”Viktigt göra branschen känd bland unga”

Det är roligt för oss att få ta del av ungdomarnas perspektiv, tycker Ulrika Radetzki som varit handledare åt Aris Koretsis och Lucas Fishye.

Förra veckan gjorde 18 åttondeklassare från Rinkebyskolan i nordvästra Stockholm sin prao på ett tiotal fastighetsbolag i staden. Det är en av Fastigos satsningar på att göra branschen mer känd bland unga.

– Vi var ett antal kvinnliga vd:ar som ville göra nåt för att locka fler unga till fastighetsbranschen och samtidigt hjälpa elever i förorten att få kontakter med näringslivet. Skolorna behöver vår hjälp och vi gör oss själva en tjänst genom att visa upp branschen, säger Fastigos vd Mona Finnström.

Ökande intresse
Samarbetet är inne på fjärde året och intresset för att ta emot praoelever ökar. I dag deltar drygt ett tiotal fastighetsbolag i Stockholm i projektet.

– Många tror att det är besvärligt att ta emot prao-elever men det är väldigt givande även för oss. Vi har bland annat fått synpunkter på hur vi kan utveckla vår webb-sida och hur vi kan göra branschen mer attraktiv för unga, säger Mona Finnström som hoppas att fler fastighetsbolag runt om i landet ska bli bättre på att ta emot prao-elever.

Roligt med ungdomars perspektiv
Ulrika Radetzki, vd-assistent på Specialfastigheter, är handledare för bolagets prao-elever.

– Det är viktigt att vi hjälps åt att göra branschen mer känd, men det är också roligt för oss att få ta del av ungdomarnas perspektiv. Jag träffade vår prao-elev från förra året. Han ska söka till gymnasiet nu och berättade att han funderade på att välja tekniskt program med inriktning bygg, så där kan vi se att vår prao-satsning har givit resultat, säger Ulrika Radetzki.

Lärt sig en hel del
Aris Koretsis och Lucas Fishye har under veckan hos Specialfastigheter bland annat besökt Polishuset och Rådhuset och deltagit i en internutbildning om kemikalier.

Både säger att veckan varit bra och att de lärt sig en hel del. Men att jobba i fastighetsbranschen är inte förstahandsalternativet, livet som musiker eller fotbollsproffs lockar mer.

Text och foto: Hans Hellberg
hans.hellberg@forvaltarforum.se

Dela artikeln: LinkedIn
Inköpsportal - tipsa oss

Inköpsportal - ansökan
Logotyp, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Bild, minst 540 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Kontaktspersonsbild, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Inköpsportal - tipsa en kollega