FÖRENING & ORGANISATION
Partnertext från Fastighetsägarna Sverige

Fastighetsägarna lyfter bostadspolitik i Almedalen 2024

Fastighetsägarna deltar som vanligt i årets Almedalsvecka i Visby. Vi finns på plats och samarbetar i år med bostadspolitik.se och ytterligare sex arrangörer. Syftet med samarbetet är att skapa en gemensam arena för samtal om bostadspolitik.


Partnertext från Fastighetsbranschens Utbildningsnämnd

FU deltar i Dig-IT Lab – forskning för en hållbar framtid

Fastighetsbranschens Utbildningsnämnd (FU) ingår, tillsammans med en rad olika företag och organisationer, som akademisk partner i forskningsprojektet Dig-IT Lab Sustainable Industry på KTH.


Partnertext från Aff

”Den som kan avtalet bäst har en fördel”

Möt Magnus Carlsson, förtroendevald i Aff Utvecklingsråd. Till vardags är han Senior advisor inom Technichal services på Sodexo, men ungefär tio gånger om året ikläder han sig rollen som leverantörsrepresentant vid Utvecklingsrådets möten.


Partnertext från Fastighetsbranschens Utbildningsnämnd

Fastighetsbranschen.nu finns på TikTok och Instagram

Fastighetsbranschens Utbildningsnämnd har i uppdrag att marknadsföra branschen och dess yrkesroller för att öka kännedomen om vår bransch. För att göra detta så har vi skapat Fastighetsbranschen.nu som syns i en mängd olika kanaler – bland annat Tik Tok.


Partnertext från Aff

Vi måste samverka för att gå framåt!

Kan man samarbeta fast man är konkurrenter? Absolut, det bevisar alla branschföreningar. Hos Aff – Forum för förvaltning och service samlas både konkurrenter och de som sitter vid olika sidor om förhandlingsbordet för att utveckla branschen.


Partnertext från BIM Alliance

Uppsalahem delar med sig, här och på stora BIM-dagen

Åsa Engström är IT- och digitaliseringschef på Uppsalahem. Deras mål är att bli det bästa bostadsbolaget och då spelar digitala lösningar en stor roll. Här delar hon med sig av sina insikter – och missa inte när hon talar på Stora BIM-dagen i april.


Partnertext från Sweden Green Building Council

Miljöbyggnad + Miljöbyggnad iDrift = Miljöbyggnad ombyggnad

Med en ny strategisk utveckling i två viktiga certifieringssystem tar SGBC ett avgörande steg framåt. Philip Aluko och Amanda Axelsson, operativa chefer för Miljöbyggnad och Miljöbyggnad iDrift, ger oss en inblick i denna viktiga förändring.


Partnertext från Fastigo

Fastigo är tidiga med AI-paralegal

– Vi har klivit på AI-tåget. Det kommer att bidra till att stärka vår position som arbetsgivarorganisation. Det ger oss också, som medarbetare, ett självförtroende att använda AI som naturligt inslag i vårt dagliga arbete, säger Johan Mann, VD på Fastigo.


Partnertext från Sveriges Allmännytta

Tävling: Vem har byggt Sveriges bästa flerbostadshus?

Nu är tävlingen om 2024 års bästa nyproduktion i full gång. Har ni byggt något ni är lite extra stolta över? Som gett erfarenheter värda att sprida vidare? Kanske något nydanande och miljösmart med mervärden för både hyresgästen och fastighetsägaren?


Partnertext från Fastighetsbranschens Utbildningsnämnd

Så gör vi branschen mer känd för unga – med nytt Robloxspel

För att göra branschen mer känd bland unga – och från tidig ålder – lanserar Fastighetsbranschens Utbildningsnämnd (FU) Robloxspelet Fastighetsbranschen CITY TEAM. Spelet är till för 8 till 12 år och man får uppdrag utifrån olika yrkesroller.


Partnertext från Fastighetsägarna Sverige

Lättare att säga upp grovt kriminella – bra för hyresgästerna

Fastighetsägarna välkomnar förslaget att underlätta för hyresvärdar att säga upp grovt kriminella hyresgäster från bostäder och lokaler. Åtgärden ökar tryggheten för övriga hyresgäster, som har rätt att känna sig trygga i sitt bostadsområde.


Partnertext från BIM Alliance

AI-Klivet – vi inspirerar varandra att ta nästa steg

Nu lanseras AI-klivet med skräddarsydda team – för att du ska kunna dela kunskap och utöka ditt kontaktnät med andra som vill utforska hur AI kan användas inom samhällsbyggnad.


Partnertext från Fastighetsägarna Sverige

Har du koll på dina leverantörer? Ta hjälp av Fastighetsägarna till ansvarsfulla inköp!

