Hanna Lövinder förstärker Metas team
Hanna Lövinder började på Meta den 17 mars och har en lång bakgrund inom projektledning, förändringsledning och digitalisering med särskilt fokus på fastighetsbranschen. Hon har…
Så lyckas du med myndighetsbesiktningar – experternas 5 bästa tips
Trots tydliga regelverk har fastighetsägare svårt att uppfylla myndighetskraven. Vi har pratat med Robert och Håkan från Meta, specialister på myndighetsbesiktningar, för att reda ut hur man lyckas med arbetet – och hur digitalisering kan skapa värden.
Anders Frölander blir Proptechrådgivare på Meta
”Vi kan stolt meddela att Anders Frölander valt att fortsätta sin karriär hos oss” skriver Meta Affärsutveckling på sin hemsida.Anders började på Meta den 10…
Förvaltarens jobb för en hållbarare förvaltning
I fastighetsbranschen jobbar vi sedan länge med frågor som knyter an till hållbarhet och hållbart byggande. I vår tredje artikel beskriver vi hur erfarenheten och kompetensen inom förvaltningen har stor betydelse för att uppnå kriterierna i CSRD.
Vi vet för lite om våra fastigheter
I ett nyligen publicerat avsnitt av podcasten Jessica reder ut bygg och fastighet, diskuterar Jessica Molén med Lars Lidén, från BIM Alliance och Meta om hur du kan få full kontroll på ditt fastighetsbestånd utan att drunkna i administrativa rutiner.
Samverkan binder samman strategiska och operativa funktioner
I vår andra artikel diskuterar vi om hur du som sitter i en strategisk roll kan komma närmre verksamheten och förstå hur förvaltningen kan bidra till direktivet. Vi belyser även vilka åtgärder som måste vidtas för att säkerställa korrekt rapportering.
Nya lagar och Branschnyheter – håll dig steget före!
Missa inte ny lagstiftning och branschtrender? På parallella spåret ”Nya lagar och Branschnyheter” på FramtidensFörvaltning STHLM den 5 mars 2025 får du ovärderliga insikter från branschens främsta experter.
Nu blir hållbarhet allas möjlighet
Många tycker att det är svårt att navigera rätt bland ord som hållbarhet, CSRD, taxonomi och dubbel väsentlighetsanalys. Pusta ut, denna artikel är starten på en serie där vi reder ut begreppen och ser hur hållbarhet och nya krav kan bli allas möjlighet.
”Vi måste kliva på AI-tåget och våga mer”
Massor av inspiration, lärdomar och delande av erfarenheter fick deltagarna ta del av på torsdagens seminarium Framtidens digital Förvaltning. Läs här vad några av besökarna fick med sig från dagens varierade utbud.
Värdet av förändringsledning vid införande av nytt system
Nya system kräver ofta att vi lämnar vår komfortzon. Vi behöver lära oss nya arbetssätt och ändra våra rutiner. För många skapar detta oro. En bra ledning som hanterar förändringen kan avgöra om implementationen blir en framgång eller en dyr miss.
Tänk efter – all din information är väl en tillgång?
Jag har många gånger funderat på varför branschen inte ser sin information som mer värdefull för organisationen. Jag generaliserar lite, men ofta sägs informationen vara osäker eller inte finnas. Går det att höja värdet och statusen på informationen?
FRAMTIDENS digitala FÖRVALTNING – Anmäl dig nu!
På seminariet FRAMTIDENS digitala FÖRVALTNING, den 17 oktober, sparkas dagen igång med en utblick över vad som händer där ute med hjälp av Susanne Nellemann Ek, VD på BIM Alliance, och Lars Lidén, partner på Meta.
Krockar din masterdata?
Liksom att kroppens alla organ måste samverka för att vi ska leva, är det lika viktigt att en fastighets olika system måste jobba tillsammans för att magi ska uppstå. Annars blir det olycksamma krockar och magin uteblir.
