Ny hyressättningsmodell införs i Ystad


Fastighetsägarna Syd, Ystadbostäder, Heimstaden, Contentus, Leny Fastighets AB och Hyresgästföreningen har skapat en ny hyressättningsmodell – Ystadmodellen, baserad på hur hyresgästerna värderar boendet samt lägenheternas och fastigheternas standard och läge.

Parterna har haft en ambition att skapa en samsyn kring hyressättning och skapa en modell som bygger på lokala förutsättningar. Modellen förenklar förhandlingsprocessen och bidrar till tydlighet varför till synes lika lägenheter har olika hyror.

– Genom att ha lyckats skapa en hyressättningsmodell som bygger på de lokala förutsättningar som finns i Ystad är vår gemensamma ambition att ta ansvar för både hyressättningssystem och hyresrättens utveckling, säger Amela Prsic, förhandlare, Fastighetsägarna Syd.

Mer rättvis och tydlig hyressättning
Den här typen av hyressättningsmodeller är ingen ny företeelse och finns redan etablerade på flera orter i Skåne, bland annat i Malmö, Helsingborg, Trelleborg och Lund. Modellen avspeglar vad hyresgäster i allmänhet tycker ska påverka hyran.

– Nu får Ystad en systematisk hyressättning som gör hyressättningen tydligare både för hyresgäster och fastighetsägare. Detta värnar för rättvisare hyror på orten, säger Amela Prsic, förhandlare, Fastighetsägarna Syd.

Utgår från poängsystem
Hyresgästföreningen, Fastighetsägarna Syd, Ystadbostäder, Heimstaden, Leny Fastigheter AB och Contentus har arbetat fram Ystadmodellen utifrån ett poängsystem som bland annat baseras på svaren i en enkät som skickats ut till 3000 hyresgäster. Enkäten gav svar på hur hyresgästerna värdesatte sitt boende, vilken syn de hade på olika bostadsområden och hur attraktivt det var med närhet till service och centrum bland annat.

Ystadmodellen införs inte direkt, utan först måste hyresvärdarna och Hyresgästföreningen göra en poängbedömning av bostäderna. När poängbedömningen är gjord kommer hyresgästerna att få information om vad som gäller för just deras lägenhet.

Hyresförändringar kan genomföras tidigast under hösten 2023, men för många kommer det att ta betydligt längre tid innan hyressättningsmodellen införs.

Källa: Fastighetsägarna

Dela artikeln: LinkedIn

För dig som arbetar med förvaltning och utveckling av alla typer av fastigheter.

Prenumerera på
vårt kostnadsfria nyhetsbrev


Inköpsportal - tipsa oss

Inköpsportal - ansökan
Logotyp, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Bild, minst 540 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Kontaktspersonsbild, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Inköpsportal - tipsa en kollega