Förening / Nytt från organisationer & föreningar
Partnertext från Fastigo

”Vi är en arbetsgivare för alla”



Väsbyhem har högt ställda mål: de ska vara en av Sveriges bästa arbetsplatser, ha Sveriges nöjdaste kunder och uppnå ett långsiktigt hållbar tillväxt i den växande kommunen Upplands Väsby. Det bästa är att de lyckas.

–För att kunna nå våra högt ställda mål måste vi arbeta aktivt med vår främsta resurs, det vill säga Väsbyhems medarbetare. Med ett högt medarbetarengagemang lägger vi grunden till framgångar inom våra andra prioriterade områden, säger Harminder Mankoo som är HR-ansvarig på Väsbyhem.

Väsbyhem är ett kommunalägt bostadsbolag som har arbetat med samhällsnytta och socialt ansvarstagande sedan 1948 i Upplands Väsby kommun. De äger och förvaltar cirka 40 000 kvm lokaler och 4900 lägenheter. Väsbyhem bygger dessutom ungefär 100 lägenheter varje år.

–Vi ligger bra till geografiskt, både nära Arlanda och Stockholm, vilket gör kommunen till en bra knutpunkt. Kommunen har som mål att Upplands Väsby ska bli Väsby stad år 2040 där Väsbyhem självklart utgör en viktig del i den utvecklingen framåt som kommunalägt fastighetsbolag, säger Harminder Mankoo som vi träffar för en intervju i Väsbyhems fina lokaler i Upplands Väsby.

Utjämnade avtal
Något som är speciellt för Väsbyhem, och som Harminder Mankoo tror är en av flera bidragande orsaker till att Väsbyhem återkommande blivit rankade på Great Place to Work-listan som Sveriges bästa arbetsgivare samt flertalet gånger blivit certifierade som en utmärkt arbetsplats, är att de systematiskt arbetat med att jämna ut skillnaderna i kollektivavtalen för tjänstemän och arbetare.

– Rent historiskt sett har det alltid funnits skillnader mellan ”White-collar” och ”Blue-collar” men det vi har gjort på Väsbyhem är att utgå ifrån att det inte ska finnas några villkorsskillnader mellan medarbetare oavsett kollektivavtalstillhörighet. Vi är en arbetsgivare för alla och ska vara en jämställd arbetsplats! Vi har de senaste åren justerat antal semesterdagar och även justerat semesterdagstillägget. Att vi har samma veckoarbetstid oavsett kollektivavtalsområde har vi haft sedan länge.

En väg till målet
Här har ledningen på Väsbyhem jobbat nära representanten för Fastighetsanställdas förbund, kvartersvärden Benny Forsberg, som har varit med på hela resan med utjämnandet av skillnader mellan avtalsgrupperna på Väsbyhem.

– Jag har drivit eget tidigare, men i den här rollen så uppmärksammade jag en del skillnader i villkor som jag inte tänkt på tidigare. När jag jobbat i några år så gick jag in till Amra (Barlov Lindqvist, vd på Väsbyhem sedan 2013). Det var inte det att jag var missnöjd, men det var vissa skillnader som jag inte förstod. Varför en anställd var värd mer återhämtning/semesterdagar än någon annan till exempel. Framför allt när vi har så högt ställda mål om att vara Sveriges bästa arbetsplats. Min tanke var att ska vi nå dit så måste vi vara ett företag, en personal, säger Benny Forsberg.

Ömsesidighet
Benny Forsberg betonar att samtalsklimatet alltid har varit väldigt bra och öppet, präglat av en ömsesidighet kring Väsbyhems mål. Ett givande och tagande.

– Jag kan inte bara komma in och begära. Jag måste också visa att om vi får så får vi ge. Vi har fått steppa upp! Vi har trimmat rutiner, processer, jobbat med att hela tiden förbättra och förändra, och förändring är jobbigt, säger Benny Forsberg.

Det här blir ju dyrare för arbetsgivaren, vad tänker du om det?
– Personal är en tillgång, något jag levde efter även när jag hade egna anställda. Det kostar inte, det betalar sig i form av lojala och nöjda medarbetare. Det kommer alltid att finnas, och ska finnas, skillnader; man har olika titlar och utbildningar. Jag vet ju vilken roll jag har valt, men det är inget argument att det alltid har sett ut på ett visst sätt. Väsbyhem vill och kan så mycket. Jag hade tur som hamnade i en organisation som var inte bara var mottaglig för samtalet utan även drivande i att dra upp en plan för att verkställa, säger Benny Forsberg.

Harminder Mankoo håller med och tillägger:

– Det är otroligt viktiga frågor och en självklar resa för oss, helt ärligt så har inte ens kostnaden varit en faktor i beslutet, vi konstaterade helt enkelt att vi är en arbetsgivare och självklart måste vi behandla alla våra medarbetare på ett rättvist sätt.

Attrahera med värderingar
Kompetensbrist är en ständigt återkommande fråga för branschen, och något som även Väsbyhem tampas med.

–Fastighetsbranschen har över lag ett väldigt gott rykte och ligger i framkant i många delar som rör hållbarhet. Vi är ju den mest jämställda branschen enligt Allbrights senaste rapport till exempel, helt fantastiskt! Branschen har bredd i yrkena och väldigt bra villkor genom bra moderniserade kollektivavtal, säger Harminder Mankoo.

