Jag vill ta ledigt för att plugga, vad gäller?

Man har rätt att ta tjänstledigt för att studera. Men vad är det som gäller; från att ledighet beviljas till återgång i arbete efter studierna. Experten på arbetsrätt berättar om hur det bör gå till.

Alla arbetstagare har enligt lag rätt att vara tjänstlediga för studier, oavsett anställningsform eller sysselsättningsgrad. Rätten till ledigheten regleras i studieledighetslagen som är en skyddslagstiftning. Detta för att ge arbetstagarna bra förutsättningar till studieledigheten.

Förutsättningar för att beviljas studieledighet
För att ha rätt till studieledighet krävs att arbetstagaren varit anställd hos arbetsgivaren i minst sex månader i följd, eller tolv månader totalt under de senaste två åren. Även frånvaro på grund av sjukdom räknas in. Har arbetstagaren tidigare varit anställd inom annat företag i samma koncern, ska även den anställningstiden medräknas. Det är viktigt att notera att kollektivavtal kan innehålla särskilda bestämmelser om kvalifikationstid. Vid facklig utbildning gäller ingen kvalifikationstid.

Utbildningens omfattning och förläggning av ledighet
Lagen reglerar inte vilka typer av utbildningar som omfattas eller hur lång utbildningen måste vara. Det kan röra sig om några dagar upp till flera år. Utbildningen behöver inte ha koppling till arbetet, men ska ha en tydlig kursplan, syfte och mål. Självstudier och hobbyverksamhet omfattas inte.

Arbetsgivare och arbetstagare ska samråda om ledighetens omfattning och tidpunkt. Arbetsgivaren kan skjuta upp ledigheten i högst sex månader, exempelvis för att planera sin verksamhet. Det är bra om arbetsgivaren begär tydlig dokumentation, följer upp ledigheten och har en fastställd policy för detta.

Vid återgång i arbete, tänk på detta:

  • Arbetstagaren har rätt att avbryta studierna och återgå i arbete.
  • Har ledigheten varat över en vecka kan arbetsgivaren skjuta upp återgången i upp till två veckor, eller en månad om ledigheten varat minst ett år. Syftet är att arbetsgivaren ska kunna planera verksamheten.
  • Arbetsgivaren är skyldig att informera den anställde om tidpunkt för återgång i arbete.
  • Studieledighetslagen ger ett starkt anställningsskydd. Arbetstagare får inte sägas upp eller avskedas på grund av att de begärt eller beviljats studieledighet.
  • Vid återgång i arbete ska man vara tillförsäkrad samma eller likvärdiga anställningsförhållanden och anställningsvillkor.

Johan Svalling,
förhandlare/rådgivare Fastigo

 

Dela artikeln: LinkedIn
Inköpsportal - tipsa oss

Inköpsportal - ansökan
Logotyp, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 516MB

Bild, minst 540 pixlar bred *

Maximum file size: 516MB

Kontaktspersonsbild, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 516MB

Inköpsportal - tipsa en kollega