Ett hållbart fastighetsföretagande handlar inte bara om att bygga och förvalta fastigheter på ett hållbart och energieffektivt sätt. Det handlar om att ta ett helhetsansvar för sin verksamhet ur ett ekonomiskt, socialt och miljömässigt perspektiv.


Partnertext från Fastighetsbranschens Utbildningsnämnd

Arbetar du med kompetensfrågor? Var med på Fastighetsbranschens Utbildningsnämnds kompetensråd 2024!

Genom att delta i våra regionala kompetensråd får du information kring kompetensförsörjningen, insikter och inspiration om framtidens medarbetare och hur du kan kvalitetssäkra ditt företags kompetenser med hjälp av validering.


Partnertext från Fastighetsbranschens Utbildningsnämnd

PRAO ökar kompetensförsörjningen i vår bransch på lång sikt

Vi på Fastighetsbranschens Utbildningsnämnd ser PRAO som ett bra första steg för att introducera unga människor till vår bransch men också som ett strategiskt viktigt verktyg för en långsiktig kompetensförsörjning.


Partnertext från HBV

HBV driver utvecklingsråd för innovationer inom hållbarhet

Syftet med Allmännyttans Innovationsarena, och det Utvecklingsråd som HBV driver med stöd från Sveriges Allmännytta, Sustainable Innovation och Ignite Sweden, är att identifiera innovationer som bidrar till medlemmarnas hållbarhetsarbete.


Partnertext från Sveriges Allmännytta

Årets bästa klimatinitiativ – här är vinnarna!

Sveriges Allmännyttas tävling Bästa klimatinitiativen 2023 är nu avgjord. Vinnare i kategorin stora bolag är Bostadsbolaget i Göteborg, och Sjöbohem tog hem segern i kategorin små och medelstora bolag.


Partnertext från Sweden Green Building Council

Building Sustainability 2023: hur skapar vi en resurspositiv byggd miljö?

Den 30 november arrangerar Sweden Green Building Council (SGBC) den sjätte upplagan av konferensen Building Sustainability 2023 på Clarion Hotel Sign i Stockholm. Årets konferens kretsar kring sektorns omställning och tar avstamp i högaktuella ämnen, forskning och inspirerande case studies.


Partnertext från Sveriges Allmännytta

Vad är bäst – att hyra eller äga samhällslokaler?

Att köpa och sedan hyra ut samhällsfastigheter har växt till en stor affär för privata aktörer. Men nu ser trenden ut att vända och flera kommuner vill köpa tillbaka sina hus. Så hur ser framtiden ut för samhällslokaler och vilken modell är bäst?


Partnertext från BIM Alliance

AI Arena – till stor nytta för dig som förvaltare

AI Arena är en samlingsplats för aktörer inom branschen som har intresse i den digitaliserade framtiden. Här knyter vi ihop trådarna när det gäller vad artificiell intelligens (AI) kan göra för att förenkla och stödja dig i förvaltningsarbetet.


Partnertext från Fastigo

”Alltid vinst att jobba med mångfald”

Fastigo träffar Lara Kheiroujan som jobbar som trygghetschef på den allmännyttiga bostadsstiftelsen Platen i Motala. Detta för att prata om Platens arbete med mångfald och inkludering.


Partnertext från Aff

Vi måste bli bättre på fotarbetet!

Bengt Lind representerar Sveriges Allmännytta i Aff – Forum, en plats där han kan påverka hur Aff anpassas till branschen. Han ser många fördelar med vad Aff kan ge. Inte minst hur det kan förenkla och skapa ordning i arbetet för dig som förvaltare.


Partnertext från Fastighetsbranschens Utbildningsnämnd

Kompetensutveckla dig och ditt företag med Korta YH-utbildningar

Se till att kompetensutveckla dig och ditt företag med kostnadsfria kurser. – Korta YH-kurser är ett utmärkt sätt att skaffa sig värdefull kompetens som är relevant just nu, säger Carina Lundström, expert på kompetensförsörjning i fastighetsbranschen.


Partnertext från HBV

Nu kommer försäkrings- förmedlartjänster till HBV

HBV utvecklar sitt erbjudande till medlemmarna genom att upphandla försäkringsförmedlartjänster. För Allmännyttans inköpsfunktion innebär detta 4 spännande områden där HBV kan bidra med sin kunskap och expertis. Beräknad avtalsstart är 1 mars 2024.


Partnertext från BIM Alliance

Hemsö ser flera fördelar med att samarbeta i BIM Alliance

Hemsö har hittills skapat 200 digitala tvillingar av 280 fastigheter, på sin digitala resa. Genom seminarium och träffar som arrangeras av BIM Alliance ser nu Hemsö fram emot att bygga nätverk, få inspiration och dela erfarenheter med andra.


