7 måste-åtgärder för att nå energieffektiviseringsmålen
För att Sverige ska kunna uppfylla mål om nollutsläppsbyggnader till 2050 krävs en kraftig ökning av energieffektiviseringen i befintliga byggnader. Energirenovera Sverige föreslår sju konkreta reformer – för att energirenovera enklare, snabbare och mer lönsamt.
Lär känna vår kursledare Anna
Anna Björkman är fastighetsjurist och kursledare på Fastighetsägarna i Göteborg sedan 2018. Till vardags vägleder hon medlemmar och kursdeltagare inom framför allt lokalhyresrätt, ledningsrätt, arrende och servitut – en roll hon finner både givande och stimulerande. Här får vi möjlighet att lära känna Anna bättre.
8 tips för att rensa cykelrummet på rätt sätt
En vanlig fråga som brukar dyka upp på våren är vilka regler som gäller vid rensning av cykelrum. Får man som hyresvärd eller brf-styrelse rensa bort gamla, övergivna cyklar för att skapa plats för fler cyklar? Här går vi igenom vad som gäller.
Vikten av att göra en avflyttningsbesiktning
Ibland kan det vara svårt att avgöra vad som är normalt slitage av en lägenhet och vad man kan begära ersättning för när en hyresgäst flyttar. Lär dig vikten av avflyttningsbesiktning och att kunna bedöma om skador är normala eller ersättningsgilla?
Hantera det oförutsägbara om krisen knackar på!
Med rätt kunskap och rutiner kan du vara redo om en eventuell kris knackar på dörren.
Delta i Fastighetsägarnas digitala kurs i krishantering och lär dig att hantera oförutsägbara händelser på ett effektivt och professionellt sätt.
Biologisk mångfald – strategiskt arbete för fastighetsbranschen
Biologisk mångfald kan ge konkurrensfördelar. Genom strategisk planering och praktiska åtgärder kan du som fastighetsägare göra det till en del av er affärsmodell – och bidra till en mer hållbar framtid, anser Rikard Silverfur i sin krönika.
Hur hanterar du en kris som fastighetsägare?
En kris är en plötslig händelse med allvarliga konsekvenser som ofta uppstår oväntat och utan förvarning. Det är omöjligt att förutse när en kris ska ske, men som hyresvärd kan man förbereda sig både mentalt och praktiskt. Fastighetsägarna ger dig råd.
Allt fler väljer skräddarsydda kurser
Fler och fler fastighetsföretag upptäcker möjligheten att anlita Fastighetsägarna för att hålla företagsanpassade utbildningar. Vi följde med vår fastighetsjurist Amanda Lagerström när hon höll en skräddarsydd kurs för bovärdar hos AF Bostäder i Lund.
Lär dig hantera hot & våld
Trygghet och säkerhet är en viktig fråga och många beskriver en ökad utsatthet för hot och våld. Fastighetsägarna har en utbildning i att förebygga och bemöta problemen. Kursen finns nu som en e-learning kurs, som du kan starta när det passar dig.
Nya lagar och Branschnyheter – håll dig steget före!
Missa inte ny lagstiftning och branschtrender? På parallella spåret ”Nya lagar och Branschnyheter” på FramtidensFörvaltning STHLM den 5 mars 2025 får du ovärderliga insikter från branschens främsta experter.
Nya krav på hantering av skumplast från 1 januari
Från första januari 2025 ska fastighetsägare och entreprenörer se till att skumpaneler och skumplast med f-gas hanteras korrekt. Föreningen Fastighetsägarna jobbar för att det inte ska öka på arbetsbördan mer än nödvändigt för branschen.
Fastighetsföretagande som högskolekurs: ”Perfekta starten”
Lärorikt, nätverkskapande och massa ny kunskap. Det säger Lucas Fredriksson och bröderna Hjalmar och Hugo Forell om kursen ”Fastighetsföretagande”, som Fastighetsägarna arrangerar med KTH. Ett av syftena är att ge grundkunskaper till den som är ny i branschen.
De nya reglerna som påverkar fastighetsägare under 2025
2025 står för dörren och det innebär nya regler för landets fastighetsägare. Vi hör med Fastighetsägarnas Utvecklingschef Rikard Silverfur, om vad som kommer och vilka stöd som finns att tillgå. Och vad ser han själv fram emot under kommande år?
