Kompetens / Nytt om utbildning & kompetens
Partnertext från Fastighetsägarna Sverige

Hur förebygger och bemöter man hot och våld?

Foto: Nadine Shaabana/Unsplash


Trygghet och säkerhet är en viktig fråga i samhället och många branscher beskriver en ökad utsatthet för hot och våld. Fastighetsägarna har en utbildning i hur man förebygger och bemöter problemen.

Fastighetsägarna har under en lång tid arbetat med frågor som rör trygghet och säkerhet. Det handlar bland annat om BIDs-inspirerad samverkan som kan bidrar till att skapa trivsammare och tryggare stadsdelar såväl som checklistor för tryggare lokaluthyrning.

Under våren har även en webbaserad trygghetsutbildning, speciellt framtagen för fastighetsbolag tagits fram. Syftet med utbildningen är att ge anställda i fastighetsbolag en bra grund i konflikthantering och säkerhet.

– Trygghet och säkerhet har blivit en alltmer viktig fråga i samhället. Fastighetsägarna har länge arbetat med trygghet på olika sätt, därför känns det nu extra bra att vi erbjuder en utbildning inom detta område. Tanken med utbildningen är att de som går kursen ska bli bättre rustade och mer förberedda om hur man ska agera i olika situationer. Helt enkelt få en bra grund i konflikthantering och säkerhet, säger Katja Kalda, nationell utbildningssamordnare på Fastighetsägarna.

Utbildningen Förebygg och bemöt hot och våld är speciellt framtagen för fastighetsföretag och är ett samarbete mellan Fastighetsägarna och psykolog Alexander Tilly samt Sustainable Interaction. Alexander Tilly och en av Sveriges mest anlitade experter inom området konflikter, hot och våld.

Varför är det så aktuellt med trygghetsfrågor?

– Många branscher beskriver en ökad utsatthet för hot och våld. Vi märker en ökad förståelse för hur medarbetare, organisation och varumärke kan skadas av konflikter, hot och otrygghet. Det är oftast betydligt mer resurseffektivt att förebygga problem jämfört med att åtgärda risker först när incidenter inträffat. Som arbetsgivare finns också en skyldighet att erbjuda kunskap till medarbetare som kan utsättas för påtryckningar, hot eller våld.

Varför är det viktigt att prata om hur man ska bemöta hot och våld i sin arbetsmiljö?

– Förtroendet för kollegor, chef och arbetsgivare ställs på sin spets för den som blir utsatt. Genom att prata om frågorna kan vi förfina våra kunskaper och dela erfarenheter samtidigt som det bidrar till en mer förtrolig stämning i en arbetsgrupp. Att synliggöra risker och problem är också nödvändigt för möjligheten att åtgärda och förebygga dem.

Varför tycker du det är viktigt att gå en utbildning om hur man som ska bemöta hot och våld?

– En utbildning ger förhoppningsvis praktiska och verklighetsförankrade tips om hur vi både kan förebygga problem och hantera akuta situationer. Med små medel kan vi ofta öka vår säkerhet och trygghet rejält. Innehållet i Fastighetsägarnas kurs baseras både på omfattande kartläggningar inom fastighetsbranschen och på kunskap från sakkunniga inom psykologi, konflikthantering och säkerhet.

Vill du lära dig mer om att hur du kan förebygga och bemöta hot och våld i din arbetssituation?

I kursen Förebygg och bemöt hot och våld får du kunskaper om hur du som arbetar på ett fastighetsbolag kan bemöta aggressivitet, hot och fientlighet samt metoder för att sätta tydliga gränser i din yrkesvardag.

Målet med utbildningen är att bidra till att ditt arbete blir säkrare, tryggare och att identifiera vilka säkerhetsrutiner som bör finnas på ert företag. Kursen är en förinspelad webbutbildning med olika filmscener, intervjuer och samtal. Efter varje kursavsnitt följer en mindre kunskapstest.

För mer information om vad utbildningen kan ge dig och din organisation, kontakta utbildningsansvarig Katja Kalda via mail eller telefon: 08-613 57 81

BID

Business Improvement District, är ett sätt att organisera och formalisera samverkan och partnerskap mellan olika fastighetsägare och offentliga aktörer.

Källa: Boverket

Läs fler artiklar på Förvaltarforum Kompetens
Dela artikeln: LinkedIn
Inköpsportal - tipsa oss

Inköpsportal - ansökan
Logotyp, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Bild, minst 540 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Kontaktspersonsbild, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Inköpsportal - tipsa en kollega