem i er organisation?
– Det många inte vet är att vi har en unik lönestatistik för allt från fastighetsskötare till vd:ar i fastighetsbranschen som man får tillgång till som medlem. Detta utöver en egen kontaktperson som ofta kan ”sina” företag.


Partnertext från Fastigo

”Alltid vinst att jobba med mångfald”

Fastigo träffar Lara Kheiroujan som jobbar som trygghetschef på den allmännyttiga bostadsstiftelsen Platen i Motala. Detta för att prata om Platens arbete med mångfald och inkludering.


Hur säger vi upp en person på grund av arbetsbrist?

EXPERTSVAR

Fråga: Vi behöver säga upp en person för att vi inte har tillräckligt med jobb för honom, hur gör vi? Experten svarar och ger råd om hur ni ska göra för att det ska bli rätt.


Öbos ändrade arbetssätt – från flextid till flexibelt arbete

Större självbestämmande men inte lika för alla. Öbos nya riktlinjer för distansarbete och flexibel arbetstid var ett sätt att möta snabbare samhällsförändringar och bli en mer attraktiv arbetsgivare. Nu har bolaget prisats för sitt arbete. 


Smarta styrsystem viktigt för prisade Gummifabriken

Värnamos gamla gummifabrik fick nytt liv med hjälp av varsam renovering, smarta styrsystem och en kreativ mix av hyresgäster. Idag är Gummifabriken en prisbelönad mötesplats och tillväxtmotor för hela regionen.


Hur tar vi bäst emot sommarjobbarna?

EXPERTSVAR

Handledning, arbetsmiljöfrågor, sjukskrivning och andra praktiska frågor får du här tips och råd om från arbetsgivarexperten Susanne Svensson. Tänk på att sommarjobbare kan bli framtida medarbetare, så passa på att marknadsföra branschen.


Partnertext från Fastigo

”Man behöver sittfläsk och tålamod”

Charlotta Stensson arbetar på Fastigo sedan 1999 och kan allt om fastighetsbranschens kollektivavtal. Förhandlingarna mellan fack och arbetsgivare är en okänd värld för väldigt många, men som faktiskt på något sätt berör alla som jobbar i Sverige.


Gummifabriken och Örebrobostäder vinner Fastigopriset 2023

Årets Fastigopris delas ut i två kategorier under temat ”Det nya arbetslivet”. Två glada och värdiga vinnarföretag tog emot priserna i samband med invigningen av Fastigos nya lokaler den 30 maj.


Fastighetsbranschens ledande kollektivavtal tecknat

Fastigo och Fastighetsanställdas Förbund har kommit överens om ett nytt kollektivavtal. Avtalet berör cirka 10 000 anställda i fastighetsbranschen. Det nya kollektivavtalet är på 24 månader och har ett totalt värde av 7,4 procent.


När kan jag kräva skriftliga svar av min arbetsgivare?

EXPERTSVAR

Det finns ett antal situationer där arbetstagare enligt lag har rätt till vissa skriftliga svar från en arbetsgivare. Det gäller bland annat byte av anställningsform och om du som förälder önskar mer flexibla arbetstider.


Nu börjar vi förhandla om branschens löner på allvar

Den 31 mars roddes årets industriavtal i land. Avtalet blev lönekostnadsökningar på 7,4 % över två år. Det är riktmärket som andra branscher ska rätta sig efter. Fastigo är en av parterna som nu ska börja förhandla inom fastighetsbranschen.


Partnertext från Fastigo

Om bollhav, triangeldraman och världens roligaste bransch

Kompetensförsörjning och karriärvägar i fastighetsbranschen är ständigt aktuella frågor. Fastigo träffar Kristina Forslund, vd, och Dario Vazgec, bostadsförvaltare, på kommunala Eslövs Bostads AB, EBO, två goda ambassadörer för fastighetsbranschen.


Ekonomin är sämre – får vi säga upp anställda på grund av det?

EXPERTSVAR

Arbetsbrist, omplacering och turordning. Vad är det som gäller om ni som bolag har fått sämre ekonomi och känner att ni behöver säga upp medarbetare? Fastigo reder ut frågan.


