Vill du nå våra 25 000 andra förvaltare?
Vill du ha förvaltarforum direkt i mailen?
Partnertext från Meta

Alla blir vinnare med datadriven förvaltning

Vad handlar egentligen datadriven förvaltning om? Och vilka är de största fördelarna med att digitalisera? Två specialister på Meta ger dig en snabb orientering i ämnet.

Uppkopplade fastigheter, sensorer, signaler, styrning och reglering, automatisk arbetsorder och beställningar, behagligare inomhusklimat, individuell anpassning, nöjdare kunder, lägre kostnader, information och kunskap som leder till förutsägbara kostnader, förbättringsmöjligheter, nyckeltal och faktabaserat beslutsfattande i realtid.

Det är vad datadriven förvaltning handlar om.

Många är redan på väg
Det är inte längre något man ser i futuristiska filmer med högteknologiska kontrollrum fulla med skärmar. Detta är ett högst realistiskt och genomförbart scenario för många.

Några är redan på väg och hos andra är det än så länge visioner i en digitaliseringsstrategi. Men från tanke till handling och vision till handlingsplan finns många motstånd. Det ska också vara ekonomiskt motiverat.

Snabb återbetalning
När det finns ekonomiska drivkrafter som ger snabb eller nästan omedelbar återbetalning på investeringar och lägre kostnader, som på sikt kan sänkas ytterligare. Då som först blir det riktigt intressant att prioritera datadriven fastighetsförvaltning. För vem har råd att vänta?

Idag finns incitament för fastighetsbolagen att accelerera sin resa mot datadriven förvaltning och utveckla såväl operativ verksamhet som ledning och styrning och samtidigt spara pengar.

Gröna lån till lägre ränta
Genom att sätta klimatmål och hållbarhetsmål kan fastighetsbolag få ”Gröna lån” som ger lägre ränta, det vill säga ett direkt incitament att investera långsiktigt i fastigheten. Finns det någon anledning att vänta?

Detta görs genom att utgå från de globala hållbarhetsmålen och formulera målsättningar på byggnadsnivå och nyttja teknologi ihop med processförbättring och automatisering.

Ökat värde och låneutrymme
Automatiskt insamlade data används för uppföljning, kontroll och beslutsfattande. Sannolikt leder detta till ett förbättrat driftnetto i kombination med ett högre fastighetsvärde och därmed också ett ökat låneutrymme.

Kan vi dessutom addera den upplevelsebaserade informationen från kunderna så kommer ytterligare en dimension som teknologiska sensorer har svårt att läsa av. Hur det känns att bo och leva i en byggnad som är hållbar, klimatsmart, personlig och säker?

Alla blir vinnare med datadriven förvaltning!

Henrik Smidskog & Björn Schenholm Ristborg

Meta

Bli den första att kommentera "Alla blir vinnare med datadriven förvaltning"

Kommentera

Du måste vara inloggad för att kommentera. Klicka här för att logga in
Inköpsportal - tipsa oss
Inköpsportal - ansökan
Logotyp, minst 200 pixlar bred *
Maximal filstorlek: 209.72 MB
Bild, minst 540 pixlar bred *
Maximal filstorlek: 209.72 MB
Kontaktspersonsbild, minst 200 pixlar bred *
Maximal filstorlek: 209.72 MB
Inköpsportal - tipsa en kollega