Alice Musoke-Muwanga är ny medarbetare hos Meta
Meta växer och presenterar en ny medarbetare, Alice Musoke-Muwanga. Alice Musoke-Muwanga började på Meta 17 januari 2024 och kommer närmast från Avy-Tmpl där hon arbetat…
Del 7: End of Life – en möjlighet!
Att ditt systemstöd når sitt ”end of life” kan framkalla reaktioner av frustration och förvirring. Men kan vi omvandla utmaningen till en möjlighet? Här utforskar vi hur ett smidigt och effektivt systembyte också kan skapa utveckling.
Del 6: End of Life – Inre verksamhetsperspektivet
Att ställas inför tanken på att ditt systemstöd når sitt ”end of life” kan framkalla initiala reaktioner av frustration och förvirring. Men låt oss se hur omvandlingen påverkar verksamheten och hur vi kan gå från utmaningar till positiva resultat.
Digital kompetens – varför är det en utmaning?
Digitalisering gör nytta genom effektivitet, besparingar och nöjdare kunder – och leverantörer av tekniska lösningar finns. Men varför är takten så trög? Frågan är om det saknas kompetens för att driva digitaliseringsprojekt inom organisationen.
Meta Affärsstödsutveckling välkomnar Robert Edholm
Meta Affärsstödsutveckling meddelar att Robert Edholm har valt att fortsätta sin karriär hos dem. Robert började på Meta den 1 november 2023 och har bakgrund…
Del 5: End of Life – Systembytet och informationssäkerheten
Ett planerat systembyte är ett givet tillfälle att se över sin informationssäkerhet. Analysera och använd resultatet som inspel i planering och beslut kring införande av nytt system. Bland annat kring vägvalet mellan en molnbaserad lösning eller inte.
Därför ska ni se till att äga all utrustning i fastigheten
Tänk ett varv extra innan ni låter hyresgäster sätta upp egen utrustning i till exempel garaget. Fördelar som avläsning och effektivisering samt säkerhet och rådighet försvinner annars från fastighetsägaren. Läs vad Castellum och Meta säger om saken.
Del 4: End of Life – När lampan blinkar rött hos IT
Konsekvenserna kan bli betydande när leverantören meddelar att ett systemstöd ska upphöra. Särskilt om det berör centrala systemstöd, som affärssystem eller fastighetssystem. Vi ger dig råd och aspekter att tänka på när ett system når sitt slutskede
En fastighets digitala resa 2.0 – nu i uppdaterad version
Serien En fastighets digitala resa började publiceras på Förvaltarforum under hösten 2020. Nu är den uppdaterad och vi repriserar den under hösten. Rikard Lindberg, VD på Meta, berättar om vad vi bör ta med oss från den nya versionen.
Del 3: End of Life – Informationsperspektivet
I artikelserien End of Life belyser vi aspekter av att leverantören meddelar att ett systemstöd inte ska vidareutvecklas. Vi har tidigare talat om systemets livscykel och avtalsfrågor. I denna artikel poängterar vi att ha koll på sin data och se till att den är korrekt.
Var med i vår enkätundersökning om informations – och dokumenthantering
Vi hoppas att du vill hjälpa oss att ta reda på hur fastighetsbranschen ligger till när det gäller informations- och dokumenthantering. Undersökningen genomförs var tredje år, och detta är sjätte gången. I år genomförs den i samarbete mellan Förvaltarforum och Meta.
Corem förvaltar för klimatet – utan att tumma på lönsamheten
Först måste man definiera vad lönsamhet faktiskt betyder i sammanhanget. Är en åtgärd som gynnar klimatet, men som knappt förbättrar lönsamheten något att satsa på? Oavsett vad man kommer fram till gäller det att inte tappa affärsperspektivet.
Del 2: End of Life – Avtalsfrågor för affärssystemets livscykel
I del 1 av vår artikelserie End of Life tog vi upp att få besked om att ett systemstöd eller till och med det centrala affärs- eller fastighetssystemet för bolaget inte kommer att vidareutvecklas. Konsekvenserna kan bli stora, så vad säger avtalet?