Partnertext från Fastigo

Lyckad satsning på kvinnliga fastighetsskötare

I november för tre år sedan examinerade rekryteringsutbildningen för kvinnliga fastighetsskötare sina första elever. Utbildningen var ett samarbete mellan HSB Skåne, Arbetsförmedlingen och Yrkesakademin. En satsning som blev mycket lyckad.


Måste vi anställa inhyrd personal efter 24 månader?

EXPERTSVAR

Nya regler i lagen om anställningsskydd (LAS) skärper kraven för arbetsgivarens möjligheter att hyra in personal. Vad gäller och hur ska du som arbetsgivare agera, det reder Karl Engman, förhandlare på Fastigo ut.


Partnertext från Fastigo

Fortsatt nöjda medarbetare på Fastigo

Fastighetsbranschens arbetsgivarorganisation Fastigo blir för andra året i rad Great Place to Work-certifierade.


Måste en arbetsgivare acceptera alla typer av extraknäck?

EXPERTSVAR

Det har genomförts flera olika förändringar i Lagen om anställningsskydd. En reglering hindrar en arbetsgivare att förbjuda så kallade parallellanställningar. Vad omfattas av den nya lagregeln och måste en arbetsgivare acceptera extraknäck?


Vad innebär nya ”särskild visstid” för mig som arbetsgivare?

EXPERTSVAR

Den 1 oktober 2022 kommer allmän visstidsanställning som anställnings-form ersättas av den nya anställningsformen ”särskild visstid”. Denna skiljer sig i huvudsak från allmän visstid genom att den snabbare övergår i en tills-vidareanställning.


Partnertext från Fastigo

Så lockar Kopparstaden till sig ny kompetens

Det allmännyttiga bostadsbolaget Kopparstaden i Falun fyller 75 år i år, lika många år som de varit medlemmar i Fastigo. De är stolta men inte nöjda, de vill utvecklas, säger vd Susanna Karlevill. Bland annat lockar de ny kompetens med sommarjobb.


Partnertext från Fastigo

”Vi är en arbetsgivare för alla”

Väsbyhem har högt ställda mål: de ska vara en av Sveriges bästa arbetsplatser, ha Sveriges nöjdaste kunder och uppnå ett långsiktigt hållbar tillväxt i den växande kommunen Upplands Väsby. Det bästa är att de lyckas.


Partnertext från Fastigo

”Mycket blir komplicerat utan kollektivavtal”

Svenska Handelsfastigheter är en av Fastigos nyblivna medlemsföretag, och vi träffar fastighetsprofilen och vd:n Lennart Sten i företagets lokaler i centrala Stockholm. Vi tar chansen och frågar om trender och utsikter i fastighetsbranschen.


Måste jag delta i arbetsmiljöarbetet?

EXPERTSVAR

Visste du att varje enskild medarbetare är skyldig att bidra till en god arbetsmiljö på arbetsplatsen? Inte bara arbetsgivaren har ansvar – även du som anställd ska göra ditt, enligt Arbetsmiljölagen. Fastigos förhandlare Karl Engman berättar vad som gäller.


Nominera ditt företag till Fastigopriset 2022!

Fastigo vill premiera företag som arbetar aktivt med att förebygga och förhindra hat och hot som drabbar deras anställda. Nu är nomineringstiden öppen, så ta tillfället i akt och berätta om hur ni har arbetat för att göra jobbet tryggare för era medarbetare.


Fastigo tar plats i styrelsen för Diversity Charter Sweden

Fastigo har genom Kicki Lilliedrake invalts i styrelsen för Diversity Charter Sweden, den svenska delen av en europeisk plattform för mångfald och inkludering i arbetslivet.


Säsongsjobbare och LAS, hur gör jag rätt?

EXPERTSVAR

Snart är det dags för säsongsanställningar inför sommaren. Det är en del att tänka på när det gäller säsongsanställning och företräde till ny anställning. Victoria Lindström, förhandlare/rådgivare på Fastigo hjälper dig som anställer med det du behöver veta.


