Hyresrättsregister och fuskanmälan ska få ordning på hyresmarknaden

En statlig utredning föreslår ett hyresrättsregister och Skatteverket lanserar ny e-tjänst där fastighetsägare kan anmäla obehöriga som skrivit sig på en adress. Detta för att få ordning på bostadshyresmarknaden och motverka andrahandfuskare.

Utredningen Ordning och reda på hyresbostadsmarknaden har nu lämnat sitt betänkande ”Bättre information om hyresbostäder – Kartläggning av andrahandsmarknaden och ett förbättrat lägenhetsregister”. Syftet med utredningens arbete har varit att identifiera åtgärder som bidrar till bättre ordning och reda på hyresbostadsmarknaden, att förbättra marknadens funktion och att stävja kriminalitet på hyresmarknaden.

Ett av förslagen innebär att lägenhetsregistret ska förändras och innehålla mer information än den gör idag.

Hyresrättsregister för fler
Utredningen föreslår att ett hyresrättsregister inrättas där det ska framgå vilka lägenheter som är hyreslägenheter och vem som är förstahandshyresgäst. Dessutom anser man att fler aktörer ska få tillgång till registret. Att fler myndigheter och aktörer kan gå in i registret skulle kunna underlätta arbetet med att bekämpa och förebygga brott som kan kopplas till bostadsmarknaden och lägenheten.

Johan Kleveland, Fastighetsägarna

– Idag saknas offentliga uppgifter om en lägenhet är upplåten med bostadsrätt eller hyresrätt vilket riskerar underlätta bedrägerier och svarthandel. Vår bedömning är att ett register över förstahandshyresgäster kan vara ett viktigt verktyg för att fastighetsägare ska kunna motverka olovlig andrahandsuthyrning och genomföra bättre kontroller av nya hyresgäster. Det är dock viktigt att den administrativa bördan för hyresvärdar inte blir för tung säger Johan Kleveland, förbundsjurist på Fastighetsägarna.

Bättre hyresstatistik
Utredningen lägger även fram förslag som ska förbättra hyresstatistik. Detta för att göra det möjligt att analysera bostadsmarknaden och ge bättre information till konsumenterna. Förslaget är att Statistiska Centralbyrån (SCB) ska undersöka förutsättningarna för att ta fram mer statistik kring hyror. Man tror bland annat att förbättrad hyresstatistik skulle ge stärkt förtroendet för hyressättningssystemet.

I uppdraget till SCB ska ingå att ta fram en process för hur insamling av hyror ska gå till och vilka variabler som går att samla in, samt bedöma om nyttan med statistiken överstiger kostnaderna. Detta arbete bör ske tillsammans med parterna på hyresbostadsmarknaden.

Möjlighet till blockuthyrning
Utredningen har även genomfört en kartläggning av andrahandshyresmarknaden och blockuthyrning. Blockuthyrning är när en hyresgäst hyr minst tre lägenheter och sedan hyr ut den i sin tur. Det kan till exempel gälla när en läroanstalt behöver studentbostäder eller en arbetsgivare behöver personalbostäder.

Fastighetsägarna Sverige anser att möjligheten att hyra ut enligt blockhyresreglerna är viktiga för att säkerställa tillgången på lägenheter för olika grupper men också för att möjliggöra nya affärsmodeller som kan leda till en minskad bostadsbrist.

– Osäkerheten kring blockuthyrning är olycklig och riskerar minska tillgången till bostäder. Samtidigt får inte hyreslagens bestämmelser kringgås vilket bland annat riskerar att snedvrida konkurrensen på hyresmarknaden. Lagstiftningen bör uppdateras för att möjliggöra uthyrning på villkor som efterfrågas av såväl hyresvärdar som hyresgäster. Särskilt när hyresgästen är en kommersiell part bör en större avtalsfrihet finnas säger Johan Kleveland.

Lättare att anmäla felaktig folkbokföring
Ytterligare en nyhet som hanterar andrahandsuthyrning och möjlighet att stävja olovlig sådan lanserades i veckan som gick. Skatteverket tillhandahåller nu en e-tjänst som ska göra det enklare för fastighetsägare att anmäla om man tror att någon obehörig har skrivit sig på en adress.

– Problemet tidigare var att man bara kunde anmäla felaktig folkbokföring på sin egen folkbokföringsadress. Nu kan en hyresvärd i Skatteverkets e-tjänst anmäla felaktig folkbokföring på sin fastighet eller om en hyresgäst är felaktigt folkbokförd på en annan adress, till exempel vid olovlig andrahandsuthyrning, säger Marie Öhrström, Chefsjurist på Fastighetsägarna Sverige.

En anmälare behöver inte ha personnumret på den som är felaktigt bokförd utan det ska räcka med att ange personnumret på den hyresgäst som står på förstahandskontraktet.

Text: Marit Engstedt
Källor: Sveriges Allmännytta och Fastighetsägarna Sverige

Läs mer

Utredningen Ordning och reda på hyresbostadsmarknadens betänkande: Bättre information om hyresbostäder (SOU 2023:65).

Skatteverkets e-tjänst för anmälan om olovlig folkbokföring: Meddela felaktigt folkbokförd på annan adress | Skatteverket

Dela artikeln: LinkedIn
Inköpsportal - tipsa oss

Inköpsportal - ansökan
Logotyp, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Bild, minst 540 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Kontaktspersonsbild, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Inköpsportal - tipsa en kollega