Förening / Nytt från organisationer & föreningar
Partnertext från Fastigo

Lyckad satsning på kvinnliga fastighetsskötare

I november för tre år sedan examinerade rekryteringsutbildningen för kvinnliga fastighetsskötare sina första elever. Utbildningen var ett samarbete mellan HSB Skåne, Arbetsförmedlingen och Yrkesakademin. En satsning som blev mycket lyckad.

Cornelia Håkansson, HSB Skåne.

– Bakgrunden till utbildningen var dels att få in fler kvinnor till fastighetsskötare, dels en ren kompetensförsörjningsfråga. Vi hade överhuvudtaget svårt att få in fastighetsskötare med rätt kompetens till våra tjänster, Cornelia Håkansson som är HR-chef på HSB Skåne.

HSB Skåne är väldigt nöjda med sin satsning, som i slutändan genererat fyra fastighetsskötare av de tio som slutförde utbildningen.

– De har hamnat helt rätt i sina roller och det är fantastiskt att se hur de har utvecklats och hur bra det har blivit. Det hade förstås varit roligt om alla som gick utbildningen hade varit kvar hos oss, men man kommer på att man vill göra andra grejer eller så är det inte helt rätt match, säger Cornelia Håkansson.

Eventuellt tydligare
En sak som de funderar över är yrkesbenämningarna. Till exempel husvärd, fastighetsskötare och fastighetsvärd är inte riktigt distinkta, varken utifrån sett eller internt i branschen. Kanske hade fler blivit kvar om de tydligare visste vad yrket innebär.

– Även om vi tycker att vi kommunicerade vad de olika rollerna innebar så tror jag inte det blev helt tydligt för de som gick utbildningen. Jag tror flera hade förväntningar på att bli fastighetsvärdar och kanske inte ville bli fastighetsskötare och jobba med utemiljö. Det hade vi kunnat göra tydligare, men det är svårt för rollerna innebär dessutom olika saker på olika företag, säger Cornelia Håkansson.

Sohaila, HSB Skåne

Fastigo träffar en av kvinnorna som examinerades från programmet för kvinnliga fastighetsskötare för tre år sedan, Sohaila, och som jobbar på HSB Skåne sedan examen.

Hur har du det på jobbet?
– Mycket bra! Jag jobbar som ensam fastighetsskötare och husvärd i ett stort område med fyra gårdar. Jag jobbar mest med utemiljö: alla rabatter, häckar, rensa ogräs, skotta snö. Resten är reparationer, som att byta blandare, fixa med avlopp och småel och mindre reparationer. Som husvärd gör jag tillsyn, hyresavtal av lokaler, bokningar och avbokningar samt beställningar, säger Sohaila.

Vad säger din familj om att mamma är fastighetsskötare?
– Jag har 6 barn. De två äldsta är läkare, en är ekonom och de yngre är fortfarande studerande. Innan utbildningen jobbade jag hemma som sömmerska i tio år. Jag sökte och kom in på kursen och i början var det jättesvårt för mig med språket. Alla de andra var svenskar som inte hade några språksvårigheter och jag var den enda med sjal. Jag kände mig lite utanför. Jag bestämde mig flera gånger för att kanske sluta, men mina döttrar sa: nej mamma du måste försöka, du ska inte sluta! De har stöttat mig genom utbildningen och är stolta över mitt jobb.

Vad är den största skillnaden mot ditt förra yrke?
– Det är en stor skillnad, förut var jag hemma hela tiden och satt och sydde. Nu får jag vara ute, träffa folk, jag har roligt! När jag var hemma kände jag att jag inte ville gå ut så mycket. Jag har stor familj här i Sverige men jag hade inte så mycket kontakt med andra utanför släkten och vännerna. Nu har jag kontakt med hela området. Varje dag träffar jag dem, jag känner nästan alla. Det är jätteroligt.

Har du mött några fördomar på grund av kön?
– Nej, tjejer kan förstås allt lika bra som män och det ser folk. Man fixar lås, kör hit och dit i traktor, skottar snö, klipper häckar.

Vad skulle du säga till någon som inte vet vad ditt yrke innebär.
– Det är verkligen ett bra yrke att utbilda sig och utveckla sig i. Det är brett, man behöver kunna lite av allt. Det är tufft fysiskt också, men det är jättekul. I början fick jag träningsvärk, men man vänjer sig och blir stark. Det är roligt att jobba ute, det är bra för hälsan.

Skrivet av Kicki Lilliedrake 

Dela artikeln: LinkedIn
Inköpsportal - tipsa oss

Inköpsportal - ansökan
Logotyp, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Bild, minst 540 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Kontaktspersonsbild, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Inköpsportal - tipsa en kollega