Han tänker långsiktigt i fråga om att attrahera arbetskraft, och menar att vi måste ligga i framkant med nästa generation arbetstagare.

– Vi vet att yngre arbetskraft generellt är mer värderingsstyrda. Vi har ju allt det där; vi gör så himla bra saker: jobbar med hållbarhet och långsiktighet, vi är jämställda. Vi ligger långt fram vad gäller digitalisering, något som framtidens arbetskraft ser som en självklarhet. Utmaningen ligger i att kommunicera och marknadsföra det som bransch. Där tror jag att Fastigo och även Sveriges Allmännytta kan kommunicera ännu mer kring vad fastighetsbranschen bidrar med och kan erbjuda menar han.

Värdecheckar under pandemin
De senaste årens pandemi har gett effekter i form av att digitaliseringen tagit stora steg framåt. Den utvecklingen kommer att fortsätta, vilket är positivt. I övrigt har fastighetsbranschen kanske inte blivit så hårt drabbad som andra branscher menar Harminder Mankoo, och fortsätter:

–Vi har gudskelov inte behövt varsla personal likt många andra branscher. Vi har däremot försökt att stötta våra mer drabbade lokalhyresgäster, till exempel med erbjudande av gratis lunchkuponger att utnyttja en gång i veckan till våra medarbetare så att vi bidrar till de lokala restaurangernas intäkter. Vi har även skickat värdecheckar till hyresgäster som de kan använda hos våra lokalhyresgäster. Det har tack och lov endast varit ett fåtal hyresgäster som har haft svårigheter utifrån den ekonomiska aspekten och där har vi haft en god dialog med de berörda.

Berätta något oväntat om Väsbyhem!
–Vi har en egen peppgrupp på Väsbyhem! Syftet med gruppen är att öka och bidra med kärlek och glädje på arbetsplatsen. Några exempel på peppgruppens fantastiska arbete är överraskningar i form av torsdagspizza, glassmaskin och popcorn, hjärtan på allas skrivbord där det stod “du är guld värd” och självklart extra insatser under pandemin som att skicka hem påskägg till alla medarbetare. Det kommer helt enkelt lite härliga och omtänksamma inslag i arbetet som man inte är beredd på. Peppgruppen har en egen budget att utgå från som vi sätter årligen, säger Harminder Mankoo.

Vilka är Väsbyhem?
–Vi är ett kommunalägt bostadsbolag som ägs av Upplands Väsby kommun. Varje dag ges vi möjligheten att leva vår vision - En värd för alla.  Det gäller både internt och externt.

Hur länge har Väsbyhem funnits?
–Sedan 1948.

Hur många anställda?
–Cirka 80.

Pågående projekt och utmaningar just nu?
–Vi har en stark företagskultur och väl inarbetade värdeord men det kan man inte luta sig tillbaka och vila på. I år arbetar vi för att återaktivera dessa och göra dem ännu mer levande. Vi tror som sagt att engagerade medarbetare som arbetar åt samma håll kan flytta berg och har fullt förtroende för att det är alla de här personerna som avgör om vi ska nå våra högt ställda mål eller inte. Vi ser fram emot att samlas mer allihop och verkligen känna glädjen som det fysiska mötet ger.

Vad är ni mest stolta över som arbetsgivare?
– Vi är stolta över mycket! Vår kundresa som vi arbetat intensivt med – vi har en bit kvar mot målet men vi har tagit några avgörande steg redan. Som sagt även att det inte finns några villkorsskillnader kopplat till kollektivtillhörighet kvar, som vi pratat mycket om idag, en annan är att vi tre år i rad placerat oss på listan över Sveriges bästa arbetsgivare – vi satsar nu hårt på en fjärde gång!

Hur länge har ni varit medlemmar i Fastigo?
– Sedan 1948.

Varför är ni medlemmar i Fastigo?
– Ni är arbetsgivarens motsvarigt till facket, så självklart är vi med. Vi får stöd och råd i arbetsgivarfrågor.
Varför är det bra att vara med i en arbetsgivarorganisation?

–Vi får bra, moderniserade kollektivavtal och man får möjlighet att påverka och tycka till om inför avtalsrörelsen.

Klassigo är mycket bra! Ett helt unikt system för fastighetsbranschen att klassificera tjänster och sedan få statistik i form av antal och löner. Det underlättar en hel del för oss som arbetsgivare när vi skapar befattningsbeskrivningar men också sätta lön på våra medarbetare utifrån hur det ser ut i regionen.

Sedan är vi väldigt nöjda med att man får en personlig förhandlare. Vi har Johan Svalling, och eftersom det är samma person man kommer i kontakt med i alla ärenden så bygger man upp en bra kontakt med någon som känner till just oss.

Vi är även med i era nätverksträffar för HR-personer på regional nivå, en möjlighet att lära känna andra HR-personer vilket är guld värt.

Att ni som fastighetsbranschens arbetsgivarorganisation är med i Diversity Charter och jobbar aktivt med mångfald och inkludering är otroligt bra, en viktig signal från er som organisation.

Intervju av Kicki Lilliedrake, Fastigo, våren 2022.

Dela artikeln: LinkedIn
Inköpsportal - tipsa oss

Inköpsportal - ansökan
Logotyp, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Bild, minst 540 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Kontaktspersonsbild, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Inköpsportal - tipsa en kollega