Partnertext från Fastigo

Fastigo högt rankad som arbetsplats

Att Great Place to Work-certifieras är ett bevis på att organisationen uppfattas som en bra arbetsplats av de anställda. För att certifieras ska man nå upp till en nivå om minst 70 procent positiva svar i Trust Index. Fastigo nådde hela 90 procent.


Kan jag tvinga mina anställda att vaccinera sig?

EXPERTSVAR

Arbetsmiljölagen ger inte arbetsgivaren rätt att tvinga någon till ett kroppsligt ingrepp. Karl Engman, förhandlare/rådgivare Fastigo svarar på frågan om man som arbetsgivare kan beordra sina anställda att vaccinera sig mot covid-19.


Anställ en lärling med Fastigos unika avtal

Genom ett avtal med Fastighetsanställdas förbund kan medlemmar i Fastigo anställa en lärling. Titta på filmen hur Stiftelsen Kalixbo och lärlingen Mattias Andersson upplever upplägget och vad det ger dem.


Vilka tids- och arbetsmiljöregler gäller för takarbete i vinter?

EXPERTSVAR

Lisa Strandberg, förhandlare/rådgivare på Fastigo ger svar på hur man som arbetsgivare/uppdragsgivare kan lägga upp arbetet för takarbete och vilket ansvar för arbetsmiljön som ligger på denne gällande skyddsutrustning med mera.


Partnertext från Fastigo

Yrkesroller i fastighetsbranschen

Flera av Fastigos medlemsföretag berättar i denna film om de yrkesroller som återfinns i deras verksamheter.


Partnertext från Fastigo

Kollektivavtal och den svenska modellen

I den här filmen fokuserar vi på den svenska modellen och kollektivavtalets betydelse för såväl arbetsmarknaden som för dig som arbetsgivare.


Partnertext från Fastigo

En jämställd bransch

I den här filmen fokuserar vi på branschens framgångsrika arbete med jämställdhet och utmaningarna som kvarstår.


Kan du säga upp någon på grund av bristande prestation?

EXPERTSVAR

En arbetstagare som brister i prestation kan riskera att bli uppsagd. Victoria Lindström, förhandlare på Fastigo, ger råd till arbetsgivare om vilka steg som måste vidtas, innan man slutligen kan säga upp någon. 


Visselblåsare som larmar ska få skydd i nytt lagförslag

EXPERTSVAR

I december i år föreslås lagen om visselblåsare träda i kraft och företag med över 50 anställda kommer att tvingas att skapa interna kanaler för inrapportering av upplevda missförhållanden.


Fastigopriset 2021 till SBC

Årets Fastigopris går till SBC, Sveriges Bostadsrättscentrum AB, för hur de utvecklat sina arbetsmetoder under pandemin, metoder som tas med in i framtiden.


Kan företaget få ersättning för en som är sjuk ofta?

EXPERTSVAR

Särskilt högriskskydd kan beviljas till en arbetstagare som har en medicinskt väldokumenterad sjukdom som gör att arbetstagaren troligen måste vara borta från arbetet minst tio gånger om året.


Partnertext från Fastigo

Fastigo fyller 75 år!

Först ut i detta firande är filmen Fastigo 75 år – perspektiv på fastighetsbranschen. En film som visar hur fastighetsbranschen, och Fastigo med den, utvecklats från då till nu och med utblick mot framtiden.


Bebis på gång, vad gäller?

EXPERTSVAR

Frågorna är många när det vankas bebis, och det är bra att veta vilka regler kring föräldraledighet som gäller när det är dags att packa ihop och gå hem från jobbet för att ägna sig åt sin guldklimp.


”Har älskat alla möten med bransch och medlemmar”

PORTRÄTTET

I juni lämnar Mona Finnström jobbet som vd för Fastigo efter 13 framgångsrika år. Då ska hon skaffa hund, bli ordförande för Förvaltarforum och kanske starta en konsultfirma med en kompis.