Del 1: End of Life – Var är dina system i livscykeln?
Hur bra koll har du på era systems livscykel? Denna artikel är starten på en serie om vad som händer när ett systemstöd går ur tiden. Följ med oss under året och ta reda på var ert system befinner sig och se till att ha bra livscykelhantering.
När en dörr stängs öppnas även en potentiell energibesparing
Automatisk dörröppnare är bekväma och hygieniska. Men när de öppnas går det åt energi samtidigt som värmen från entrén släpps ut – vilket sätter igång värmesystemet. Kanske är det dags att omvärdera vart dina kilowattimmar tar vägen?
Nyttan av digitala tvillingar – förvaltarens bästa vän
Digitala tvillingar underlättar det dagliga arbetet för fastighetsförvaltaren genom att ge en tydlig bild över fastighetens hälsa. 3D-visualiseringarna gör också att förvaltaren snabbt kan plocka fram nödvändig information vid behov.
Allting handlar om OT
OT är på mångas läppar och står högt på digitaliseringsagendan även i fastighetsbranschen, konstaterar META. Vad är OT och varför är det så hett?
Så förbereder ni er bäst för att få livskraftiga processfiskar
Arbetet inför ett processutvecklingsarbete är viktigt för att lyckas med att få livskraftiga processfiskar. Meta ger här tips och råd om hur ni bör gå tillväga för att säkra ett bra slutresultat.
Stor uppslutning och supernöjda besökare
Tisdagen den 24 maj öppnade vi äntligen dörrarna till eventet som vi väntat på i två års tid – Framtidens Förvaltare. Det blev succé, vågar vi påstå.
Lyssna på Real Fastighetspodden – avsnitt 1 ute nu!
Real Fastighetspodd, digitalisering inom fastighetsbranschen är temat på första podden för 2022. Teamet bakom podden, tillsammans med konsultföretaget Meta, ger dig tips och idéer om hur du ska tänka när du vill digitalisera din verksamhet.
Kan vi ha systematiskt brandskyddsarbete med AI?
Björn Schenholm är konsult på Meta och här lyfter han fram vikten av förvaltarens eget omdöme när det gäller SBA. För att underlätta arbetet och dokumentationen går det även att ta in AI – men kom alltid ihåg de fysiska kontrollerna!
Nu poddar vi igen!
Strax innan pandemin bröt ut startade Real Fastighetssystem en fastighetspodd. Vi kände att det saknades en röst som kunde belysa det som höll på att hända, att vår bransch började digitaliseras. Efter lite pandemivila startar vi igång igen – i mars!
Meta kartlägger branschens fastighetssystem – det finns luckor!
META har gjort en kartläggning över traditionella proptech-system med inriktning fastighet. Den visar på möjligheter för utvecklingshungriga samverkanspartner att erövra mark inom en framtidssäkrad bransch.
Del 17 – Resumé av artikelserien “En fastighets digitala resa”
I sista delen av vår serie delar får du tips och tankar, samt konkreta råd på vad du som fastighetsägare kan checka av vid genomförandet av din unika digitala resa. Följ med!
Döda processfiskar flyter inte med strömmen, de sjunker mot botten och försvinner
Hur många som läser detta har varit delaktiga i att utveckla er verksamhetsprocesser? Ganska många skulle vi tro. Hur många av er har era processer uppdaterade med aktuella arbetssätt och tillgängliga för medarbetarna? Inte lika många är vår gissning.
Del 16 – Samla hållbara fakta och upprätthåll värdet
I vår serie med artiklar vägleds du till hur en byggnad blir digital och uppkopplad. Del sexton handlar om att minska sitt klimatavtryck och bevara fastighetens värde med miljöcertifiering, loggbok och energideklaration.
Del 14 – Hur värnar vi personlig integritet?
