I början av sommaren färdigställdes Bostadsbolagets designade solceller på ett av hyreshusen på Friskväderstorget i Göteborg. De designade solcellspanelerna är bland de första i sitt slag i Sverige.
Solcellerna täcker ena gaveln på huset och sticker ut med sin unika design av blåa och rödbruna fält. Panelerna är uppbyggda av moduler och de tryckta färgfälten har kombinerats i ett mosaikmönster inspirerat av marockanskt kakel och svensk folklore.
– Vi förväntar oss att solcellerna på gaveln genererar ungefär 15 kW, men sammantaget med panelerna som redan är installerade på husets tak blir effekten cirka 145 kW, säger Oskar Scheiene, energichef på Bostadsbolaget.
El till belysning och tvättstugor
Det täcker det mesta av elen som används i husets gemensamma ytor som belysning och tvättstugor. Eftersom solen strålar uppifrån så är det förstås mer effektivt att ha solpaneler på taken.
– Läget på den här fasaden är väldigt bra, det är en ren söderfasad som syns och är väl exponerad i området. Som vägg är den fantastisk att använda till just den här typen av installationsprojekt, säger Oskar Scheiene.
Design och teknik adderar värde
Även om effekten inte är lika god av placeringen på fasaden så adderar designen och tekniken andra värden till området och stadsrummet.
– Fasaden har fått sig ett rejält lyft vilket påverkar utseendet positivt för hela Friskväderstorget. Vi hoppas såklart att även hyresgästerna i Biskopsgården uppskattar designen och vår satsning på solenergi i området, säger Oskar Scheiene.
En del av allmännyttans klimatinitiativ
Bostadsbolaget deltar i Allmännyttans Klimatinitiativ där målet är att all energi ska vara fossilfri till år 2030. Som ett led i detta bygger de ut solenergi på en mängd fastigheter.
Satsningen på solenergi innebär att Bostadsbolaget i slutet av 2021 kommer att ha en totalt installerad effekt på 2300kW.
Det ger närmare 2200MWh miljövänlig solenergi om året, vilket motsvarar den årliga förbrukningen för cirka 110 villor.
Gaveln på Friskväderstorget är ett specialprojekt som förhoppningsvis får ringar på vattnet.
– Idag kan man få en solcell i vilken färg och form man vill. Så vi hoppas såklart att vi kan få se fler sådana här fasader, både hos oss och andra fastighetsägare nu när tekniken och möjligheten faktiskt finns, säger Oskar Scheiene.
Film istället för invigning
Från början var planen att inviga solcellerna på plats och bjuda in både hyresgäster och andra intressenter. Corona-pandemin satte dock stopp för alla typer av fysiska träffar, inklusive de storslagna invigningsplanerna.
Istället tog Bostadsbolaget fram en film om projektet tillsammans med huvudentreprenören Idola Solkraft.
– Att göra en film och sprida den digitalt har gjort att fasaden och projektet fått ännu mer uppmärksamhet, även internationellt. Det känns såklart jättekul om vi med filmen kan inspirera fler, säger Oskar Scheiene.
Text: Sara Keränen
Designade solceller
- Solpanelerna är framtagna av AFRY
- Designade av arkitekten Frida Hallin.
- Idola Solkraft har varit totalentreprenörSe filmen om solcellerna här: Designad solcellsfasad på Friskväderstorget