Kompetens / Nytt om utbildning & kompetens
Partnertext från Fastighetsägarna Sverige

9 tips för att säkerställa en trygg lokaluthyrning

För att säkerställa att man som fastighetsägare hyr ut lokaler till seriösa hyresgäster är det viktigt att vara proaktiv, göra noggranna kontroller och skriva tydliga och välformulerade hyreskontrakt. Här är de 9 bästa tipsen för en trygg lokaluthyrning.

Lokaler som används för kriminell verksamhet har en stor inverkan på tryggheten på en plats, såväl för fastighetsägaren och dess personal, som andra hyresgäster, boende och besökare.

Det är därför viktigt att göra noggranna kontroller innan en uthyrning påbörjas. I värsta fall kan en fastighetsägare få in kriminella i sina lokaler och det är ofta svårt att bli av med en illa fungerande lokalhyresgäst.

Att hantera en sådan situation blir naturligtvis extra besvärligt för ett mindre fastighetsföretag eller för en bostadsrättsförening.

Ibland är det till och med så att fastighetsägaren kan bli medansvarig för viss typ av brottslig verksamhet som begås i fastigheten (till exempel kan det bli fallet vid koppleri).

Upprätta ett bra avtal
Det gör att det är mycket viktigt att kontrollera och bedöma en potentiell hyresgäst innan avtal tecknas. Det är också viktigt att upprätta ett bra avtal och vidta andra säkerhetsåtgärder.

– Bra lokalhyresgäster bidrar till ökad säkerhet och trivsel i såväl stadskärnor som utsatta områden. Det är viktigt att i förväg kontrollera noga vem man hyr ut en lokal till och att skriva ett tydligt och heltäckande hyresavtal. Om man får in oseriös verksamhet i en lokal är det mycket svårt att bli av med lokalhyresgästen. I värsta fall kan man som fastighetsägare bli medansvarig för eventuell kriminell verksamhet i lokaler man hyr ut. För att hjälpa fastighetsföretag och bostadsrättsföreningar att göra rätt har vi tagit fram en checklista som man kan använda vi uthyrning av lokaler. Vi har också avtalsmallar i vår digitala tjänst Fastighetsägarna Dokument samt håller regelbundet kurser i lokalhyresjuridik, säger Marie Öhrström, chefsjurist Fastighetsägarna Sverige.

Checklista: 9 steg som underlättar kontroll och kontraktskrivande

  1. Kontrollera avtalsparten noga. Be om affärsplaner och budget
  2. Hämta information från Bolagsverket, Skatteverket och Kronofogden
  3. Använd Ekobrottsmyndighetens checklista mot oseriösa aktörer
  4. Ta en kreditupplysning
  5. Fundera på om det behövs särskild säkerhet, som bankgaranti, deposition eller borgensåtagande
  6. Skriv ett tydligt och välformulerat lokalhyreskontrakt
  7. Var noga med att ange ändamål för uthyrningen
  8. Reglera viktiga förutsättning som exempelvis öppettider och alkoholservering
  9. Överväg att ta med en äganderättsklausul i hyreskontraktet

Läs mer om och ladda ner checklista för tryggare lokaluthyrning här.

Skriv ett tydligt och välformulerat lokalhyreskontrakt

Det är viktigt att upprätta ett bra hyreskontrakt innan hyresgästen får flytta in i lokalen. I vår digitala tjänst Fastighetsägarna Dokument finns alla avtal och formulär som du som fastighetsägare behöver vid kontraktsskrivning av lokaler. Läs mer om tjänsten och våra lokalhyresavtal

Vill du veta hur du skriver lokalhyreskontrakt som du kan känna dig trygg med? Fastighetsägarna Utbildning erbjuder kurser vad du behöver tänka på när du skriver ett lokalhyreskontrakt. Läs mer om kursen och boka

Läs fler artiklar på Förvaltarforum Kompetens
Inköpsportal - tipsa oss

Inköpsportal - ansökan
Logotyp, minst 200 pixlar bred *
Maximal filstorlek: 209.72 MB
Bild, minst 540 pixlar bred *
Maximal filstorlek: 209.72 MB
Kontaktspersonsbild, minst 200 pixlar bred *
Maximal filstorlek: 209.72 MB

Inköpsportal - tipsa en kollega