Ny rapport: Svart hyresmarknad
I rapporten ”Svart hyresmarknad” tar Fastighetsägarna ett samlat grepp över den illegala hyresmarknaden. Genom expertintervjuer, tidigare data, en ny enkätundersökning samt statistik från kartläggs förekomsten av olagliga bostadsuthyrningar i Sverige.
Fokus på coworking och kortare kontrakt
Nya upplåtelseformer och nya typer av kontrakt skapar möjligheter, men också många frågor. Därför lanserar Fastighetsägarna en ny kurs som går in på vad som utmärker dessa avtal och vad man ska tänka på.
Social orättvisa och kriminalitet – 6 saker att ha koll på
En ny guide från Fastighetsägarna ska hjälpa fastighetsbolag att få bukt med kriminalitet inom förvaltningen. Checka av och bearbeta sex områden så att ert bolag når minimistandarder för mänskliga rättigheter, arbetsrätt, anti-korruption och rättvis konkurrens.
Ladda för laddplatser – nya regler gäller från nyår
Vad är det för nytt direktiv som gäller från 1 januari -25?
– Byggnader med mer än 20 parkeringsplatser måste ha minst en laddningspunkt för elbilar. Kravet gäller byggnader som inte används som bostäder, inklusive kommersiella fastigheter.
Vad gäller vid uthyrning i andra hand av hyresbostäder?
Så här vid terminsstart är det många studenter som söker bostad. En bostadshyresgäst kan då hyra ut sin lägenhet i andra hand, men vilka regler gäller och hur bör du som fastighetsägare agera?
Obetalda hyror – ta tag i situationen direkt
Att en bostads- eller lokalhyresgäst inte betalar hyran alls eller i rätt tid är ett vanligt problem som nästan alla fastighetsägare råkar ut för, säger Amanda Lagerström, fastighetsjurist hos Fastighetsägarna Syd och ansvarig för inkassoverksamheten.
Fastighetsägarna lyfter bostadspolitik i Almedalen 2024
Fastighetsägarna deltar som vanligt i årets Almedalsvecka i Visby. Vi finns på plats och samarbetar i år med bostadspolitik.se och ytterligare sex arrangörer. Syftet med samarbetet är att skapa en gemensam arena för samtal om bostadspolitik.
Platsutveckling med människan i centrum
Vi erbjuder en kurs som vänder sig till dig som vill få en ökad insikt kring hur en plats eller fastighet kan utvecklas på ett sätt som följer människans behov och ökar platsens attraktivitet.
”Det var länge sedan vi pratade fjärrvärme så här mycket”
Priset för fjärrvärme är ett hett ämne. Snart ska partnerna som ingår i Prisdialogen sätta sig och diskutera fjärrvärmeleverantörernas villkor och fastighetsägarnas kundskydd. Rikard Silverfur på Fastighetsägarna berättar om årets vässade argument.
Hur ska vi tänka om vi vill använda begagnat i entreprenaden?
Begagnade material och varor är, ur hållbarhets- och ekonomisk synpunkt, väldigt klokt att nyttja. Men vad behöver du särskilt tänka på när det inte är en ny produkt som används i en entreprenad? Juristen reder ut och svarar.
Lättare att säga upp grovt kriminella – bra för hyresgästerna
Fastighetsägarna välkomnar förslaget att underlätta för hyresvärdar att säga upp grovt kriminella hyresgäster från bostäder och lokaler. Åtgärden ökar tryggheten för övriga hyresgäster, som har rätt att känna sig trygga i sitt bostadsområde.
Utnyttja det redan byggda är nya färdplanens devis
Färdplanen för ett klimatneutralt Sverige 2045 har vässats och gett 14 uppmaningar till riksdag och regering att ta snabba beslut som möjliggör omställningen. Bland annat nya regler, så befintliga byggnader och återbrukat material kan nyttjas bättre.
