Fastighetsbranschens ledande kollektivavtal tecknat

Johan Mann, VD på Fastigo

Fastigo och Fastighetsanställdas Förbund har kommit överens om ett nytt kollektivavtal. Avtalet berör cirka 10 000 anställda i fastighetsbranschen. Det nya kollektivavtalet är på 24 månader och har ett totalt värde av 7,4 procent.

– Vi är mycket nöjda över delen som handlar om att kunna anställa personer som står långt ifrån arbetsmarknaden. Branschen är i behov av arbetskraft, samtidigt som arbetslösheten ökar, inte minst bland ungdomar och utrikesfödda. Att parterna tillsammans tar ansvar för denna samhällsutmaning och erbjuder förutsättningar för dessa personer är mycket bra, säger Johan Mann, vd för Fastigo och Lemmy Mauritzon, förbundsordförande för Fastighets i ett gemensamt uttalande.

Fastighetsbranschens arbetsgivare agerar ofta som ansvarstagande samhällsaktörer. Just nu står branschen inför stora utmaningar i form av energipriser, ränteläge och inflation, och allt som underlättar kompetensförsörjning och som motverkar trösklarna in på arbetsmarknaden är ett steg i rätt riktning.

– Vi hoppas att många av våra arbetsgivare kommer att nyttja den här unika möjligheten till anställningsform. I kombination med samhällets övriga insatser i form av till exempel branschinriktade kampanjer kring nystartsjobb från Arbetsförmedlingen så hoppas vi att många kan bli vinnare, säger Johan Mann.

Avtalet i korthet:

  • Avtalet gäller för perioden från den 1 april 2023 till och med den 31 mars 2025.
  • Överenskommelsen innehåller löneökningar om 7,4 procent och följer därmed industrins märke i både nivå och avtalets längd.
  • Arbetstagarens egen uppsägningstid är två månader efter två års anställningstid från och med den 1 april 2024.
  • Avtal om arbetstagare i anställning med arbetsmarknadspolitiska insatser med särskilda villkor.
  • De lokala parterna kan träffa överenskommelse om att semesterdagstillägg växlas till lediga dagar, pensionsavsättning eller annat.
  • Utvidgning av permissionsreglerna.

Källa: Fastigo

Dela artikeln: LinkedIn
Inköpsportal - tipsa oss

Inköpsportal - ansökan
Logotyp, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Bild, minst 540 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Kontaktspersonsbild, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Inköpsportal - tipsa en kollega