Partnertext från Fastigo

Hjälp våra unga till första jobbet!

Vi behöver visa upp vår breda och intressanta bransch för en målgrupp som vi traditionellt har svårt att nå.


Satsa på jobb till unga i sommar

Fastighetsägarna Stockholm och Fastigo går nu samman i ett upprop till branschen: Lägg i en extra växel för att ge ungdomar chansen till ett första viktigt steg ut i arbetslivet!


Johan Mann ny vd för Fastigo

Johan Mann blir ny vd och efterträder Mona Finnström som nu går i pension efter 13 år som vd på Fastigo.


Sommarjobbare – vad behöver jag tänka på?

EXPERTSVAR

Planera i god tid för att ta emot sommarjobbande ungdomar och tänk på att ge dem en god introduktion, skriver Susanne Svensson på Fastigo.


Nytt lärlingsavtal kan lösa kompetensbristen

Fastighetsbranschen har fått sitt första lärlingsavtal. Det här är en jättemöjlighet för våra medlemsföretag, säger Susanne Svensson, ansvarig förhandlare på Fastigo.


Handintensivt arbete ska kontrolleras var tredje år

EXPERTSVAR

Den 1 november 2019 ändrades föreskriften Belastningsergonomi bland annat genom att en definition av handintensivt arbete införs. Det blir nu krav på medicinska kontroller för fler yrkesgrupper.


Partnertext från Fastigo

SällBo – integrationsprojektet som blev en världsnyhet

Fastigo-medlemmen Helsingborgshem har skapat rubriker i media över världen; reportrar från BBC, CNN, från Sydkorea, press från hela Europa och förstås nationellt och lokalt i Sverige har filmat och skrivit.


Corona – råd och information

Här finner du länkar till den viktigaste informationen för att fastighetsbranschen ska kunna hantera pandemin.


Jobba rätt och lätt under pandemin

EXPERTSVAR

Fastigos förhandlingschef Charlotta Stensson berättar hur arbetet kan läggas upp på bästa sätt.


Omplacering av arbetstagare

EXPERTSVAR

Lisa Strandberg skriver om i vilken omfattning arbetsgivaren kan omplacera en arbetstagare.


Konsult och entreprenör drabbas värst

Konsulter och entreprenörer är de som drabbas värst av pandemins effekter visar en enkätundersökning som Fastigo gjort.


Partnertext från Fastigo

Tävla om Fastigopriset 2020

Är ditt företag vinnare av 2020 års Fastigopris? Fastigopriset är ett årligt återkommande pris som går till ett fastighetsbolag som har presterat särskilt väl som arbetsgivare under det gångna året.


”Jag törs inte gå till jobbet, tänk om jag blir smittad?”

EXPERTSVAR

Vad säger reglerna, får jag vara hemma från jobbet om jag är orolig? Fastigos förhandlingschef Charlotta Stensson ger svar.


Rätt till ledighet för att plugga?

EXPERTSVAR

Alla arbetstagare har rätt till studieledighet, oavsett anställningsform eller om man jobbar heltid eller deltid, skriver Fastigos Johan Svalling.


Corona-viruset – vad gäller på jobbet?

Vad kan medarbetare och arbetsgivare göra om corona-viruset sprids i Sverige? Här finner du de bästa råden från Fastigo och länkar till ansvariga myndigheter och organisationer.


Partnertext från Fastigo

Stockholms student-bostäder prisas för nytänk

Stockholms studentbostäders initiativ ”Det omvända mentorsprogrammet” vände upp och ner på hur ett mentorsprogram brukar se ut, vilket ledde till att de fick utmärkelse på internationell nivå.


Nytt år, ny lön… eller?

EXPERTSVAR

Vad är det egentligen som styr lönenivåer och löneförhöjningar?  Har alla arbetstagare rätt till årlig löneökning?


Får jag anställa utländsk arbetskraft?

EXPERTSVAR

Fastigos Lisa Strandberg om vad som krävs för att anställa utländsk arbetskraft från ett land utanför EU/EES.


