Kompetens / Nytt om utbildning & kompetens
Partnertext från Fastighetsägarna Sverige

Möt Eric, vår stjärna till kursledare gällande solenergi


Eric Olsson är kursledare på vår kurs om solenergi i fastigheter och jobbar på Aktea Energy AB. Här får du lära känna honom lite bättre!

Det finns många fördelar att vinna genom att satsa på solenergi och vi vill att du som fastighetsägare ska få ta del av den kunskap och kompetens som finns inom detta område för att själv kunna fatta beslut om solcellsinvestering.

Vilka viktiga kunskaper/insikter kommer deltagarna ta med sig hem efter kursen?
– Grunderna i hur en solcellsanläggning funkar, när och hur mycket el en solcellsanläggning producerar är några insikter. Vad är ett lämpligt tak för en solcellsinstallation och hur ser lönsamheten ut?

Vilka tips kan du ge fastighetsägare som vill komma igång med solel?
– Läs på så mycket som möjligt. Det finns massvis med tips och guider på nätet, bland annat hos Energimyndigheten, Svensk Solenergi. Man bör klargöra vad som gäller för den aktuella fastigheten, eftersom olika regler gäller. Är det en näringsfastighet, Brf eller en villa? Undersök om bygglov behövs eller inte. Utred potentialen för solceller, tillgängliga takytor, eventuella skuggningar, takets skick.

Vad är bra att tänka på inför en eventuell solcellsinvestering?
– Utred takets förutsättningar; bärighet, tätskick och lämplig yta för installation. Prata med flera installatörer. Pris är viktigt men inte det enda att se över, kvaliteten på installationerna skiljer sig märkbart bland företag. Vid större upphandlingar rekommenderas ett väl utformat förfrågningsunderlag, för att sålla bort oseriösa aktörer.

Vad är de vanligast missuppfattningarna när det kommer till solel?
– Att det är dyrt med solceller, och att tro att man ska bli självförsörjande på el.

Vilka förändringar tror du kommer påverka branschen på sikt?
– Just nu är elpriset en stor motor för solcellsinvesteringar. Kombinerat med prisutvecklingen på solceller som skett de senaste 15 åren, samt ett utbrett samhällsintresse, har installationstakten ökat oerhört. På sikt ser jag att energilager och delning av el mellan närliggande byggnader kommer växa sig större. Inte minst vid nyproduktion tror jag det kommer ställas krav på att solceller installeras.

Berätta lite mer om dig själv. Varför jobbar du med solel?
– Utbildad civilingenjör inom maskinteknik, inriktning kraftverksteknik. Har tidigare jobbat som energikonsult och med projektering av solcellsanläggningar åt större kommersiella aktörer. Jag drivs av att jobba med energiomställningen och minska vårt klimatavtryck. Mer behöver göras på fler fronter för att ta oss ur den energikris som pågår, det räcker tyvärr inte med att endast pressa in mer elproduktion i systemet. Det behöver satsas på energieffektivisering, energihushållning, utbyggnad och stabilisering av elnät, flexibilitetstjänster med mera.

Kurs om Solenergi

Denna halvdagskurs ger en övergripande kunskap om solcellsinvesteringar med fokus på potential, lämpliga tak för solceller samt hur du kan räkna på lönsamhet.

Vi kommer även bland annat att gå igenom:
• Olika affärsmodeller
• Hur fastighetsägare kan sälja solel till sina hyresgäster/medlemmar
• Nya regelverk som möjliggör interna lågspänningsnät mellan byggnader

Målet med kursen är att varje deltagare ska ha fått bra och användbar kunskap för att kunna fatta beslut om vidare genomförande och investering i solcellsanläggning.

Läs mer om kursen här.

Läs fler artiklar på Förvaltarforum Kompetens
Dela artikeln: LinkedIn
Inköpsportal - tipsa oss

Inköpsportal - ansökan
Logotyp, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Bild, minst 540 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Kontaktspersonsbild, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Inköpsportal - tipsa en kollega