Kompetens / Nytt om utbildning & kompetens
Partnertext från Fastighetsägarna Sverige

Kursledare i 20 år – och alltid med nya exempel

Foto: Sofia Sabel

Ola Björstedt klev in som fastighetsjurist hos Fastighetsägarna 2003. Och det är också så länge som han har undervisat kursdeltagare inom fastighetsföretagandets många områden. Vi pratar med honom om åren som har gått och den resa som han har gjort.

År 2003 klev Ola in genom dörrarna på Fastighetsägarna GFR. Hans roll var fastighetsjurist men redan första året fick han undervisa i flera av de kurser som Fastighetsägarna erbjöd. På den tiden var det vanligt med tvådagarskurser, men mycket har hänt sedan dess.

Numera erbjuds också digitala kurser, både live och inspelat. Ola har dessutom undervisat i kursen Fastighetsföretagande, en kurs som genomförs i samarbete med KTH (Kungliga Tekniska högskolan) och som ger högskolepoäng.

Roligaste kursen
När man firar sitt 20-årsjubileum som kursledare är man nyfiken på vilken den roligaste kursen varit genom åren. Frågar man Ola så är det Grundläggande hyresrätt som toppar listan.

– Just kursen Grundläggande hyresrätt brukar deltagarna tycka är både rolig och lärorik. Här pratar man lite om allt och det finns alltid något som intresserar alla. Vanligtvis börjar man med denna och sedan fortsätter man med fördjupning inom bostad eller lokal. Så den lägger lite grunden inför kommande kurser, säger Ola.

Gillar att hålla kurser
Och på frågan varför han har hållit på så länge är svaret enkelt.

– Jag gillar att hålla kurser. Man får träffa människor och höra deras syn på saker och ting. Deras historier. Många känner också igen sig i olika situationer ”så kunde jag gjort”, det gör att folk är aktiva och att man får en dialog. Ofta får jag bra frågor som gör att man får tänka efter och man lär sig en hel del själv också.

Nya erfarenheter ger färska exempel
Att hålla kurs är ett avbrott från vardagen. Och samtidigt får Ola dela med sig av vad han som fastighetsjurist gör i praktiken de dagar han inte håller kurs. Mixen gör att han får nya erfarenheter från till exempel ärendet i hyresnämnden eller samtalet med en medlem.

Det är tydligt att Ola Björstedt inte bara har engagerat sig fullt ut i att undervisa och dela med sig av sin kunskap, utan att han även har fortsatt att utvecklas tillsammans med de kurser han har lett under 20 års tid.

– Vi uppdaterar hela tiden våra exempel med det senaste som har hänt. Det kan vara en specifik rättsfråga eller att jag berättar om mitt senaste ärende som jag ställdes inför. Det gör att jag kan berätta vad som är, inte var. Man är i nuet.

Läs fler artiklar på Förvaltarforum Kompetens
Dela artikeln: LinkedIn
Inköpsportal - tipsa oss

Inköpsportal - ansökan
Logotyp, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Bild, minst 540 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Kontaktspersonsbild, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Inköpsportal - tipsa en kollega