”Jag törs inte gå till jobbet, tänk om jag blir smittad?”

Vad säger reglerna, får jag vara hemma från jobbet om jag är orolig?

Hela världen befinner sig i ett väldigt speciellt tillstånd. Alla har inte jobb som tillåter hemifrånjobb, och många kan känna olust inför att gå till jobbet. Detta av rädsla för att bli smittad av coronaviruset av kunder, kollegor eller medtrafikanter.

Arbetsgivarens samtycke
Men vad gäller egentligen, får jag vara hemma från jobbet för att jag är rädd för smitta? Ett enkelt svar är att oro inte är skäl för att inte utföra arbetsuppgifter. Om du som anställd uteblir utan arbetsgivarens samtycke så handlar det som huvudregel om arbetsvägran.

För en dialog
Verkligheten är dock ofta mer komplicerad än så, samtal och individuella bedömningar är ofta nödvändiga om signaler om befogad eller obefogad oro framkommer.

Arbetsgivare och anställd måste föra en dialog och få fram vad som ligger bakom.  Är den anställde själv eller någon närstående till denne i en riskgrupp för smitta till exempel?

Informera om vad som gäller
Fundera i så fall tillsammans över åtgärder för att den anställdes arbetsmiljö ska bli bättre. Går det att lägga om arbetstider så att ensamarbete eller minimalt med kontakter möjliggörs? Kan personen jobba hemifrån med vissa sysslor, eller sitta avskilt om denne måste befinna sig på jobbet? Håll en öppen dialog och informera tydligt om vilka villkor som gäller.

Arbetsmiljöansvar
Om arbetstagaren jobbar hemifrån så har arbetsgivaren fortfarande ansvar för arbetstagarens arbetsmiljö.

Kraven i Arbetsmiljöverkets föreskrift om arbetsplatsens utformning går oftast att uppfylla i bostaden, men det gäller att tänka på ergonomi och belysning. Teknik och arbetsutrustning behöver fungera. Om sittplatsen i hemmet inte är lika bra som på jobbet är det viktigt att arbetstagaren tar fler pauser för att sträcka på sig.

Det är också viktigt att arbetsgivaren och kollegor har regelbunden kontakt med den som arbetar hemifrån.

Charlotta Stensson, förhandlingschef Fastigo

Bli den första att kommentera "”Jag törs inte gå till jobbet, tänk om jag blir smittad?”"

Kommentera

Du måste vara inloggad för att kommentera. Klicka här för att logga in
Inköpsportal - tipsa oss
Inköpsportal - ansökan
Logotyp, minst 200 pixlar bred *
Maximal filstorlek: 209.72 MB
Bild, minst 540 pixlar bred *
Maximal filstorlek: 209.72 MB
Kontaktspersonsbild, minst 200 pixlar bred *
Maximal filstorlek: 209.72 MB
Inköpsportal - tipsa en kollega