Konsult och entreprenör drabbas värst

Konsulter och entreprenörer är de som drabbas värst av pandemins effekter visar en enkätundersökning som Fastigo gjort.

Fastighetsbranschens arbetsgivarorganisation Fastigo skickade i april ut en enkät till vd:ar i 426 av sina medlemsföretag för att undersöka pandemins påverkan på företagen. De flesta är förskonade, men gruppen entreprenörer och konsulter sticker ut som värst drabbade av krisen.

Tvingas säga upp personal
I den gruppen uppges sjukskrivningarna och arbetsanhopningen ha ökat. 55 procent menar att man i viss eller hög utsträckning har förlorat uppdrag, och hela 70 procent uppger att de redan har fått eller kommer att få ekonomiska problem inom en tremånadersperiod på grund av coronapandemin.

55 procent uppger att de troligen kommer att behöva säga upp personal på grund av arbetsbrist. Vidare kommer 35 procent troligen att införa korttidsarbete med statligt stöd, 30 procent kommer troligen att ta lån och 15 procent kommer troligen att ansöka om anstånd med skatter.

–Vi har nu en ökad beredskap för alla de arbetsrättsrelaterade frågor som kan uppkomma i samband med krisen för den här utsatta gruppen. Likaså är våra trygghetsfonder beredda om det skulle uppstå uppsägningar i medlemsföretagen, säger Fastigos vd Mona Finnström.

Oro för lokalhyror…
Det stora flertalet av Fastigos medlemmar, 76 procent, uppger dock att de inte har för avsikt att inom en tremånadersperiod nyttja korttidsarbete med statligt stöd, anstånd med skattebetalningar, lån eller uppsägning på grund av arbetsbrist.

På den öppna frågan ”Vilken/vilka politiska åtgärder skulle underlätta mest för er just nu?” så är det frågan om hyresrabatt till lokalhyresgäster som berör allra mest i hela urvalet. Här efterlyser många medlemmar genomtänkt hjälp till drabbade företag som inte kommer att ha råd med hyran, och framför allt en tydlighet om vad som gäller från politiskt håll.

– Många av de åsikter och tankar som framkommer understödjer de signaler som branschorganisationer redan rapporterat om, säger Mona Finnström.

… och för bostadshyresgäster
Flera fastighetsbolag uttrycker även en oro för de av sina bostadshyresgäster som blivit av med jobben; några framför en önskan från det offentliga om att ta höjd för ökade bostadsbidrag och försörjningsstöd.

Enklare LOU och tacksamhet
Flera framför även önskemål till politiken om att sänka arbetsgivaravgiften under en längre period ”… så att vi kan ha kvar vår personal. De kommer att behövas när det väl börjar flyta på igen, det är dyrt att sätta igång med rekryteringsprocesser det första man gör.”

Önskemål om lättnader och förenklingar kring LOU för att lättare ta sig upp på fötter när krisen vänder framförs, men även uppskattning för de åtgärder som regeringen vidtagit.

”Jag är tacksam för åtgärderna med korttidspermitteringen vilket räddat våra (yrkesgrupp) från att bli varslade. Nedsättningen av arbetsgivaravgifterna hjälper oss också mycket”, lyder ett av svaren.

Källa: Fastigo

Bli den första att kommentera "Konsult och entreprenör drabbas värst"

Kommentera

Du måste vara inloggad för att kommentera. Klicka här för att logga in
Inköpsportal - tipsa oss
Inköpsportal - ansökan
Logotyp, minst 200 pixlar bred *
Maximal filstorlek: 209.72 MB
Bild, minst 540 pixlar bred *
Maximal filstorlek: 209.72 MB
Kontaktspersonsbild, minst 200 pixlar bred *
Maximal filstorlek: 209.72 MB
Inköpsportal - tipsa en kollega