Vem ansvarar för skyddsrummet i fastigheten?

Skyddsrum, Vattugaraget, Stockholm. Foto: MSB


Skyddsrum har förstärkta dörrar och väggar och speciell ventilation med luftsluss. I fredstid får rummen användas som vanliga lokaler, men ska kunna tas i drift som skyddsrum inom 48 timmar. Det är alltid fastighetsägaren som ansvarar för att underhålla skyddsrummet och det kan bli dyrt att inte ha koll på läget vid en skyddsrumskontroll av ansvarig myndighet.

I Sverige finns cirka 64 000 skyddsrum i olika typer av byggnader. De har gemensamt att de har förstärkta väggar och dörrar som kan stå emot tryckvågor från bomber, brand och bråte från rasande hus. De har även speciell ventilation och en luftsluss för att minimera verkan från giftiga gaser.

I fredstid står landets skyddsrum i vänteläge. De stora skyddsrummen används oftast som exempelvis parkeringsgarage och de mindre så kallade normalskyddsrummen används som exempelvis förråd, cykelrum eller föreningslokaler.

Fastighetsägaren ansvarar för skyddsrummen
Det är alltid fastighetsägaren som ansvarar för att underhålla skyddsrummet. Detta gäller oavsett om det är ett privat bolag, ett kommunalt bostadsbolag eller en bostadsrättsförening som äger fastigheten.

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, ansvarar för att skyddsrummen bevaras, vilket bland annat görs genom tillsynskontroller. Om MSB gör en skyddsrumskontroll och hittar brister, måste fastighetsägaren åtgärda dem.

Du som fastighetsägare med ett skyddsrum i fastigheten behöver tänka på detta:

  • Du får inte göra förändringar av skyddsrummet som försämrar dess skyddsförmåga.
  • Skyddsrummets standard får inte avvika från den ursprungliga tekniska nivån.
  • Skyddsrummet ska kunna ställas iordning för sitt ändamål inom två dygn.

Så går tillsynen till
Tillsynen sker av en av certifierad skyddsrumssakkunnig som går igenom allt som berör skyddsrummet och dess funktion enligt en checklista fastställd av MSB.

I samband med tillsynen behöver en representant från fastighetsägaren närvara med nycklar till berörda utrymmen. Innan tillsynen är det en bra idé att säkerställa att alla kontrollpunkter är tillgängliga och kontrollerbara. En del av de punkter som skall kontrolleras kan finnas i boendes källarförråd.

Utifrån kontrollantens rapport fattar MSB beslut om eventuella åtgärder som behöver göras. De meddelar sitt beslut till fastighetsägaren i form av ett föreläggande och denne brukar få 4–6 veckor på sig att utföra arbete och införskaffa utrustning.

Kontrollanten återkommer sedan för att inspektera att åtgärderna är utförda enligt regelverket.

Källa: Fastighetsägarna Sverige

Mer information

• På MSB:s webbplats finns all information om vad som gäller för fastighetsägare när det gäller skyddsrum.
• Ett bra sätt att ta reda på om du har ett aktivt skyddsrum i din fastighet är att titta på MSB:s skyddsrumskarta. Har du en skyddsrumssymbol på fastigheten men saknar din fastighet på kartan? Det kan finnas aktiva skyddsrum som av olika anledningar inte syns i kartan. Kontakta MSB för att reda ut hur det ligger till.
• I Fastighetsägarna Sveriges handbok ”Fastighetsägarens ansvar” kan du läsa mer om skyddsrum. Handboken finns att beställa i deras webbshop.
• Skyddsrum är också ett av de områden som berörs i Fastighetsägarna Sveriges webbaserade egenkontrollsystem för fastighetsägare.
 

Dela artikeln: LinkedIn

Inköpsportal - tipsa oss

Inköpsportal - ansökan
Logotyp, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 516MB

Bild, minst 540 pixlar bred *

Maximum file size: 516MB

Kontaktspersonsbild, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 516MB

Inköpsportal - tipsa en kollega