Årets Fastigopris tilldelas Hyresbostäder i Norrköping och Ängelholmshem för sina satsningar på att vara goda arbetsgivare. Bägge bolagen har sett till att göra skillnad genom att främja mångfald och inkludering i arbetslivet.
I maj i år presenterade branschens egen arbetsgivarorganisation Fastigo, vinnarna av Fastigopriset 2024.
I kategorin fler än 50 anställda fick Hyresbostäder i Norrköping ta emot priset för sitt framgångsrika samarbete med Norrköpings kommun. Sedan 2017 har företaget drivit ett servicetraineeprogram som syftar till att integrera personer som står långt från arbetsmarknaden, många med utländsk bakgrund, och ge dem möjligheter till arbetslivserfarenhet och utbildning.
Programmet har inte bara möjliggjort anställningar utan också stärkt deltagarnas självförtroende och tro på sina egna förmågor. Idag har Hyresbostäder tolv servicetrainees som arbetar mot att upprätthålla renhet, ordning och säkerhet i företagets bostadsområden, vilket ökat både trivseln och tryggheten för hyresgästerna.
–Vårt mål är att dessa trainees på sikt blir anställningsbara, hos oss eller andra arbetsgivare. Vi ser redan hur deras närvaro ökar tryggheten och trivseln i våra områden, vilket är otroligt värdefullt, säger Nathalie Molander som är HR-utvecklare på Hyresbostäder i Norrköping.
Del i arbetslagen
Deltagarna i programmet får praktisk arbetslivserfarenhet parallellt med att de lär sig svenska språket och kulturen. Integrationen av traineerna i företagets egna arbetslag har även främjat en ökad förståelse och respekt för olika kulturer inom organisationen. Detta kontinuerliga arbete bidrar inte bara till att bryta utanförskap utan även till en ökad förståelse för det svenska samhället och arbetslivet.
–Deltagarnas svenska förbättras snabbt vilket ger dem en ökad trygghet och en drivkraft att utmana sig själva, säger Sara Gustafsson som jobbar som förvaltare och brinner för arbetet med servicetrainees och har arbetat nära dem under många år.
Vill vara förebilder
Hyresbostäders insatser har också märkts i de årliga kundundersökningarna från AktivBo där upplevd trygghet i bostadsområdena stadigt ökat sedan 2017. Det senaste året uppgick trygghetssiffran till 78,8 procent, något som företaget med rätta stoltserar med och tillskriver sin satsning på servicetraineeprogrammet.
Företagets engagemang sträcker sig bortom den individuella nivån och bidrar till social hållbarhet och jämlikhet i samhället. Genom sitt arbete med servicetrainees visar Hyresbostäder vägen för andra fastighetsbolag om hur man kan vara en kraft för positiv förändring och samtidigt förbättra arbetsmiljön och samhällsklimatet.
–Vi hoppas kunna inspirera fler att följa vårt exempel och främja en inkluderande arbetsmiljö. Vårt samarbete med kommunen har bevisat att det går att göra verklig skillnad, avslutar Nathalie Molander.
Ängelholmshem är också vinnare
I kategorin färre än 50 anställda gick årets Fastigopris till Ängelholmshem som strävat efter att skapa en mer inkluderande arbetsmiljö. Där har bolaget samarbetar med Ängelholms kommun och lanserat projekt ”Gårdsvärdar”. Projektet syftar till att integrera individer som står långt från arbetsmarknaden och stärka samhällets sociala struktur. Genom detta initiativ har fyra personer redan anställts, vilka kommer från varierande bakgrunder, och företaget ser möjligheter att expandera projektet.
Projekt Gårdsvärdar ger deltagarna chansen att bidra till samhället genom att underhålla Ängelholmshems bostadsområden. Deras arbetsuppgifter inkluderar trappstädning, skötsel av tvättstugor, enklare reparationer samt trädgårdsarbete. Utöver det praktiska arbetet får gårdsvärdarna möjlighet att delta i utbildningar som förbättrar deras svenska språkkunskaper och serviceförmåga, vilket också förbereder dem för framtida yrkesmöjligheter.
Utbildat alla i mångfald
– Vi ser detta som en vinst för både individen och för oss som bostadsbolag. Att kunna bidra till att skapa attraktiva och välskötta bostadsområden samtidigt som vi stödjer våra medborgare är oerhört värdefullt, säger Joakim Ohlsson som är HR-chef på Ängelholmshem.
Projektet har också bidragit till att skapa en mer mångsidig arbetsstyrka och främja en kultur av förståelse och empati inom organisationen. Vid projektets start fick alla anställda en utbildning om vikten av mångfald, rättvisa och inkludering, vilket har förstärkt dessa värderingar inom hela företaget.
Stärkt varumärke
Ängelholmshem fortsätter också att stödja mångfald och inkludering genom andra initiativ, såsom sponsring av lokala föreningar och organisationer som arbetar för jämlikhet och inkludering. Ett exempel på detta är det regelbundna läxhjälpsprogrammet som anordnas på bolagets bostadsområden. Effekterna av dessa satsningar har märkts tydligt.
– Anställda uttrycker en större förståelse för och engagemang i mångfalds- och inkluderingsfrågor. Det har inte bara stärkt vårt sociala ansvar men också vårt varumärke inom och utanför kommunen, säger Mats Nilsson, vd på Ängelholmshem.
Mer att göra
Med blicken fast riktad framåt planerar Ängelholmshem att fortsätta utveckla och förbättra projekt Gårdsvärdar, samt andra initiativ, för att ytterligare fördjupa sitt engagemang för en inkluderande framtid.
– Vi är stolta över de framsteg vi har gjort men är också medvetna om att det alltid finns mer att göra. Vår vision är att fortsätta vara en ledande kraft i att bygga ett inkluderande samhälle, säger Joakim Ohlsson.
Källa: Fastigo
Fastigopriset
Tävlingen är öppen för medlemmar i Fastigo, och man kan tävla i två olika klasser: en för företag med upp till 50 anställda och en för företag med 51 anställda och fler.
Årets Fastigopris 2024 delades ut i två kategorier under temat ”lyckat utfall av mångfald- och inkluderingsarbete”.