Fastighetsägarna efterlyser: Du som kan energiuppföljning

Fastighetsägarna kommer att genomföra en tekniktävling för nya och bättre digitala verktyg för kontroll av energi- och effektanvändning. De söker nu deltagare till en referensgrupp som kan påverka vilka krav som ska ställas på digitala system, inför tävlingen.

Fastighetsägarnas kommer under 2022–2023 att genomföra en tekniktävling för bättre energiuppföljningssystem. Syftet är att skapa bättre digitala verktyg för fastighetsägare att följa sin energi- och effektanvändning och skapa större möjlighet till energieffektivisering.

– För att fatta kvalificerade beslut om energi- och effekteffektivisering behöver byggnaders energianvändning mätas, samlas in och analyseras. Det krävs att information och statistik är tydlig och strukturerad för att kunna dra rätt slutsatser. Digitaliseringen av fastighetsbranschen innebär att mängden tillgänglig information om fastigheters energianvändning blir mycket större och behöver struktureras för att ge fastighetsägare möjlighet att fatta korrekta beslut, säger Rikard Silverfur, chef för utveckling och hållbarhet på Fastighetsägarna och initiativtagare till tävlingen.

Referensgrupp för att ställa rätt krav
Under våren ska en kravspecifikation tas fram; i en referensgrupp av engagerade fastighetsägare samt en expertgrupp av IT-kompetens. Utifrån kravspecifikationen kommer sedan en tekniktävling lanseras.

Som fastighetsägare kan du vara med och påverka genom att ingå i referensgruppen och bidra med din kompetens, för att ställa rätt krav på bidragen i Fastighetsägarnas tekniktävling.

Under hösten 2022 inbjuds intresserade leverantörer att ta fram och utveckla tävlingsbidrag utifrån kravspecifikationerna. Leverantörerna kommer också att ges möjlighet till dialog med referensgruppen.

Vinnare utses 2023
En tillsatt expertgrupp utvärderar sedan tävlingsbidragen genom att leverantörerna visar upp energiuppföljningssystemen och funktionerna på ett datapaket utifrån ett projekt. Till sommaren 2023 kommer en eller flera vinnare utses.

– Redan 2019 visade en förstudie på ett behov av att utveckla energiuppföljningssystem. När vi nu lanserar en tekniktävling är det med en stor förväntan på IT-leverantörerna att delta för att skapa kundvänliga och effektiva energiuppföljningssystem, säger Rikard Silverfur.

Läs mer och anmäl dig till referensgrupp här.

redaktionen@forvaltarforum.se

Om Tekniktävlingen

”Tekniktävling Energiuppföljningssystem” kommer att pågå fram till sommaren 2023 för att utveckla digitala verktyg för att underlätta för fastighetsägare att ha kontroll över sin energi- och effektanvändning.

Fastighetsägarna genomför tävlingen i nära samarbete med nätverken Belok och BeBo. CIT Energy Management och WSP Sverige kommer tillsammans att projektleda tävlingen.

Energimyndigheten har inom forskningsprogrammet E2B2 beviljat ekonomiskt stöd för genomförandet av tävlingen.

Dela artikeln: LinkedIn
Inköpsportal - tipsa oss

Inköpsportal - ansökan
Logotyp, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Bild, minst 540 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Kontaktspersonsbild, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Inköpsportal - tipsa en kollega