Partnertext från Fastigo

”Man behöver sittfläsk och tålamod”

Charlotta Stensson arbetar på Fastigo sedan 1999 och kan allt om fastighetsbranschens kollektivavtal. Förhandlingarna mellan fack och arbetsgivare är en okänd värld för väldigt många, men som faktiskt på något sätt berör alla som jobbar i Sverige.


Partnertext från Aff

Aff gör både oss och leverantörerna trygga

– Utan Aff skulle våra upphandlingar bli än mer omfattande, säger Anders Kjellqvist på Micasa. Han uppskattar att Aff uppdateras och utvecklar branschen, och ser stora fördelar med att avtalen använder samma begrepp och struktur. Det skapar trygghet.


Partnertext från Sveriges Allmännytta

Sociala kontrakt – sju saker att tänka på

Enligt Sveriges Allmännyttas bostadssociala enkät hyr 96 procent av medlemsbolagen ut lägenheter till sina kommuner för sociala ändamål. Men hur arbetar man på bästa sätt med sådana sociala kontrakt? Här är sju råd från fyra bolag.


Partnertext från HBV

Privata och offentliga inköp – likheter och olikheter

Ola Kroon, Inköpschef på HBV, jämför privata och offentliga upphandlingar och inköp. Vilka lik- och olikheter finns och vad kan man lära sig av dem? Han tar bland annat upp behov av tidsplanering, bra dialog, konkurrens och flexibilitet.


Partnertext från Sweden Green Building Council

Lyssna på Årets person inom hållbart byggande, Johan Knaust, VD på K2A 

Välkommen på lunchwebbinarium som arrangeras av SGBC, nu på fredag 21 april. Johan Knaust, VD på K2A, utnämnd till Årets person inom hållbart byggande, berättar om hur ett fastighetsbolag kan axla miljöansvaret.


Partnertext från Fastighetsbranschens Utbildningsnämnd

Branschens behov ökar – behöver 10 000 nya medarbetare

Fastun har nu kommit med sin rapport från årets kompetensbehovsundersökning. Den visar att branschen har stort behov av att rekrytera och kompetensutveckla sig. Energi och hållbarhet är två områden som är heta.


Partnertext från Aff

Aff sammanför beställare och leverantör utanför avtalsrelationen

Det finns tusentals Aff-avtal ute i branschen. Så om du arbetar med fastighetsförvaltning har du sannolikt kommit i kontakt med Aff på något sätt. En som är inblandad i många stora avtal är Per Ollas, Affärschef på Svefa.


Partnertext från Fastighetsägarna Sverige

Energibesparingen fortsätter vara en del av vardagen

Fastighetsägarna har gjort en undersökning om hushållens energibesparing under 2022. 70% har aktivt sparat energi och nästan lika många ser minskad energianvändning som positivt eller neutralt. 6 av 10 hushåll tror också på en långsiktig förändring.


Partnertext från Fastigo

Om bollhav, triangeldraman och världens roligaste bransch

Kompetensförsörjning och karriärvägar i fastighetsbranschen är ständigt aktuella frågor. Fastigo träffar Kristina Forslund, vd, och Dario Vazgec, bostadsförvaltare, på kommunala Eslövs Bostads AB, EBO, två goda ambassadörer för fastighetsbranschen.


Partnertext från Sveriges Allmännytta

Tävlingen öppnad: Var finns årets bästa renovering?

Nu söker Sveriges Allmännytta nomineringar till tävlingen om årets bästa renovering.
– Det är viktigt att fortsätta renovera även när ekonomin är tuff. Tävlingen ger tillfälle att samla exempel andra kan lära av, säger förvaltningsexpert Bengt Lind.


Partnertext från BIM Alliance

Håll koll på ditt bestånd med BIM

Digitalisering av våra fastigheter ses som den väg vi bör gå för att nå klimatmålen. Men vad innebär det och var ska man börja? Att kartlägga sina data, använda sig av standarduttryck och att samverka är några råd som BIM Alliance trycker på.


Partnertext från Fastighetsbranschens Utbildningsnämnd

Dina svar hjälper branschen att få rätt kompetens i framtiden

Fastighetsbranschens utbildningsnämnd (FU) har gått ut med sin stora kompetensbehovsundersökning. Se till att svara för att försäkra dig om att ditt bolag får rätt utbildningar och kompetens i framtiden.


Partnertext från HBV

Nya regler för avfallshantering

Kommunerna tar över ansvaret för insamlingen av förpackningar och om drygt fyra år blir det obligatoriskt för alla fastighetsägare att möjliggöra fastighetsnära insamling av samtliga fraktioner.


