Energitekniktävling – nu lyfter vi hela branschen i håret!

– Denna tekniktävling kommer att flytta gränser för vad många trodde var möjligt!! skriver Kaj Winther, Fastighetsägarna Stockholm, i ett LinkedIn-inlägg om Energiuppföljningstävlingen som nu drar igång. Vi vill veta mer och hör av oss till Kaj.

Fastighetsägarna är projektägare i ett E2B2-projekt som lanseras i samarbete med BeBo & BELOK. Tillsammans utlyser man en tekniktävling i Energiuppföljningssystem för fastighetsägare. Tävlingen, som startade den 3 oktober 2022 och pågår till 31 mars 2023, har som mål att hitta smarta och användarvänliga verktyg för energiövervakning.

Förvaltarforum får en pratstund med Kaj Winther, chef för digital utveckling på Fastighetsägarna Stockholm, om tävlingen.

Varför har ni initierat tävlingen?
– Behovet av att ha kontroll på sin förbrukning är stort. Gemensamt för branschen är ett 10-tal efterlevnadskrav som ska följas upp enligt lag, för interna redovisningar och bolagsredovisningar. Det är Iso-certifiering, OVK med mera. Med många rapporteringskedjor är det viktigt att ha verktyg som håller koll på all data från fastigheten på ett intuitivt, användarvänligt och modernt sätt som möjligt. Efterfrågan är enorm på programvaror som förenklar.

Hur har ni förberett inför lanseringen av tävlingen?
– Vi har gjort ett hästjobb att ta fram skallkraven för tävlingsbidragen, vad som ska uppfyllas. De i sig skulle kunna användas som upphandlingsunderlag för alla i branschen. Men vi vill ju se utvecklingar som är utöver det. Vi vill bli överraskade positivt!

Hur många vinnare blir det?
– Vi kommer att ha ett antal vinnare. Dels ett pris för den over-all bästa men dels även för små, mellanstora och stora bolag. Därutöver kommer vi att ha omnämnanden; om man har utmärkt sig på specifika moduler eller delar i tävlingen. Det kommer inte finnas några förlorare. Eftersom skallkraven ska uppfyllas så lyfter vi hela branschen i håret!

Vad kan de som deltar i tävlingen mer se fram emot?
– Av erfarenhet får de som ingår och omnämns i tekniktävlingar gehör från hela branschen, de får bra goodwill och ett uppsving i sin affär. Det är givet att många kommer att vilja använda deras framtagna verktyg efteråt.

Vad hoppas du att tävlingen ska få fram?
– Jag hoppas att man tillvaratar plattformstekniken som utvecklats, speciellt de sista tio åren, och att användargränssnittet blir så intuitivt så att det blir självförklarande, nästan som tv-spel. Det bör vara så användarvänligt att man kan ge det till vilken medarbetare som helst och de förstår vad det är de tittar på.

Vad kommer de nya verktygen ge branschen?
– Har man ordning på digitaliseringen i sin fastighet och sedan lägger ett sådant här verktyg på toppen, då blir det ett skarpt verktyg för fastighetsbranschen att klara av sina affärskritiska delar. Driftnettot blir centralt och här kommer man att få kontroll över det.

Text: Marit Engstedt
marit.engstedt@forvaltarforum.se

Tekniktävlingen – Energiuppföljningsystem

Läs mer om tävlingen här.

Inköpsportal - tipsa oss

Inköpsportal - ansökan
Logotyp, minst 200 pixlar bred *
Maximal filstorlek: 209.72 MB
Bild, minst 540 pixlar bred *
Maximal filstorlek: 209.72 MB
Kontaktspersonsbild, minst 200 pixlar bred *
Maximal filstorlek: 209.72 MB

Inköpsportal - tipsa en kollega