Smarta styrsystem viktigt för prisade Gummifabriken

Värnamos gamla gummifabrik fick nytt liv med hjälp av varsam renovering, smarta styrsystem och en kreativ mix av hyresgäster. Idag är Gummifabriken en prisbelönad mötesplats och tillväxtmotor för hela regionen.

Tobias Hörnquist, Gummifabriken

Värnamo tillhör Gnosjöregionen, berömd för sina driftiga småföretagare och industrier. Men den anrika Gummifabriken lades ner för gott 2006 efter att ha varit en viktig arbetsgivare på orten, och den fina fabriksbyggnaden stod tom i ett antal år. Synd tyckte många, eftersom den hade ett riktigt A-läge nära tågstationen och 300 meter från gågatan. 

– 2008 hade Värnamo bara 20 studenter som studerade på eftergymnasial nivå. Samtidigt hade vi många småindustrier som var underleverantörer för större industrier, och som behövde mer kvalificerad arbetskraft för att kunna fortsätta utvecklas. Något kulturliv i bemärkelsen större kulturella återkommande evenemang hade vi inte. Det var tydligt att om vi skulle växa och utvecklas som kommun, behövde vi ta tag i detta, säger Tobias Hörnquist, som är VD för Gummifabriken.

Mycket av byggnaden kunde återanvändas
En plan började utformas, och en viktig del blev någon form av akademisk utbildning. Och till det behövdes ju lokaler. Den tomma Gummifabriken med sina 20 000 kvadrat och spännande byggnad var ett självklart förslag, för här kunde man ju också knyta campus till näringslivet och samverka. Och med hjälp av de ytor som blev över, fanns möjlighet att bygga ut kulturlivet. 

Kommunen köpte loss fabriken från sista ägaren Trelleborg AB och införlivade den i Värnamo kommunala industrifastigheter AB. I valet mellan att riva och bygga nytt eller renovera, blev det renovering. 

– Byggnaden hade varit ett landmärke för Värnamo i hundra år, och det kändes viktigt att bevara. Över 80 procent av byggnaden kunde återanvändas, såsom stommen och tegelfasaden. Men en del behövde förstås bytas ut, exempelvis de stora fönstren som ersattes med mera energieffektiva sådana.  Viss sanering behövdes också, eftersom tomten varit industrimark och fastigheten en gummiindustri, berättar Tobias Hörnquist. 

Man renoverade i två etapper och byggde en ny entré i trä och glas som blev en snygg kontrast till teglet. Energieffektiva lösningar adderades också, som exempelvis en speciell sorts tjärpapp på taken som absorberar koldioxid med hjälp av en särskild mineral. Även 450 kvadrat solceller installerades, med en effekt på 37 000 kWh. 

Överordnat styrsystem samordnar tekniken
2018 stod Gummifabriken klar med ett campus för högskole-och yrkeshögskoleutbildningar, företagshotell, bibliotek och kulturförvaltning, biograf, auditorium, konsertsal, teknikcenter liksom restaurang. Med så många olika verksamheter som har aktiviteter på olika tider, innebär det många olika styrsystem. 

En av de viktiga saker man behövde upphandla var ett överordnat styrsystem som samordnade de övriga. Nu har man central styrning av belysning, ventilationsflöden, larm, hissar, passage, brandskydd och andra viktiga funktioner. Vilket också är särskilt praktiskt för de system som är närvarostyrda som exempelvis värme och ventilation.

– Och om ett ventilationsaggregat lägger av får man ett larm i systemet och kan åtgärda direkt, istället för att behöva vänta på att någon ska lägga märke till att ventilationen inte funkar. Låssystemet blir också mycket smidigare, med tanke på att vi har 270 dörrar med olika behörigheter som behöver styras. Och såvida inget går sönder rent fysiskt, kan man kan åtgärda på distans vilket är praktiskt för den personal som har jour och befinner sig hemma, berättar Tobias Hörnquist.

Samarbete med Räddningstjänsten
Gummifabriken har även ett samarbetsprojekt med räddningstjänsten i Värnamo. När ett brandlarm går, vill man kunna skicka automatisk information från det centrala styrsystemet direkt till Räddningstjänsten, med uppgifter om vilken våning och plats i byggnaden larmet kommer ifrån. 

– När brandstyrkan kommer fram, ska de alltså kunna veta var de ska ta vägen vilket sparar mycket tid. 

Slimmad förvaltning
Tack vare det smidiga styrsystemet kan Gummifabriken hålla en slimmad förvaltningsorganisation. Den består i dagsläget av en fastighetsansvarig och 1,5 vaktmästartjänst, varav den ena vaktmästaren också jobbar för kulturförvaltningen. 

– Några hantverkare i övrigt har vi inte – den kompetensen kan fastighetsansvarige ta in enligt upphandlade avtal. 

Tillväxtmotorn som gav pris
Tobias Hörnquist konstaterar att Gummifabriken blivit en populär och viktig mötesplats i kommunen, liksom en tillväxtmotor för den regionala utvecklingen. Campus samverkar med närings- och arbetsliv och utbildar den arbetskraft som behövs lokalt, som exempelvis sjuksköterskor, produktionstekniker och fastighetsingenjörer. 

Man har också fått ett brett kulturutbud med alltifrån Anna Ternheim och Måns Zelmerlöv till symfonikonserter, föreställningar med Riksteatern och kulturskolan. I år fick man också Fastigopriset i klassen upp till 50 anställda.  

– Vi har lyckats ge en liten stad som Värnamo storstadsmöjligheter, och det känns verkligen roligt!

Text: Pernilla Fredholm
redaktionen@forvaltarforum.se

Fakta Gummifabriken

Livesal på 500m² för musik, dans, teater, krogshower och utställningar
Restaurang och café på 1 100m² med möjlighet till konferensutrymmen
Auditorium på 2 200m² med totalt 411 platser
Biografer på 1 200m² med tre salonger för totalt 331 besökare
Stadsbibliotek på 2 700m² med avdelningar atrium, föreläsningssal, tidningsrum, facklitteratur och rum med kreativitet för de minsta.

Dela artikeln: LinkedIn
Inköpsportal - tipsa oss

Inköpsportal - ansökan
Logotyp, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Bild, minst 540 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Kontaktspersonsbild, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Inköpsportal - tipsa en kollega