Lansering: FörvaltarforumPlay – spännande samtal om förvaltning
Vad händer inom fastighetsförvaltning nu och i närtid? Lyssna på detta högintressanta samtal mellan två av branschens tyngsta profiler; Rikard Silverfur från Fastighetsägarna Sverige och Bengt Lind från Sveriges Allmännytta.
Har du koll på dina leverantörer? Ta hjälp av Fastighetsägarna till ansvarsfulla inköp!
Ett hållbart fastighetsföretagande handlar inte bara om att bygga och förvalta fastigheter på ett hållbart och energieffektivt sätt. Det handlar om att ta ett helhetsansvar för sin verksamhet ur ett ekonomiskt, socialt och miljömässigt perspektiv.
Kortkurser – effektivt sätt att inhämta kunskap
Du missar väl inte att vi erbjuder flera olika kortkurser online. På dessa kurser avhandlar vi specifika fastighetsjuridiska frågor under cirka en timmes tid. Perfekt när du vet exakt vilka kunskapsluckor du behöver fylla.
EUs nya krav på energikartläggning berör många fler fastighetsägare
Den 10 oktober trädde EU:s reviderade direktiv om energieffektivitet i kraft. Betydligt fler fastighetsbolag i Sverige träffas nu av kraven på energikartläggning och energiledningssystem. Vi frågar Rikard Silverfur, från Fastighetsägarna, vad detta innebär.
Hårda men flexibla EU-krav på energieffektivisering till 2030
En revidering av EU:s direktiv för energieffektivisering innebär nya krav på fastighetsägare. Hela bostadsbeståndet måste minska sin energi med 16% till 2030. Silverfur på Fastighetsägarna berättar om de nya, trots allt, lite mer flexibla direktiven.
Hyresgäster vill ha mer flexibilitet i lokalhyreskontrakten
I kölvattnet av pandemin och tuffare ekonomiska tider, har ökad flexibilitet i lokalhyresavtal letat sig in i förhandlingarna. Möjlighet att säga upp i förtid, dra ner lokalstorlek och ändra verksamhetsbeskrivning under kontraktstid är några exempel.
Kursledare i 20 år – och alltid med nya exempel
Ola Björstedt klev in som fastighetsjurist hos Fastighetsägarna 2003. Och det är också så länge som han har undervisat kursdeltagare inom fastighetsföretagandets många områden. Vi pratar med honom om åren som har gått och den resa som han har gjort.
Hyresrättsregister och fuskanmälan ska få ordning på hyresmarknaden
En statlig utredning föreslår ett hyresrättsregister och Skatteverket lanserar ny e-tjänst där fastighetsägare kan anmäla obehöriga som skrivit sig på en adress. Detta för att få ordning på bostadshyresmarknaden och motverka andrahandfuskare.
Kan vi kräva att entreprenören fixar fel efter avslutat jobb?
Efter att entreprenaden avslutats inträder 2 löptider: garantitiden och ansvarstiden. Fel som då uppkommer kan Beställaren kräva att Entreprenören åtgärdar, men bara under vissa omständigheter. Entreprenadrättsexperten reder ut vad som gäller.
Cityindex 2023: Ökad omsättning i Sveriges stadskärnor
Under 2022 ökade den totala omsättningen i svenska stadskärnor med 15% och alla stadstyper, förutom de större städerna, gör sina bästa år omsättningsmässigt. Detta visar Fastighetsägarnas och HUI Researchs rapport Cityindex Sverige.
Bra att det ska bli lättare att säga upp grovt kriminella
Fastighetsägarna välkomnar förslaget om att det ska bli lättare att säga upp grovt kriminella från bostäder och lokaler. Alla åtgärder som kan bidra till att öka tryggheten är nödvändiga för att bryta våldsvågen och skapa trygga bostadsområden.
Brister, skador och fel kan avvärjas tillsammans med förvaltningen
För fem år sedan kartlade Boverket omfattningen av fel, brister och skador som finns i byggsektorn. Det framgick att kostnaden för dessa fel uppgick till 111 miljarder kronor varje år, om inte mer. Frågan är, hur har det gått sedan dess?
De 3 parterna har enats om ny IMD-rekommendation
Hyresgästföreningen, Fastighetsägarna och Sveriges allmännytta har gått samman och tagit fram en gemensam rekommendation för att införa IMD i bostadsfastigheter. Man har enats kring en införandeprocess i tio steg och vilka priser som ska gälla.