Partnertext från Fastigo

Fastigos HR-dagar en succé!

Anders Hansen var en av huvudtalarna under Fastighetsbranschens HR-dagar, som i år hade nästan 70 deltagare.


Diskriminering och aktiva åtgärder i fyra steg

EXPERTSVAR

Fastigos Susanne Svensson om att alla arbetsgivare ska arbeta för att motverka diskriminering och främja lika rättigheter och möjligheter på arbetsplatsen.


Partnertext från Fastigo

Alla är vinnare i ett jämställt näringsliv

Nyligen publicerade Stiftelsen Allbright en undersökning som stipulerade fastighetsbranschen som Sveriges första jämställda bransch. Även Fastigos egna undersökningar understryker detta.


Vad menas med företrädesrätt till ny anställning?

EXPERTSVAR

Victoria Lindström, förhandlare och rådgivare på Fastigo, reder ut vad som gäller.


Sveriges första jämställda bransch

Fastighetsbranschen är Sveriges första jämställda bransch med 40 procent kvinnor i toppen. Fastigos vd kommenterar den nya Allbright-rapporten.


Ny kommunikationschef på Fastigo

Fastighetsbranschens arbetsgivarorganisation Fastigo anställer Kicki Lilliedrake som ny kommunikationschef.


Hur undviker jag kränkande särbehandling?

EXPERTSVAR

Fastigos Lisa Strandberg om vad som är kränkande särbehandling och hur man undviker det.


De är bäst på att ta emot unga

Sandvikenhus, AllboHus Fastighets AB och Axcell Fastighetspartner vinner utmärkelsen Framtidsindex för sitt arbete med att ta emot unga i företaget.


Get together & AW med TalangAkademin

Jobbskaparkonceptet TalangAkademin bjuder in till kvällsseminarium och After Work den 1 oktober kl 17 på Quality Hotel Globe i Stockholm.


Partnertext från Fastigo

Nytt skolår med nya möjligheter till prao

I dagarna påbörjar landets skolelever ett nytt läsår. Förutom ny kunskap och trevliga stunder med sina klasskamrater innebär det också en jakt på praoplats för elever i årskurs 8 och 9.


Snart är semestern här, men vad gäller?

EXPERTSVAR

Fastigos Susanne Svensson om semesterlagens syfte och innebörd.


Regler för unga sommarjobbare

EXPERTSVAR

När man anställer sommarjobbare under 18 år är det speciella regler som gäller för dig som arbetsgivare och som är bra att tänka på.


HSB prisas för digitalt HR-arbete

HSB Göteborg tilldelas Fastigopriset 2019 för sin satsning på att digitalisera HR-arbetet.


Partnertext från Fastigo

Fokuserad specialist med unik styrka

Med cirka 1 000 medlemmar som har drygt 22 000 anställda är Fastigo fastighetsbranschens ledande arbetsgivarorganisation.


Nytt mentorprogram för branschen

Fastighetsägarna Stockholm och Fastigo startar tillsammans ett mentorskapsprogram. Programmet drar igång till hösten.


Fem kan vinna Fastigopriset

På tisdag presenteras vinnaren av Fastigopriset.


Svårare att få praktik som förvaltare

Trots att det råder stor brist på fastighetsförvaltare har det blivit svårare för studenterna på landets förvaltarutbildningar att få praktikplatser, så kallat lärande i arbete (Lia).


Höjd Las-ålder och ålder för uttag av allmän pension

EXPERTSVAR

Charlotta Stensson om förlängt anställningsskydd och höjd pensionsålder.


”Viktigt göra branschen känd bland unga”

Förra veckan gjorde 18 åttondeklassare från Rinkebyskolan i nordvästra Stockholm sin prao på ett tiotal fastighetsbolag i staden.


Har alla rätt att vara tjänstlediga från jobbet?

EXPERTSVAR

Det finns tre sorters rätt till tjänstledighet, skriver Fastigos Victoria Lindström.


Arbetstagare eller uppdragstagare – hur avgör man det?