Partnertext från Fastigo

Lyckad satsning på kvinnliga fastighetsskötare

I november för tre år sedan examinerade rekryteringsutbildningen för kvinnliga fastighetsskötare sina första elever. Utbildningen var ett samarbete mellan HSB Skåne, Arbetsförmedlingen och Yrkesakademin. En satsning som blev mycket lyckad.


Partnertext från HBV

Dags att byta lysrör

I februari och augusti nästa år fasas flera ljuskällor ut enligt EUs Ekodesignförordning, som trädde i kraft i september 2021. Generellt kan nya LED-lysrör användas i befintliga armaturer men det finns undantag.


Partnertext från Fastigo

Fortsatt nöjda medarbetare på Fastigo

Fastighetsbranschens arbetsgivarorganisation Fastigo blir för andra året i rad Great Place to Work-certifierade.


Partnertext från Aff

Aff – mer än bara avtal

Är du aktiv inom drift och förvaltning har du sannolikt kommit i kontakt med ett Aff-avtal någon gång. Med vad är egentligen Aff, förutom att det står nämnt i ett avtal?


Partnertext från Sveriges Allmännytta

Byggpriset skenar men stabilare för hyresrätter

På tjugo år har det blivit 144 procent dyrare att bygga en hyresrätt. Men stegringen för bostadsrätter är ännu större: 193 procent. Och att köpa en lägenhet har blivit 390 procent dyrare.
Det framgår i en marknadsrapport från Sveriges Allmännytta.


Partnertext från HBV

Avtal för trygga boenden

De allmännyttiga bostadsbolagens fastigheter finns i alla samhällen, också i områden som kan upplevas som mindre trygga. Därför är det viktigt att HBV, som allmännyttans inköpsfunktion, tar med trygghets- och säkerhetsfrågorna i upphandlingsarbetet.


Partnertext från Fastighetsbranschens Utbildningsnämnd

Gör karriär i vår bransch med omställnings-studiestödet

Vill du starta en ny karriär inom fastighetsbranschen, men har inte haft råd på grund av levnadsomkostnader? Nu kan du få stöd.


Partnertext från Fastighetsbranschens Utbildningsnämnd

Vad gör en fastighetsförvaltare?

Vad gör en fastighetsförvaltare egentligen? Vi har följt med Gabriel under en arbetsdag för att få bättre insyn i hans vardag som fastighetsförvaltare hos Rikshem.


Partnertext från Sweden Green Building Council

”Förvaltare är jätteviktiga för Sveriges klimatarbete”

En ny generation av Miljöbyggnad iDrift har just kommit. Certifieringen hjälper till att driva arbetet med hållbara byggnader och förvaltning och kan vägleda till relevanta miljöåtgärder. Vi frågar Carolina Larsson på SGBC om vad som är nytt.


Partnertext från Fastigo

Så lockar Kopparstaden till sig ny kompetens

Det allmännyttiga bostadsbolaget Kopparstaden i Falun fyller 75 år i år, lika många år som de varit medlemmar i Fastigo. De är stolta men inte nöjda, de vill utvecklas, säger vd Susanna Karlevill. Bland annat lockar de ny kompetens med sommarjobb.


Partnertext från Aff

Hör parkskötsel hemma i Aff?

Grön Stad är nyblivna medlemmar i Aff Forum. Deras vd Christoffer Liljendahl berättar om varför de är med, vad ett parkskötselföretag kan få ut av medlemskapet och vad mallar och branschregler gör för nytta.


Partnertext från Sveriges Allmännytta

Så prispressar Uddevallahem sina renoveringar

Genom att satsa rejält på noggranna förarbeten inför upphandlingar har Uddevallahem kunnat hålla nere kostnaden för sina renoveringar – samtidigt som energianvändningen i husen minskats med omkring 40 procent.


Partnertext från Fastigo

”Vi är en arbetsgivare för alla”

Väsbyhem har högt ställda mål: de ska vara en av Sveriges bästa arbetsplatser, ha Sveriges nöjdaste kunder och uppnå ett långsiktigt hållbar tillväxt i den växande kommunen Upplands Väsby. Det bästa är att de lyckas.


Partnertext från BIM Alliance

Framtidssäkra byggnaden – beställ digital tvilling

BIM Alliance samlade 150 deltagare för att diskutera den digitala tvillingens status, utmaningar och framtid i fastighetsbranschen. Här sammanfattar föreningens vd Susanne Nellemann Ek vad som kom fram under dagen.


Partnertext från Fastigo

”Mycket blir komplicerat utan kollektivavtal”

Svenska Handelsfastigheter är en av Fastigos nyblivna medlemsföretag, och vi träffar fastighetsprofilen och vd:n Lennart Sten i företagets lokaler i centrala Stockholm. Vi tar chansen och frågar om trender och utsikter i fastighetsbranschen.