Momentum vann tävling om bästa energiuppföljningssystem
Fastighetsägarnas tävling om bästa energiuppföljningssystem är avgjord. Momentum Energi fick toppoäng gällande användarvänlighet, energi och miljö, effekt, avvikelse, ekonomi och data. I juryn ingick bolag som Castellum, HSB och Stena Fastigheter.
Gemensam vägledning för hyresförhandlingarna 2024
Fastighetsägarna, Hyresgästföreningen och Sveriges Allmännytta lanserar nu en gemensam vägledning, inför hyresförhandlingarna 2023. Syftet är att underlätta årliga förhandlingar och tydliggöra faktorerna som parterna ska utgå ifrån i sina yrkanden.
Kaj Winther driver Fastighetsägarna Sveriges digitala agenda
Den 4 oktober på Framtidens Digitala Förvaltning kommer Kaj Winther, CDO (Chief Digital Officer), på Fastighetsägarna att dela med sig av en del av de digitala projekt som Fastighetsägarna Sverige är med och driver tillsammans med branschen i övrigt.
Har Entreprenören rätt till indexjustering av kontraktssumman?
Fråga:
Har Entreprenören rätt till indexjustering av kontraktssumman om vi inte har skrivit något i avtalet?
Svar:
Om inget nämns om index i avtalet kan parterna inte anses avtalat om indexjustering och priset är därmed fast.
Behov av nätverk och kunskap? Gå kursen Fastighetsföretagande!
Vår populära kurs Fastighetsföretagande, i samarbete med KTH, ger dig 7,5 högskolepoäng. Som en extra bonus får du ett härligt nätverk i branschen! Funderar du på att gå kursen? I höst finns en ny chans. Kursstart september 2023.
Willhem fick sin kurs företagsanpassad och rikstäckande
Willhem är ett bostadsbolag som förvaltar hyreslägenheter i Sverige. De ville företagsanpassa sin kurs om avflyttningsbesiktning, där anställda från alla deras lokalkontor kunde delta och ta del av de nya rutinerna. Lösningen blev både digitalt och fysiskt.
Ny hyressättningsmodell införs i Ystad
Fastighetsägarna Syd, Ystadbostäder, Heimstaden, Contentus, Leny Fastighets AB och Hyresgästföreningen har skapat en ny hyressättningsmodell – Ystadmodellen, baserad på hur hyresgästerna värderar boendet samt lägenheternas och fastigheternas standard och läge.
Unik kurs för fastighetsägare – få dina kvarter att leva
För god stadsutveckling behövs attraktiva platser där människor vill bo, verka och leva. Fastighetsägarnas unika kurs ger insikter kring framgångsrik stadsutveckling. Föreläsningar, workshops och studiebesök blandas med kunskap om nyttiga verktyg.
Skandia, Bonnier och Afa Fastigheter: Därför använder vi Gröna lokalhyresavtal
Som fastighetsägare är det tufft att göra hela hållbarhetsarbetet själv. Genom att ingå Grönt Hyresavtal samarbetar ägare och lokalhyresgäst för att minska den negativa miljöpåverkan. Bonnier, Afa och Skandia berättar här om fördelarna med avtalet.
Energibesparingen fortsätter vara en del av vardagen
Fastighetsägarna har gjort en undersökning om hushållens energibesparing under 2022. 70% har aktivt sparat energi och nästan lika många ser minskad energianvändning som positivt eller neutralt. 6 av 10 hushåll tror också på en långsiktig förändring.
Avfall – ett hett ämne för alla fastighetsägare
En ny lag om avfallssortering börjar gälla 2024. Bland annat ska allt matavfall sorteras ut, något som över 80% av alla kommuner redan gör. Fastighetsägarna ger nu ut Avfallshandboken med fakta och handfasta råd, som hjälp på vägen.
Investera i kunskap och kompetens i dig och ditt företag!
Linda Bringestad på fastighetsbolaget Asplunds Fastigheter i Örebro gick kursen Fastighetsföretagande för något år sedan och här berättar hon vad hon tog med sig från den. Fastighetsägarna arrangerar kursen i samarbete med KTH och den ger 7,5 i högskolepoäng.