EXPERTSVAR

Victoria Lindström på Fastigo redogör för när en arbetspresterande part ska räknas som arbetstagare eller uppdragstagare.


Ett bra år för förvaltningen

2018 är snart slut och det känns som att året inneburit en nytändning för alla oss som gillar och inser värdet av värdeskapande, hållbar fastighetsförvaltning.


Kom och lyssna på branschprofilerna

SEMINARIUM

Branschens mest spännande profiler vägleder dig på Förvaltarforums seminarium Framtidens Förvaltare. Se vilka du vill träffa!


Ledighet för fackligt uppdrag

EXPERTSVAR

Lisa Strandberg på Fastigo redogör för vilka regler som gäller vid ledighet för fackligt uppdrag.


Partnertext från Fastigo

Prao ska locka framtidens medarbetare

Sedan tre år medverkar ett antal fastighetsbolag i Stockholm i ett praoprojekt med Rinkebyskolan. Syftet är att visa upp branschen för en ny generation.


Nya regler om ansvaret för rehabiliteringsplan

EXPERTSVAR

Charlotta Stensson, Fastigo, om arbetsgivarens ansvar för att upprätta en rehabiliteringsplan för en långtidssjukskriven arbetstagare.


Bransch i framkant med valideringsverktyget Faval

Valideringsverktyget Faval erbjuder validering för yrkesroller i fastighetsbranschen som kräver eftergymnasial utbildning.


Vilket ansvar har arbetsgivaren för arbetsmiljön?

EXPERTSVAR

Peter Sparrfors på Fastigo redogör för arbetsgivarens arbetsmiljöansvar och hur det kan delegeras.


Så behöver fastighetsförvaltningen utvecklas

Fastighetsförvaltningen måste bli bättre på många punkter för att möta framtidens krav, visar en undersökning från Fastigo. Störst utvecklingsbehov finns inom digitalisering, hållbarhet, affärsmässighet samt förståelse för kundernas krav.


Vad behöver jag tänka på när jag anställer minderåriga?

EXPERTSVAR

Fastigos förhandlingschef Charlotta Stensson ger tips om vad du behöver tänka på när du anställer minderåriga som sommarjobbare.


Glöm inte Fastigos förvaltarenkät!

Samtliga medlemsföretag inom Fastigo får i dagarna en undersökning om framtidens fastighetsförvaltning. Här kan du svara på frågorna.


Vad gäller vid semesterledighet?

EXPERTSVAR

Johan Svalling på Fastigo reder ut rättigheter och skyldigheter i samband med semester.


Tre tips för bättre jämställdhet

Fastighetsbranschen ligger bra till i fråga om jämställdhet, men det kan alltid bli bättre. Det skriver Fastigo som ger tre tips för en mer jämställd…


Piggare med sextimmars arbetsdag

Den 1 februari inledde Östersundshem ett 18-månaders försök med sex timmars arbetsdag. Östersundshems vd Daniel Kindberg ser redan nu positiva resultat, när han uttalar sig…


Vad måste jag tänka på vid rekrytering?

EXPERTSVAR

Susanne Svensson, förhandlare och rådgivare på Fastigo tipsar om vilka regler du behöver ha koll på inför en rekrytering.


Kommunikationschef på Fastigo

Fastigo har rekryterat Hannes Kataja som ny kommunikationschef. Hannes arbetar i dagsläget som presschef på vård- och omsorgsföretaget Attendo och kommer att börja sin tjänst…


Fastigo vill säkra framtidens förvaltning

Arbetsgivarorganisationen vill bidra till att utveckla och säkerställa kvaliteten i dagens och framtidens fastighetsförvaltning. Med hjälp av Fasticon och Förvaltarforum genomförs en undersökning om hur vi uppfyller framtida krav.


Ljudduschar mot brus på kontoret

De störande ljuden i öppna kontorslandskap kan vara många – och de påverkar hur vi mår och presterar. Ett sätt att få bort störande ljud…


Vad gäller vid föräldraledighet?

EXPERTSVAR

Johan Svalling på Fastigo reder ut arbetsgivares och arbetstagares rättigheter och skyldigheter när du är föräldraledig.