Partnertext från HBV

Koll på lås är en nyckelfråga

Under 2021 avropades det för 147 miljoner kronor på HBVs DIS Lås och entrésystem. I skrivande stund har fler än hundra annonseringar gjorts för de 77 kvalificerade leverantörerna att svara på.


Partnertext från Aff

Aff följer med när branschen förändras

Har du hört talas om Aff – Avtal för fastighetsförvaltning och service? Säkert, om du har jobbat ett tag med förvaltning. Aff har funnits sedan 1995 och mycket har hänt sedan dess. Men behovet av att kunna skriva ett tydligt avtal kvarstår.


Partnertext från Fastighetsägarna Sverige

Skatteverket går på Fastighetsägarnas linje om lokalmomsen

Skatteverket går på Fastighetsägarnas linje och vill att regeringen ska ändra i reglerna kring lokalmomsen. Förslaget är att kravet på att lokalhyresgästen ska bedriva momspliktig verksamhet för att fastighetsägaren ska kunna bli frivilligt skattskyldig slopas.


Partnertext från Fastighetsentreprenörerna

Varför kan vi inte prata öppet om pris?

Henrik Gustafsson är kontraktschef på Coor Service Management och företaget är medlemmar i Fastighetsentreprenörerna. I sin krönika lyfter han frågan om varför det är känsligt att prata pris vid upphandlingar.


Partnertext från Fastighetsbranschens Utbildningsnämnd

Yasin, vad gör en fastighetsingenjör egentligen?

Här följer vi med Yasin under en arbetsdag för att få bättre insyn i hans vardag som driftingenjör på Familjebostäder AB.


Partnertext från Sveriges Allmännytta

Renoveringsjuryn: Det är kul att tävla!

Juryn i Sveriges Allmännyttas tävling om bästa renovering har nu besökt finalisterna.
– Det är så roligt att se alla fina projekt, säger branschprofilen Anna Heide.
Här berättar hon vad som väger tyngst och vilka renoveringsfrågor som är viktigast.


Partnertext från Sweden Green Building Council

Turning Torsos projektledare ger tips om Miljöbyggnad iDrift

Nordens högsta skyskrapa har certifierats med Miljöbyggnad iDrift nivå Silver. Det välkända landmärket reser sig 190 meter över havet i Västra hamnen i Malmö. Det är först ut av HSB Malmös befintliga byggnader att miljöcertifieras.


Partnertext från Sveriges Allmännytta

Sökes: Årets bästa renoveringsprojekt

Nu drar Sveriges Allmännyttas tävling om Årets bästa renovering igång igen – och därmed jakten på goda exempel.
– Vi hoppas få in riktigt många tävlingsbidrag! Då kan vi sprida kunskap om bra ombyggnadsprojekt som skapar hållbara och trygga miljöer, säger tävlingsgeneralen Martin Ingvarson, lokalexpert på Sveriges Allmännytta.


Partnertext från Fastighetsägarna Sverige

Så undviker du att diskriminera på hyresmarknaden

Johanna Moberg, chefsjurist på Fastighetsägarna MittNord och ansvarig för utbildningen ”Får jag välja hyresgäst?” svarar på frågor kring diskriminering vid uthyrning av bostäder. Hon tipsar om hur du undviker att utsätta någon för diskriminering.


Partnertext från Fastigo

Fastigo högt rankad som arbetsplats

Att Great Place to Work-certifieras är ett bevis på att organisationen uppfattas som en bra arbetsplats av de anställda. För att certifieras ska man nå upp till en nivå om minst 70 procent positiva svar i Trust Index. Fastigo nådde hela 90 procent.


Partnertext från Aff

”Aff ger oss värdefulla insikter”

Att vara med i en branschförening kan ge mycket tillbaka till både företaget och personen som engagerar sig. Ulf Hübenette, styrelseledamot för Aff Forum och till vardags bolagsjurist inom Coor-koncernen, berättar hur det är att vara engagerad i Aff.


Partnertext från Aff

SISAB uppskattar Aff Forum – ”Vi behöver inte uppfinna hjulet”

Förvaltar man 600 fastigheter och 1,8 miljoner kvadratmeter underlättar det om avtal är standardiserade och alla använder samma begrepp. Genom att vara med i Aff Forum är SISAB med och utvecklar branschstandarder.


Partnertext från Fastighetsbranschens Utbildningsnämnd

Webbinarier: Reskill & Upskill i fastighetsbranschen

Under hösten har Fastighetsbranschens Utbildningsnämnd (FU) hållit två webbinarier med tema Reskill och Upskill där inbjudna talare har berättat om olika möjligheter till kompetensutveckling inom branschen. Nu går dessa webbinarier att se i efterhand på vår sajt.