6 åtgärder för att få mer flexibla fastigheter
Befintliga lokaler och byggnader som står oanvända och outnyttjade är resursslöseri. Ibland beror det på en låst detaljplan som bestämmer vad en byggnad får användas till. Fastighetsägarna ger 6 förslag på åtgärder i rapporten Flexibla fastigheter.
Fastighetsägarna ger ut vägledning för scope 3-utsläpp
Fastighetsägarna lanserar en branschgemensam vägledning för att underlätta för fastighetsföretag att redovisa indirekta klimatutsläpp av sin verksamhet – scope 3-utsläpp. Syftet är harmonisera klimatredovisningen i branschen och bidra till minskade utsläpp.
Högsta betyg till kompetenspaketet Uthyrare av lokaler
Fastighetsägarna Utbildnings kompetenspaket ”Uthyrare av lokaler” får högsta betyg av Yvonne Ylipää på kommunägda Karlshamnsfastigheter. Företaget hyr ut varierande lokaler, alltifrån kontor, förråd/lager, industrilokaler till restauranger med mera.
Lägg grunden för hyresförhållandet
Grundläggande hyresrätt är vår kurs som lockar flest deltagare. Du får höra skillnaderna i rättigheter och skyldigheter mellan fastighetsägare och hyresgäst och får helhetsperspektiv och en större förståelse för hyreslagen och fastighetsbranschen.
Vikten av att göra en avflyttningsbesiktning
Ibland är det svårt att avgöra vad som är normalt slitage av en lägenhet och vad man kan man begära ersättning för när en hyresgäst flyttar. Thomas Kosmidis arbetar som fastighetsjurist på Fastighetsägarna GFR och håller kursen Avflyttningsbesiktning.
Energitekniktävling – nu lyfter vi hela branschen i håret!
– Denna tekniktävling kommer att flytta gränser för vad många trodde var möjligt!! skriver Kaj Winther, Fastighetsägarna Stockholm, i ett LinkedIn-inlägg om Energiuppföljningstävlingen som nu drar igång. Vi vill veta mer och hör av oss till Kaj.
Möt Eric, vår stjärna till kursledare gällande solenergi
Eric Olsson är kursledare på vår kurs om solenergi i fastigheter och jobbar på Aktea Energy AB. Här får du lära känna honom lite bättre!
Fastighetsförvaltning låter passivt – det är entreprenörskap!
Anders Holmestig, vd på Fastighetsägarna, har skaffat sig verktygen för att nätverka och påverka politiker. I veckan träffade han nya bostadsministern för att fika och prata om fastighetsägarnas viktigaste frågor. Det var politisk påverkan med påtår!
Vår populära kurs Fastighetsföretagande ger dig högskolepoäng
På Fastighetsägarna tycker vi kunskap och kompetens är viktigt. Därför är vi glada att även kunna erbjuda kurser som ger högskolepoäng. Kursen Fastighetsföretagande ges i samarbete med KTH.
Möt Sara, vår stjärna till kursledare
Hyreslagen, besittningsskydd, bruksvärde och marknadshyra är begrepp som är bra att känna till när man är verksam inom fastighetsbranschen. Som kursledare är just förmågan att förklara det komplicerade och sätta det i ett sammanhang en viktig egenskap.
Varför behövs det en speciell kurs i fastighetsbeskattning?
Just nu erbjuder vi en kurs i fastighetsbeskattning. Kursen är en onlinekurs och ges under två tillfällen under våren, mars och maj och passar dig som vill få grunderna och principerna för beskattning av ett hyreshus eller en bostadsrättsförening.
Fastighetsägarna efterlyser: Du som kan energiuppföljning
Fastighetsägarna kommer att genomföra en tekniktävling för nya och bättre digitala verktyg för kontroll av energi- och effektanvändning. De söker nu deltagare till en referensgrupp som kan påverka vilka krav som ska ställas på digitala system, inför tävlingen.
