Kompetens / Nytt om utbildning & kompetens
Partnertext från Fastighetsägarna Sverige

Varför behövs det en speciell kurs i fastighetsbeskattning?

Ulrika Hansson, skattejurist på Fastighetsägarna och kursledare.


Just nu erbjuder vi en kurs i fastighetsbeskattning. Kursen är en onlinekurs och ges under två tillfällen under våren, mars och maj och passar dig som vill få grunderna och principerna för beskattning av ett hyreshus eller en bostadsrättsförening.

Ulrika Hansson, skattejurist på Fastighetsägarna och kursledare för kursen Fastighetsbeskattning.

Varför behövs det en speciell kurs i fastighetsbeskattning? Beskattas inte den som äger ett hyreshus på samma sätt som andra näringsidkare?

– Båda ja och nej, det finns en hel del specialregler som gäller byggnader och mark som får stor betydelse för hur mycket skatt som ett fastighetsföretag ska betala. Det finns också lite specialregler som gäller när man driver sitt företag som enskild firma. Detta ska vi se närmare på.

Avdragsrätt, värdeminskning, avskrivningar, stämpelskatt och energiskatt. Det finns många begrepp att hålla reda på och som man bör känna till. Vilka områden inom fastighetsbeskattningen är extra viktigt att ha koll på?

– Jag tycker att det är viktigt att hålla koll på rätten till avskrivning och hur det så kallade utvidgade reparationsbegreppet gör att en fastighetsägare kan få direktavdrag för vissa ombyggnationer som annars skulle ha lagts upp på plan och skrivits av. Det har stor betydelse för det skattemässiga resultatet i ett fastighetsföretag.

Kursen vänder sig även till bostadsrättsföreningar. Är det mycket som skiljer sig åt i fastighetsbeskattning för bostadsrättsföreningar?

– Ja det är specialregler för så kallade äkta bostadsrättsföreningar, det vill säga där det huvudsakligen finns bostadslägenheter. Här gäller det att veta vad som gäller.

Varför tycker du att man som fastighetsägare ska gå kursen?

– Kursen är en grundkurs i inkomstbeskattning och fastighetstaxering och den ger matnyttig information för dig som sköter din fastighet själv eller om du har hjälp externt med förvaltningen. Baskunskaper i skatt ger dig bättre möjligheter att upptäcka viktiga skattefrågor i din verksamhet.

Kurs i fastighetsbeskattning

En övergripande orientering om grunderna och principerna för beskattning av ett hyreshus eller en bostadsrättsförening och passar dig som:

• äger och förvaltar ett hyreshus eller förvaltar en bostadsrättsförening.
• förvaltar en fastighet åt någon annan.
• är medarbetare i ett fastighetsföretag.

Läs mer och boka kurs här.

Läs fler artiklar på Förvaltarforum Kompetens
Dela artikeln: LinkedIn
Inköpsportal - tipsa oss

Inköpsportal - ansökan
Logotyp, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Bild, minst 540 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Kontaktspersonsbild, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Inköpsportal - tipsa en kollega