Partnertext från HBV

HBV berättar om förenklade regler kring LOU

Nyss kom ett lagförslag om att förenkla regler kring LOU. Bland annat har man satt ett fast värde, i stället för procentuellt, för direktupphandling. I filmen berättar Johan Almesjö, vd på HBV, om hur förändringarna påverkar branschen.


Partnertext från Sveriges Allmännytta

P-platsen: kostar mycket – smakar lite

Allmännyttans parkeringar kostar bolagen drygt en miljard kronor om året och kommande investeringar i laddstolpar innebär nya investeringar på ännu mer. Men det går att tillgodose människors transportbehov på ett smartare och mer ekonomiskt sätt. Det menar Carl Ståhle, digitaliseringsexpert på Sveriges Allmännytta.


Partnertext från Fastigo

Yrkesroller i fastighetsbranschen

Flera av Fastigos medlemsföretag berättar i denna film om de yrkesroller som återfinns i deras verksamheter.


Partnertext från Sweden Green Building Council

Är certifiering rätt för dig?

Miljöbyggnad är ett svenskt certifieringssystem som funnits på marknaden sedan 2008. Det har främst använts för ny- och ombyggnationer, men har nu även ett nytt certifieringssystem under samma varumärke, anpassat för byggnader som redan är i drift.


” Vi försöker hjälpa våra medlemmar i djungeln av lösningar och utbud.”

HALLÅ DÄR...

…Anders Holmestig och Katja Kalda från Fastighetsägarna, som är ny partner till Förvaltarforum.

Varför blir Fastighetsägarna partner till Förvaltarforum?

– För oss känns det som ett bra forum att nätverka i och med. Ni har ett bra nyhetsbrev med mycket relevant information. Dessutom kan vi nå en bredare målgrupp inom branschen.


Partnertext från Fastigo

Kollektivavtal och den svenska modellen

I den här filmen fokuserar vi på den svenska modellen och kollektivavtalets betydelse för såväl arbetsmarknaden som för dig som arbetsgivare.


Partnertext från HBV

HBV väljer flexibelt arbetssätt efter pandemin

Nu har pandemin släppt så pass mycket att vi kan börja välja var vi ska arbeta. De allmännyttigas bostadsbolagens inköpsfunktion HBV har arbetat fram en modell för arbetet som kallas Det nya arbetssättet (HBV DNA), som bygger på hög grad av flexibilitet.


Partnertext från Fastigo

En jämställd bransch

I den här filmen fokuserar vi på branschens framgångsrika arbete med jämställdhet och utmaningarna som kvarstår.


Partnertext från BIM Alliance

Digital förvaltning – Nätverk och goda exempel hos BIM Alliance

Digitalisering är på väg att förändra fastighetsförvaltning och skapa nya affärsmöjligheter. Som medlem hos BIM Alliance får du möjlighet att följa den tekniska utvecklingen på nära håll, ta del av branschkollegors erfarenheter och skaffa nya kunskaper som ger konkret affärsnytta.


”Därför är det viktigt att engagera sig”

Fastighetsbolaget Vacse och dess fastighetschef Sara Jägermo är medlemmar i en rad fastighetsrelaterade föreningar och organisationer. Det är bästa sättet att kompetensutvecklas och bredda sitt nätverk, konstaterar Sara.


Partnertext från Sweden Green Building Council

Fokusera på det befintliga fastighetsbeståndet

En certifiering med Miljöbyggnad iDrift syftar till att få kontroll på en byggnads skick och vilka resurser den använder, så att inte mer används än som krävs.


Partnertext från Fastigo

Fastigo fyller 75 år!

Först ut i detta firande är filmen Fastigo 75 år – perspektiv på fastighetsbranschen. En film som visar hur fastighetsbranschen, och Fastigo med den, utvecklats från då till nu och med utblick mot framtiden.


Partnertext från Aff

”Roligt att få bidra till utvecklingen”

Visste du att Aff-dokumentationen är ett utmärkt hjälpmedel för att skapa rollbeskrivningar och intern gränsdragning? Idag ska vi prata med en aktör som använder Aff både internt och externt.


Partnertext från Fastighetsbranschens Utbildningsnämnd

Rekommenderade kunskapsmål för enklare framtida rekrytering

Stora skillnader på innehåll i de olika YH-utbildningar till Fastighetsförvaltare försvårar rekryteringsarbetet. Lösningen kan vara rekommenderade kunskapsmål framtagna av branschen.


Partnertext från Sveriges Allmännytta

EU:s renoveringsvåg kan bli dyr för allmännyttan

Till sommaren väntas de första förslagen i EU:s strategi för en renoveringsvåg. Det kan bli förslag med vittgående konsekvenser för allmännyttan.