Fler kvinnliga chefer på Riksbyggen

Andelen kvinnor som är chefer har ökat stadigt på Riksbyggen, sedan 2007 har andelen ökat från 23 procent till 37 procent.


Arbetsgivares ansvar för rehabilitering?

EXPERTSVAR

Charlotta Stensson på Fastigo reder ut vilket ansvar en arbetsgivare har för en arbetstagares rehabilitering och som vad krävs för att leva upp till det lagstadgade rehabiliteringsansvaret.


Vd:ar upplever balans i livet

Mer än 90 procent av vd:arna i fastighetsbranschen uppger att det finns goda eller delvis goda möjligheter till balans i livet. Det visar en undersökning…


Vad gäller vid snöskottning på tak?

EXPERTSVAR

Lisa Strandberg, förhandlare och rådgivare på Fastigo ger råd inför vinterns snöfall.


Modigast vinner medarbetarna

Fastighetsbranschen måste kliva ur bekvämlighetszonen och jobba mer offensivt ihop kring kompetensförsörjning, anser Fastigos vd Mona Finnström.


Artikelbank för hälsosamt arbetsliv

Förra hösten samlade Fastigo in fastighetsbranschens bästa tips på ett hälsofrämjande arbetsliv. Nu har arbetsgivarorganisationen samlat en artikelbank på fastigo.se under rubriken hållbart arbetsliv. Där…


Lönespecialist hos Fastigo

Linda Tiderman är ny medarbetare hos Fastigo. Hon är lönespecialist och har erfarenhet av att konfigurera företag som väljer att outsourca sin lönehantering. Linda kommer…


Förhandlare hos Fastigo

Fastighetsbranschens arbetsgivarorganisation, Fastigo, har rekryterat Lisa Strandberg som ny förhandlare och rådgivare. Lisa Strandberg är jurist och kommer närmast från SLA (Skogs- och Lantarbetsgivarna) där…


Nya företag väljer Fastigo

Maxfastigheter i Sverige AB, Rosengård Fastighets AB och Fasticon Support väljer Fastigo som partner för arbetsgivarfrågor. – Vi ser en trend, där nystartade privata företag…


Fastighetsbranschen mest jämställd

Sju av tio anställda i fastighetsbranschen, 71 procent, ger sina arbetsplatser godkänt när det gäller jämställdhet. Det är bäst av alla  branscher. Det skriver Fastigo i…


Fler kvinnor med makt i branschen

Andelen kvinnor på maktpositioner fortsätter att öka i den traditionellt mansdominerade fastighetsbranschen.


Tre faktorer avgör hur chefen klarar sig

Ett nytt forskningsprojekt visar att det finns tre tydliga faktorer som gör att vissa chefer klarar sig bättre. Det handlar om medkänsla med sig själv,…


Unga ska lockas med fototävling på Instagram

Fastigo testar nya grepp för att attrahera unga till fastighetsbranschen. En fototävling på Instagram där det gäller att fotografera sin favoritfastighet lanseras i samarbete med ”influencern”…


Bromöllahem vinner integrationspris

BromöllaHem AB vinner Fastigopriset 2017 för sitt arbete med integration och ökad mångfald bland medarbetarna.


Nya styrelsen i Fastigo

Fastigos stämma har valt en ny styrelse. Företrädare för hela fastighetsbranschen finns representerad i styrelsen som har representanter från kommunala och privata fastighetsbolag, entreprenörer, HSB…


Avtal klart för tjänstemän

Fastigo har kommit överens med Unionen, Vision, Ledarna, Sveriges Ingenjörer, Sveriges Arkitekter med flera om nya kollektivavtal för tjänstemän i fastighetsbranschen. De nya avtalen om…


Vd:ar utmanar i jämställdhet

Fem vd:ar i fastighetsbranschen ska i samarbete med stiftelsen AllBright utmana övriga bolag och branscher i jämställdhet.


