Cityindex 2023: Ökad omsättning i Sveriges stadskärnor

Under 2022 ökade den totala omsättningen i svenska stadskärnor med 15% och alla stadstyper, förutom de större städerna, gör sina bästa år omsättningsmässigt. Detta visar Fastighetsägarnas och HUI Researchs rapport Cityindex Sverige.

Cityindex Sverige kartlägger och jämför den kommersiella utvecklingen i Sveriges 104 stadskärnor. Under 2022 ökade detaljhandelns omsättning i stadskärnorna med 7 procent. Den största omsättningsökningen procentuellt sett återfinns i hotellbranschen som ökade sin omsättning med 54 procent, följt av restaurangbranschen som kunde se en omsättningsökning på 26 procent. Att stadskärnorna har lyckats återhämta sig efter pandemin, är en fördel när vi nu står inför en ny utmanande tid.

– För att skapa en plats som människor vill besöka, även när ekonomin är pressad, måste stadskärnorna erbjuda ett blandat utbud som bjuder in till upplevelser baserade på platsens unika förutsättningar. Restauranger som erbjuder något extra fyller i sammanhanget en viktig funktion, säger Christina Friberg, expert stadsutveckling, Fastighetsägarna MittNord.

E-handeln inte lika stark
Under samma period ökade omsättningen i den fysiska handeln med 6 procent på nationell nivå. E-handeln såg för första gången under perioden för vilken data finns tillgänglig, en negativ utveckling om -7 procent. Det innebär att stadskärnans andel av detaljhandeln ökade under året.

– Att omsättningen i stadskärnorna har nått nivåer vi senast såg före pandemin är glädjande. Den höga tillväxten är dock i mångt och mycket ett resultat av hög inflation. Många verksamheter i stadskärnan möter stigande kostnader och fallande efterfrågan, säger Emma Hernell, VD på HUI Research.

Även om inflationen mattats av de senaste månaderna innebär fortsatt höga priser och stigande räntor att ekonomin för många hushåll lär vara pressad under en överskådlig framtid.

Förändrade besöksmönster
Besöksflödena i stadskärnorna stabiliserades under 2022 men visar på en nivå lägre än innan pandemin. Jämfört med 2019 uteblir fortfarande var femte besök.

– Strukturomvandlingen i stadskärnorna går fort nu, vilket gör att det blir ännu viktigare att hålla koll på förändrade konsumtionsmönster och ha utrymme för flexibilitet och anpassning efter människors aktuella behov, säger Christina Friberg.

Källa: Fastighetsägarna Sverige

Om Cityindex

Cityindex är en nationell rapport som beskriver omsättningsutvecklingen för detaljhandeln, restaurangnäringen, hotellbranschen och kommersiell service i Sveriges 104 stadskärnor det senaste året. Rapporten är ett samarbete mellan Fastighetsägarna och HUI Research. Projektet utgår från en enhetlig definition av stadskärnor, som baseras på befolkningstäthet och förekomst av kommersiell service, vilket gör resultaten jämförbara över tid och mellan landets olika stadskärnor.

Dela artikeln: LinkedIn
Inköpsportal - tipsa oss

Inköpsportal - ansökan
Logotyp, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Bild, minst 540 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Kontaktspersonsbild, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Inköpsportal - tipsa en kollega