Partnertext från HBV

Know your numbers

Den 6 april startade HBV – Allmännyttans inköpsfunktion sin nya portal Mina sidor. Här kan du se en kort film som beskriver vilken glädje medlemmarna har av den.


Partnertext från Fastigo

Hjälp våra unga till första jobbet!

Vi behöver visa upp vår breda och intressanta bransch för en målgrupp som vi traditionellt har svårt att nå.


Partnertext från HBV

Så får du nytta av HBV

Vad är HBV? Varför finns HBV? Och för vem finns HBV? Se en kort film där Johan Almesjö, vd på HBV – Allmännyttans inköpsfunktion, besvarar frågorna.


Partnertext från Aff

”Mer effektiv och transparent bransch”

Få ut mer av era samarbeten och det bästa ur avtalen. Undvik missförstånd, konflikter och juridiska tvister. Branschorganisationen Aff Forum för förvaltning & Service samlar alla parter under samma paraply.


Partnertext från Sveriges Allmännytta

Låt oss fortsätta bygga Sverige!

Mycket pekar på att vi behöver fortsätta hålla en hög byggtakt flera år framåt för att tillgodose behoven. Därför bjuder Sveriges Allmännytta in till regionala bostadsbyggardagar.


Partnertext från HBV

Tvättstugeutrustning – nytt avtal!

Electrolux Professional AB antas som rangordnad etta i HBV:s nya ramavtal för Tvättstugeutrustning 21-102 som börjar gälla den 16 januari 2021. Miele AB rangordnas som nummer två och AB Podab som nummer tre.


”Ta vara på kraften”

Göran Werner vurmar för bättre samverkan mellan, och inom, bygg- och fastighetsbranschen. Som seniorkonsult på WSP, ordförande i AFF, ansvarig för BeBo och med ett förtroendeuppdrag på Energi- och Miljötekniska Föreningen har han ständigt gemensamma mål i sikte.


Partnertext från Sveriges Allmännytta

Vad innebär EU:s renoveringsvåg för allmännyttan?

35 miljoner byggnader kan renoveras och 160 000 nya gröna arbetstillfällen kan skapas i byggsektorn fram till 2030. Detta om åtgärderna i EU-kommissionens renoveringsvåg får full effekt.


Partnertext från Fastigo

SällBo – integrationsprojektet som blev en världsnyhet

Fastigo-medlemmen Helsingborgshem har skapat rubriker i media över världen; reportrar från BBC, CNN, från Sydkorea, press från hela Europa och förstås nationellt och lokalt i Sverige har filmat och skrivit.


Partnertext från Fastighetsentreprenörerna

Självstyrande fastigheter – sanning eller science fiction?

Hur långt kan digitaliseringen ta oss i framtiden? Tillsammans med IoT och AI kanske vi får helt självstyrande fastigheter. Det skriver Patrik Malm på Fastighetsentreprenörerna.


Nudging – påverka med en knuff i rätt riktning

Med nudging kan vi åstadkomma små förändringar i beslutsmiljön som gör det lättare att göra ”rätt”. Här guidas du i ämnet av psykologen och nudgingexperten Niklas Laninge.


FU förstärker FAVAL Validering med ny samordnare

Fastighetsbranschens Utbildningsnämnd FU fortsätter satsningen på branschgemensam validering. James Johnson, ny samordnare för FAVAL, berättar om sin roll.


Partnertext från HBV

Vilka har möjlighet att nyttja HBV:s avtal?

HBV – Allmännyttans inköpsfunktion reder ut vilka som omfattas av deras avtal och hur man får möjlighet att avropa.


Partnertext från Aff

”För oss är det viktigt att Aff finns”

Stefan Hedengren på AFA Fastigheter berättar vad Aff betyder för en av Stockholms största fastighetsägare.


Partnertext från Sveriges Allmännytta

Ny handledning för dig som vill starta Bostadskola

Det är mycket att tänka på för den som är nyinflyttad hyresgäst. Därför har Sveriges Allmännytta tagit fram en handledning i hur man kan introducera hyresgäster på ett effektivt sätt.


Partnertext från Fastighetsbranschens Utbildningsnämnd

Ny rapport om effekter av Covid-19

Ökad sjukfrånvaro, uppskjutna projekt och mer digitala hjälpmedel. En ny rapport från FU visar hur arbetsmarknaden och utbildningen i branschen påverkas av Covid-19.


Partnertext från Aff

Vad gör vi i föreningen Aff Forum?

För att Aff-dokumentationen ska vara så bra som möjligt så arbetas det mycket med att förbättra och förändra dokumentationen, men hur går det till?


