Förening / Nytt från organisationer & föreningar
Partnertext från Fastighetsägarna Sverige

Så undviker du att diskriminera på hyresmarknaden


Johanna Moberg, chefsjurist på Fastighetsägarna MittNord och ansvarig för utbildningen ”Får jag välja hyresgäst?” svarar på frågor kring diskriminering vid uthyrning av bostäder. Hon tipsar om hur du undviker att utsätta någon för diskriminering.

Johanna Moberg på Fastighetsägarna MittNord

Fastighetsägarna får många frågor om diskriminering just nu, varför?
– Det finns troligen flera förklaringar till det. Vi kan se ett samband med årstiden då fler människor väljer att flytta och således byter bostad. Flest människor, i synnerhet unga som ska studera, flyttar i augusti men även i början av året är flyttarna många. Det gör att vi får fler frågor just nu. Sedan finns det nog många som upplever att ämnet är svårt.

Vad är diskriminering på bostadshyresmarknaden?
– Förbudet mot diskriminering gäller för bostadshyresmarknaden liksom övriga områden i samhället. Lagen förbjuder att någon behandlar en person sämre än andra på grund av att den räknas till någon av lagens sju diskrimineringsgrunder. Dessa är etnisk tillhörighet, funktionsnedsättning, kön, könsöverskridande identitet eller uttryck, religion eller annan trosuppfattning, sexuell läggning och ålder.

Hyresvärdar har olika policys för uthyrning och godkännande av hyresgäster. Finns det inte risker med det?
– Hyresmarknaden ska vara öppen, transparent och tillgänglig för alla. Samtidigt måste hyresvärdar ha rätt att själva bestämma hur uthyrning av de egna lägenheterna ska hanteras, vem som ska få hyra en lägenhet och vilka tillträdeskrav som ska ställas. Kraven finns till för att säkerställa att en bostadssökande kan fullgöra sina skyldigheter som hyresgäst och minimera hyresvärdens risk för uteblivna hyresbetalningar.

– För godkännande krävs ofta att den sökande har en inkomst som står i proportion till den aktuella lägenhetens hyresnivå. Andra berättigade krav kan vara att den sökande inte har några betalningsanmärkningar eller skulder hos kronofogden och ej heller påvisat misskötsamhet hos tidigare hyresvärd.

Varför är frågan om diskriminering så stor?
– Lagstiftningen kring detta är komplicerad och även utan avsikt kan en hyresvärd göra sig skyldig till diskriminering genom att överträda de gränser som lagen sätter upp. Det är naturligtvis olyckligt om ett sådant misstag sker under uthyrningsprocessen, dels för den frånvalda hyresgästen men även för hyresvärden.
Om det leder till en rättslig process ligger en stor del av bevisbördan på hyresvärden.

Vad kan jag som fastighetsägare göra för att inte oavsiktligt utsätta presumtiva hyresgäster för diskriminering?
– Grundläggande är förstås att du vet enligt vilka kriterier du får och inte får välja hyresgäst men också att ha tydliga rutiner och instruktioner för uthyrningsprocessen.

Var kan jag lära mig mer för att ha en bra uthyrningspolicy?
– I vår skrift En öppen bostadsmarknad kan du läsa om hur du undviker och motverkar diskriminering samt om hur vi som branschorganisation värnar god sed på hyresmarknaden och aktivt arbetar för en öppen och sund hyresmarknad. Jag rekommenderar också att gå vår utbildning ”Får jag välja hyresgäst?” som ger god kunskap om hur du undviker diskriminering. Ett centralt avsnitt under utbildningen är diskrimineringssituationer och den omvända bevisbördan för fastighetsägaren, liksom att ha tydliga rutiner och instruktioner kring uthyrningsprocessen.

Diskrimineringslagen

Diskrimineringslagen är direkt tillämpbar på hur hyresvärden arbetar med uthyrning av lägenheter. Den stipulerar att de arbetsformer, regler och kriterier hyresvärden använder sig av inte får vara direkt eller indirekt diskriminerande mot någon på grund av:

• Kön
• Könsöverskridande identitet eller uttryck
• Etnisk tillhörighet
• Religion eller annan trosuppfattning
• Funktionsnedsättning
• Sexuell läggning
• Ålder

DO:s digitala guide

Förebygg diskriminering genom DO:s digitala guide.
Diskrimineringsombudsmannen har lanserat en digital guide som ska ge hyresvärdar stöd och tips på hur diskriminering kan förebyggas vid uthyrning av bostäder.

Dela artikeln: LinkedIn
Inköpsportal - tipsa oss

Inköpsportal - ansökan
Logotyp, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Bild, minst 540 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Kontaktspersonsbild, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Inköpsportal - tipsa en kollega