Omfattande upprustning av hissar inte ekonomiskt försvarbart
Enligt Hissförbundet är mer än hälften av alla hissar i Sverige äldre än 30 år. Det kan innebära att de saknar viktig säkerhetsutrustning. Boverkets nya utredning ser att det kan behövas upprustning men att det inte är samhällsekonomiskt försvarbart.
Vem ansvarar för skyddsrummet i fastigheten?
Skyddsrum har förstärkta dörrar och väggar och speciell ventilation med luftsluss. I fredstid får rummen användas som vanliga lokaler, men ska kunna tas i drift som skyddsrum inom 48 timmar. Det är alltid fastighetsägaren som ansvarar för att underhålla skyddsrummet och det kan bli dyrt att inte ha koll på läget vid en skyddsrumskontroll av ansvarig myndighet.
Cecilia Fredholm Vaarning ny ordförande för hållbarhetsrådet
Stena Fastigheters kommunikations- och hållbarhetschef, Cecilia Fredholm Vaarning, är ny ordförande i Fastighetsägarnas hållbarhetsråd. För Fastighetsägarna berättar hon om sin syn på hållbarhetsfrågor och vad som blir fokus för hållbarhetsrådet under det kommande året.
Så undviker du att diskriminera på hyresmarknaden
Johanna Moberg, chefsjurist på Fastighetsägarna MittNord och ansvarig för utbildningen ”Får jag välja hyresgäst?” svarar på frågor kring diskriminering vid uthyrning av bostäder. Hon tipsar om hur du undviker att utsätta någon för diskriminering.
En utbildningsform som ger mycket tillbaka
Fastighetsägarna ger företagsanpassade kurser. Det ger trygghet att sitta bland sina kollegor, kursen kan skräddarsys för företagets behov och av de avsatta timmarna får man verkligen ett utbyte anser Ylva Morelli, regionchef Göteborg på Svenska Hus.
Indexklausul värdesäkrar lokalhyran
För dig som använder Fastighetsägarnas indexklausul har värdet av konsumentprisindex för oktober månad betydelse för uttaget av nästa års hyra. Hur mycket beror bland annat på hur stor del av den avtalade hyran som är indexreglerad. Verktyg för uträkning finns hos Fastighetsägarna.
9 tips för att säkerställa en trygg lokaluthyrning
För att säkerställa att man som fastighetsägare hyr ut lokaler till seriösa hyresgäster är det viktigt att vara proaktiv, göra noggranna kontroller och skriva tydliga och välformulerade hyreskontrakt. Här är de 9 bästa tipsen för en trygg lokaluthyrning.
” Vi försöker hjälpa våra medlemmar i djungeln av lösningar och utbud.”
…Anders Holmestig och Katja Kalda från Fastighetsägarna, som är ny partner till Förvaltarforum.
Varför blir Fastighetsägarna partner till Förvaltarforum?
– För oss känns det som ett bra forum att nätverka i och med. Ni har ett bra nyhetsbrev med mycket relevant information. Dessutom kan vi nå en bredare målgrupp inom branschen.
Hur förebygger och bemöter man hot och våld?
Trygghet och säkerhet är en viktig fråga i samhället och många branscher beskriver en ökad utsatthet för hot och våld. Fastighetsägarna har en utbildning i hur man förebygger och bemöter problemen.
Ingela Lindh ny ordförande för Fastighetsägarna Sverige
Ingela Lindh, tidigare stadsdirektör i Stockholms stad och vd för det kommunägda bostadsbolaget Stockholmshem, är ny ordförande för Fastighetsägarna Sverige. Fastighetsbranschen har tagit ett stort…
Ny vd för Fastighetsägarna Sverige
Fastighetsägarna Sveriges styrelse har utsett Anders Holmestig till ny vd. Anders ersätter Reinhold Lennebo som går i pension i sommar. Anders tillträder i början av…
Nu rullar de retroaktiva kraven in
Rikard Silverfur på Fastighetsägarna Sverige ifrågasätter EU:s retroaktiva krav på IMD Värme i befintliga byggnader.
Förenkla reglerna för energideklarationer
Systemet har kostat Sveriges villaägare och andra fastighetsägare miljarder kronor utan att ge några egentliga energivinster, skriver Rikard Silverfur, näringspolitisk expert på Fastighetsägarna Sverige.