I vår serie med artiklar vägleds du till hur en byggnad blir digital och uppkopplad. Del fjorton tar upp hur vi säkerställer att integritetsaspekterna är med från början när vi installerar ny teknik.
Vem tar hem nyttan?
Alla som tycker att digitaliseringen går på tok för långsamt bör fundera på vem som betalar och vem som får nyttan.
Del 12 – Bästa råden för datadriven förvaltning
I vår serie med artiklar vägleds du till hur en byggnad blir digital och uppkopplad. I del tolv får du insikt i hur datadriven förvaltning ger en mer komplett bild, vilket gör att du kan fatta bättre beslut.
Del 11 – Innovativa data skapar nya värden
I vår serie med artiklar vägleds du till hur en byggnad blir digital och uppkopplad. I del elva lär vi oss hur fastighetsägare kan utveckla sitt bestånd och dess värde genom data, genererade från människor i området.
En före detta kollega ringde…
Kollegan var frustrerad och ville diskutera hur man viktar digitaliseringen mot att branschen har utmaningar med eftersatt underhåll. Det skriver Rikard Lindberg på Meta som föreslår fyra lösningar på problemet.
Del 9 – Hur mycket tjänar du på att digitalisera?
I vår serie med artiklar vägleds du till hur en byggnad blir digital och uppkopplad. Del nio i serien belyser hur ekonomin och driftnettot påverkas och var potentialen ligger.
Bra informationshantering väsentligt för digitalisering
I takt med att företag fortsätter med digital transformation av arbetssätt fortsätter kraven på förmågan att hantera information att öka, skriver Meta.
Del 8 – Digitaliseringsplan avgör din framtid
I vår serie med artiklar vägleds du till hur en byggnad blir digital och uppkopplad. Del åtta i serien förklarar varför du behöver en digitaliseringsplan.
Del 6 – Så gör du en kundmätning
I vår serie med artiklar vägleds du till hur en byggnad blir digital och uppkopplad. Sjätte delen i artikelserien beskriver med hjälp av AktivBo hur man fångar kundens upplevelse och preferenser genom kundmätningar.
Förvaltarrollen uppgraderad
När ägande, förvaltning, IT och utveckling blev en informationskompetens. Verksamhetens affärsidé, mål och drivkrafter styr behovet av information.
Del 5 – Välj rätt nivå på er digitalisering
I vår serie med artiklar vägleds du till hur en byggnad blir digital och uppkopplad. Femte delen handlar om att välja rätt ambitionsnivå för informationen i den digitala tvillingen.
Del 4 – Ger mer data merarbete?
I vår serie med artiklar vägleds du till hur en byggnad blir digital och uppkopplad. I del fyra frågar vi oss hur det har gått med databasen och vad ingår i den? Har den tvingat förvaltningen att ändra arbetssätt eller blir det merarbete?
Del 3 – Intressentanalys – början till digitaliserad förvaltning
I vår serie med artiklar vägleds du till hur en byggnad blir digital och uppkopplad. Tredje delen beskriver hur man identifierar nyttoeffekterna, vilket är halva jobbet av en livscykelkostnadsanalys.
Del 2 – Hur uppkopplad är din fastighet?
Vi kommer att i en serie artiklar att vägleda dig igenom vad som händer när en fastighet blir digital och uppkopplad. I den här delen av serien beskriver vi projektet och lyfter några inledande frågor.
Experimentbostäder bidrar med hållbar och smart teknik
Vilka möjligheter finns att spara energi och pengar på ventilation genom anpassad styrning? Det är en av många frågor som forskare vid KTH Live-In Lab försöker svara på.
Alla blir vinnare med datadriven förvaltning
Vad handlar egentligen datadriven förvaltning om? Och vilka är de största fördelarna med att digitalisera? Två specialister på Meta ger dig en snabb orientering i ämnet.