Partnertext från Fastigo

Tävla om Fastigopriset 2020

Är ditt företag vinnare av 2020 års Fastigopris? Fastigopriset är ett årligt återkommande pris som går till ett fastighetsbolag som har presterat särskilt väl som arbetsgivare under det gångna året.


Partnertext från Aff

”Man vill ju vara med och påverka!”

Hur går det till när Aff-dokumentationen uppdateras?


Partnertext från Fastighetsentreprenörerna

”Vi måste hjälpas åt att trygga kompetensen”

Tack vare digitaliseringen får vi ständigt nya möjligheter att förbättra och förenkla för våra kunder. Men det ställer även höga krav på att hänga med i utvecklingen för att inte förlora i konkurrenskraft.


Partnertext från Fastigo

Stockholms student-bostäder prisas för nytänk

Stockholms studentbostäders initiativ ”Det omvända mentorsprogrammet” vände upp och ner på hur ett mentorsprogram brukar se ut, vilket ledde till att de fick utmärkelse på internationell nivå.


Partnertext från Sveriges Allmännytta

Ett år med Klimatinitiativet

Vi vill spänna bågen mer, ge oss något att samlas kring! Det var uppmaningen som våra medlemsföretag i allmännyttan skickade med oss innan vi startade Klimatiniativet.  


Partnertext från Sveriges Allmännytta

Ny tjänst för effektivare förvaltning

Sveriges Allmännytta erbjuder sina medlemmar möjligheten att använda Aff Avtalssystem, ett digitalt verktyg för att skapa och följa upp avtal med tjänsteleverantörer inom fastighetsförvaltning.


Partnertext från Fastigo

Fastigos HR-dagar en succé!

Anders Hansen var en av huvudtalarna under Fastighetsbranschens HR-dagar, som i år hade nästan 70 deltagare.


Partnertext från Aff

”Räcker det inte med ett bra avtal?”

Aff Forum är mest känt för sina mallar för avtal inom fastighetsförvaltning, drift och service management. Men vi stödjer branschen även på andra sätt.


Partnertext från Fastigo

Alla är vinnare i ett jämställt näringsliv

Nyligen publicerade Stiftelsen Allbright en undersökning som stipulerade fastighetsbranschen som Sveriges första jämställda bransch. Även Fastigos egna undersökningar understryker detta.


Partnertext från Fastigo

Nytt skolår med nya möjligheter till prao

I dagarna påbörjar landets skolelever ett nytt läsår. Förutom ny kunskap och trevliga stunder med sina klasskamrater innebär det också en jakt på praoplats för elever i årskurs 8 och 9.


Partnertext från Aff

”Aff gör det lättare att förstå vad som förväntas”

Fastighetsförvaltning, fastighetsdrift och service management är komplexa tjänster. Inte underligt att ett avtal om dessa tjänster kräver en del eftertanke.


Partnertext från Fastigo

Fokuserad specialist med unik styrka

Med cirka 1 000 medlemmar som har drygt 22 000 anställda är Fastigo fastighetsbranschens ledande arbetsgivarorganisation.


Partnertext från Fastighetsbranschens Utbildningsnämnd

Branschens egen plattform

Därför har vi valt att satsa på en ny branschplattform.


Partnertext från Fastighetsentreprenörerna

På gång hos Fastighetsentreprenörerna

Under 2019 avser vi släppa vårt Fastighetsserviceindex så att detta ska bli publikt. Indexet mäter ändringar i kostnader för fastighetsservicetjänster.


Partnertext från Aff

”Kan ni sköta förvaltningen av vår fastighet?”

Den frågan möter ibland leverantörer av fastighetstjänster. För att få ett tydligt avtal åter-kommer man oftast med ett avtalsförslag baserat på Aff.


Partnertext från Fastighetsbranschens Utbildningsnämnd

Lokala kompetensråd ska trygga återväxten

Fastighetsbranschens Utbildningsnämnd (FU) arrangerar under 2019 mötesplatser på 22 orter i landet för att stärka den lokala samverkan mellan arbetsgivare, utbildningsanordnare, kommuner och arbetsförmedling. Allt för att fler ska söka sig till branschen.


Partnertext från Fastigo

Prao ska locka framtidens medarbetare

Sedan tre år medverkar ett antal fastighetsbolag i Stockholm i ett praoprojekt med Rinkebyskolan. Syftet är att visa upp branschen för en ny generation.


För dig som arbetar med förvaltning och utveckling av alla typer av fastigheter.

Prenumerera på
vårt kostnadsfria nyhetsbrev


Inköpsportal - tipsa oss

Inköpsportal - ansökan
Logotyp, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Bild, minst 540 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Kontaktspersonsbild, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Inköpsportal - tipsa en kollega