En fastighets digitala resa 2.0 – nu i uppdaterad version


Serien En fastighets digitala resa började publiceras på Förvaltarforum under hösten 2020. Nu är den uppdaterad och vi repriserar den under hösten. Rikard Lindberg, VD på Meta, berättar om vad vi bör ta med oss från den nya versionen.

Varför skrev ni serien En fastighets digitala resa från början?
– 2020 kändes tiden mogen och behovet stort att berätta historien om hur den byggda miljön skulle digitaliseras. Vi ville även visa på hur förvaltningens övriga funktioner och förmågor påverkar, och påverkas, av att fastigheten kopplas upp eller görs ”smart”.

Varför behövde ni nu uppdatera serien?
– Sedan dess har den tekniska utvecklingen exploderat. Världen förändrade sig snabbt men frågan om hur man hanterar helheten, och hur hela härligheten kan göras förvaltningsbar på ett säkert, hållbart och effektivt sätt, den är fortfarande lika aktuell.

Varför är digitaliseringen viktig för fastighetsbranschen?
– Lagstiftaren har klivit fram, både i Sverige och inom EU, och nu ställs allt högre krav på fastighetsägaren att ha ordning och reda på information om sina byggnadsverk och hur de presterar. Successivt kan man bygga upp sin informationsmängd och skapa grunden för en digital tvilling där vi både har koll på hur byggnadsverket ser ut och hur det mår och presterar. Högre krav ställs också på energieffektivitet på ägare, hyresgäster och myndigheter.

Vad hoppas ni att läsaren ska ta till sig när den har läst igenom serien?
– Artikelserien “En fastighets digitala resa” ger dig massor av input i form av fakta, tankar, tips på hur du kan göra både inför och på din digitala resa samt är aktuell för dig som är i startgroparna såväl som för dig som tagit dig i mål och redan börjat planera för nästa resa. Här är några tips vägen:

  • Identifiera nyttoeffekter och mervärden. 
  • Inkludera operativ teknologi (OT) i digitaliseringsstrategin. Definiera vad datadrivet innebär för er verksamhet. Identifiera områden med repetitiva uppgifter och där människan har lågt värdeadderande. 
  • Fundera kring behov av rådighet över era teknikval av uppkopplade installationer. 
  • Sträva efter säkra och robusta system som kan integreras och skalas upp, från informationsinsamling till stöd från artificiell intelligens utan att tappa tillgänglighet, riktighet och konfidentialitet.

När du nu laddar för att följa med på resan till digitaliserad byggnad föreslår vi att du packar med dig en dos nyfikenhet och upptäckarglädje. Trevlig resa!

Dela artikeln: LinkedIn
Inköpsportal - tipsa oss

Inköpsportal - ansökan
Logotyp, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Bild, minst 540 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Kontaktspersonsbild, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Inköpsportal - tipsa en kollega