Behov av stärkt informationshantering
Meta summerar resultatet i sin enkät 2020 som ger en aktuell bild av digitaliseringen av dokument- och ärendehantering i branschen.
Belöning med processdriven verksamhetsutveckling
I potten ligger möjligheten till avsevärda effektivitetshöjningar, nöjda medarbetare och bestående resultat. Genom att vända på perspektiven för verksamhetsutvecklingen kan belöningen bli helt igenom glimrande för den uthållige och modige.
När kommer framtiden och hur ser den ut?
Vi lever på randen av en digital tidsålder. Förändringstak-ten upplevs som dramatisk, men hur kommer den att beskrivas av kommande generationer?
Expertens bästa råd för att digitalisera byggnader
Hur får man till en bra digital strategi för sina byggnader? Och vad ska man börja med att digitalisera? Björn Schenholm Ristborg delar med sig av sina bästa råd.
Den tysta byggnaden
Den fastighetsägare som tar fram verktyg och rutiner för att säkerställa den digitala säkerheten kan erbjuda något som i framtiden kommer vara nödvändigt, skriver Daniel Blom och Jimmy Strandhav från Meta.
Hur detaljerad behöver informationen vara?
Fler och fler fastighetsförvaltande organisationer implementerar systemstöd för att professionalisera arbetet. Men vilken detaljeringsgrad krävs på informationen, frågar sig Patrik Larsson och Lars Lidén på Meta.
Förvaltningsintressant information på rätt sätt
Digitaliseringen går snabbt. Förutom att ha bra och anpassade system och processer krävs även en välsmord organisation som kan hantera den växande informationsmängden, skriver Patrik Larsson och Rikard Lindberg på Meta.
Tips för bättre överlämningar i projekt
När ska förvaltare och projektledare förstå att man tillhör samma familj? Patrik Larsson och Lars Lidén på Meta ger tips för att främja samarbetet.
Varför tas inte interna utvecklingsprojekt på allvar?
Varför tas inte interna utvecklingsprojekt på samma allvar som externa byggprojekt? Det frågar sig Rikard Lindberg och Jonas Säther på Meta och ger några tips för att höja statusen.
Rätt tillfällen att säkra information
Vilka är de smartaste sätten att få verksamheten att kvalitetssäkra strategisk information? Rikard Lindberg och Birgitta Eckerwall Brandt på Meta ger tre konkreta tips.
Vägen till det obrutna informationsflödet
Vad är det för nötter som måste knäckas för att åstadkomma det obrutna informationsflödet? Patrik Larsson och Lars Lidén på Meta ger dig vägledning i en krönika.
Fler inför professionellt systemstöd
För fjärde gången har konsultbolaget Meta tagit pulsen på fastighetsbranschen för att se hur informationshanteringen utvecklas.
Norge förebild för statusbedömning
Norska fastighetsorganisationer jobbar med statusbedömningar. Lars Lidén ser fördelar med metoden och vill sprida den i Sverige.
Portalen – all information på ett ställe
Fem tips för att portalen ska bli det där efterlängtade hjälpmedlet, från Anders Löwed och Jan Hedlund på Meta.
Har vi koll på vår förvaltningsinfo?
Rikard Lindberg och Lars Lidén på konsultbolaget Meta beskriver hur vi får koll i fem steg.
Tre skäl att ha bättre koll på dina hus
Bra informationshantering är en överlevnadsfråga. Det underlättar förvaltningen och är ett måste för att möta hyresgästernas och medarbetarnas krav.
Har du en informations- strategi värd namnet?
En verksamhetsstyrd informationsstrategi med tillhörande genomförandeplan är nyckeln till framgång, skriver Rikard Lindberg och Jan Hedlund på konsultbolaget Meta.
”Förväntningarna från kunderna ökar”
Kunderna ska kunna ställa vilken fråga som helst, närsomhelst, i vilken kanal som helst och bli bemött omedelbart i ett behagligt gränssnitt med ett informativt svar eller utförd åtgärd.