Sveriges första jämställda bransch

Fastighetsbranschen är Sveriges första jämställda bransch med 40 procent kvinnor i toppen. Fastigos vd kommenterar den nya Allbright-rapporten.

Ett glastak har krossats och en historisk milstolpe är ett faktum. Efter år av uthålligt jämställdhetsarbete har fastighetsbranschen nått upp till nivån för en jämn könsfördelning.

Det skriver jämställdhetsrapporten Allbright som konstaterar att ingen annan bransch har lika många jämställda ledningsgrupper bland börsbolagen som fastighetsbranschen.

  • Fastighetsbolagens ledningsgrupper på börsen består till 40 procent av kvinnor (ingen annan bransch på börsen når över 33 procent kvinnor i ledningsgruppen).
  • Styrelserna inom fastighetsbolagen på börsen har 37 procent kvinnor (börsen som helhet: 34 procent kvinnor).
  • 25 procent av vd:arna på börsens fastighetsbolag består av kvinnor (siffran för börsen som helhet är 10 procent kvinnor).

”Oerhört glädjande”
– Det är oerhört glädjande att fastighetsbranschen befäster sin plats som den mest jämställda branschen på börsen. Det är ett viktigt signalvärde som ger kraft till branschens fortsatta arbete med jämställdhet och inkludering, säger Mona Finnström, vd på Fastigo –  Fastighetbranschens arbetsgivarorganisation.

Fastigo mäter årligen jämställdheten i fastighetsbranschen och Allbrights rapport bekräftar enligt Mona Finnström det Fastigo ser i branschen även utanför börsen.

– Tjänstemannasidan är förhållandevis jämställd, men fortfarande har vi mycket kvar att göra på LO-kollektivsidan, det vill säga bland medarbetarna som jobbar med mer praktiska yrken såsom fastighetsskötare.

Storbolagen bäst
När fastighetsbranschen nu hissas som vinnare går medaljen framförallt till de större fastighetsbolagen. Här kan könsfördelningen nästan inte bli jämnare, storbolagen briljerar med 49 procent kvinnor i ledningsgrupperna.

Allbright-rapporten konstaterar att: ”fastighetsbolagen har som få andra branscher tydligt arbetat med frågan om jämställdhet. Det märks både på vd-nivå och i ledningsgrupperna. I år passerar de två viktiga symbolgränser. De har både nått jämställda ledningsgrupper och höjt andelen vd-kvinnor ytterligare ett steg”.

Text: Mats Cato / Fastigo
mats.cato@forvaltarforum.se

Börsnoterade fastighetsbolag vars jämställdhet i ledningen placerar dem i topp bland alla börsnoterade bolag i Sverige. Efter varje bolag framgår deras placering totalt.

Wihlborgs Fastigheter (3)
Oscar Properties Holding (6)
Atrium Ljungberg (8)
Corem Property Group (15)
Magnolia Bostad (22)
Wallenstam (24)
Nyfosa (25)
John Mattsson (27)
Castellum (41)
Platzer Fastigheter Holding (48)
Klövern (58)

 

Läs Allbright-rapporten

 

Allbrights checklista för en jämställd och mer meritfokuserad rekrytering

 

Bli den första att kommentera "Sveriges första jämställda bransch"

Lämna en kommentar

Inköpsportal - tipsa oss
Inköpsportal - ansökan
Välj ett giltigt formulär