Politiker vill skapa fler bostäder

Hälften av de svenska kommunpolitikerna, 53 procent, tycker att kommunen bör arbeta mer med att skapa nya bostäder inom redan befintligt bestånd, exempelvis genom påbyggnad…


Hur löser vi kompetenskrisen?

Fasticon Kompetens arrangerade en workshop för att hitta svaren. Koncernchefen Jonas Gustavsson summerar dagen.


Fastigo inleder förhandlingar

Den 14 februari träffar Fastigo tjänstemannafacken och den 7 mars träffar arbetsgivarorganisationen Fastighets för att växla krav inför årets avtalsförhandlingar, skriver Fastigo i ett pressmeddelande….


Fler ska kunna få yrkesintroduktion

Arbetsgivarorganisationer och fackförbund i fastighetsbranschen har kommit överens om att utvidga yrkesintroduktionsavtalet.


Så ska medarbetarna må bra

Bostads AB Mimer har utbildat sina chefer i hälsosamt ledarskap för att komma tillrätta med ökande ohälsa och stress hos medarbetarna, skriver Fastigo.se på sin…


Fokus på arbetsmiljö i fastighetsbranschen

Att främja den fysiska och psykiska hälsan hos sina anställda blir allt viktigare för företag i fastighetsbranschen.


Utveckling lockar unga

Möjlighet att utvecklas på jobbet är det som lockar ung arbetskraft mest. Därefter kommer bra lön och trevliga kollegor. Det skriver fastigo.se som har hämtat…


Fler sjukskrivningar

Antalet personer som måste sjukskrivas på grund av arbetsrelaterade sjukdomar ökar i fastighetsbranschen. Årets 99 anmälningar för perioden januari–september är den högsta noteringen på fem…


Kvinnor mest stressade på jobbet

Stressbesvär på jobbet är nästan dubbelt så vanligt bland kvinnor än män. Men fler män upplever stress och psykiska besvär till följd av jobbet än…


Östersundshem hjälper unga och nyanlända få jobb

Östersundshem prövar en ny modell för att hjälpa nyanlända och unga arbetslösa att komma in på arbetsmarknaden, berättar Fastigo i sin nyhetsbrev. Projektet, kallat Innanförskapsakademin,…


Studenter kan lösa personalbrist

En undersökning som Fastigo har gjort visar att fyra av tio arbetsgivare i fastighetsbranschen tycker det är svårt att locka till sig unga akademiker med…


Dubbelt chefskap minskar stress

Chefer blir alltmer stressade och arbetssituationen alltmer komplex. Lösningen är ”tvåhänt ledarskap” – en effektiv metod för att hantera stress, skriver Fastigo. De kommande tio…


Stora och små rekryterar flest unga

De största och de minsta företagen är bäst på att anställa unga i åldern 18-24 år. Även när det gäller mångfald är det bättre ställt…


Uppsalahem bäst på rekrytering

2016 års pris som Årets innovatör har tilldelats Uppsalahem av Universum, som årligen prisar arbetsgivare som utmärker sig inom talangrekrytering och medarbetarutveckling. 2015 blev Uppsalahem…


Haveri med snabbspår för nyanlända

Snabbspåren för nyanlända skulle bli en snabb och smidig väg till jobb. Men hittills har det gått dåligt i flera branscher. I fastighetsbranschen har än…


Mest hot och våld i allmännyttan

Anställda i kommunala bostadsbolag drabbas oftare av hot och våld än andra i fastighetsbranschen. Det visar en av de få undersökningar som har gjorts.


Satsning gav nöjdare medarbetare

Karlskogahem vet vad som krävs för att bli en populär arbetsgivare. Den senaste nöjd-medarbetar-index visar ett sammanfattande omdöme på 88 av 100. Jämförelsesiffran för cirka…


För dig som arbetar med förvaltning och utveckling av alla typer av fastigheter.

Prenumerera på
vårt kostnadsfria nyhetsbrev


Inköpsportal - tipsa oss

Inköpsportal - ansökan
Logotyp, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Bild, minst 540 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Kontaktspersonsbild, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Inköpsportal - tipsa en kollega