Eget nät guldgruva för KKB Fastigheter

– Det är svårt att hitta motsvarande lönsamhet med andra investeringar. De här intäkterna skulle vi knappast kunna skaffa oss på annat sätt, säger Mattias Averup, teknisk chef på KKB Fastigheter.

KKB Fastigheters nydragna fastighetsnät har blivit en guldgruva för bolaget. Genom att själv äga nätet får man in så mycket intäkter  och kostnadsbesparingar att investeringen är betald på fem-sex år. Nätet håller i minst 20.

KKB Fastigheter är det Allmännyttiga fastighetsbolaget i Kävlinge kommun. Bolaget konstaterade vid en inventering 2017/2018 att deras fastighetsnät var en enda röra av olika tekniker och leverantörer.

900 lägenheter hade fortfarande ADSL, 1 400 bredband via fiber från Telenor och 400 lägenheter fiber från en lokal leverantör, berättar Mattias Averup, teknikansvarig på KKB Fastigheter.

– Vi ville få en likställighet i tekniken, en och samma kommunikationsoperatör, och en stor mängd tjänsteleverantörer som får tävla om våra hyresgäster och på så sätt få ned priserna. Och då förstås se till att vi själva skulle äga affären och tjäna pengar på det, säger Mattias.

Slippa inlåsningseffekter
I dag har man dragit nytt fiber i såväl områdesnäten som i fastighets- och lägenhetsnäten. Man äger samtliga. Bolaget har dragit fiber hela vägen upp till alla lägenheter, för att inte tappa i kvalitet.

– Vi äger hela vårt nät och slipper inlåsningseffekter. Genom att äga affären och ha en beställarroll kan vi även bygga för vårt eget behov som fastighetsägare och vara garanterad väl byggda och dokumenterade behov.

Mindre basutbud
Man har valt Zitius som kommunikationsoperatör och dragit ned basutbudet av tv-kanaler från som mest 23 till enbart svt, barnkanalen, kunskapskanalen och tv4. Hyresgästerna väljer själva bredbandsleverantör och om de vill utöka tv-utbudet.

Som nätägare har det också blivit enklare att införa nya tjänster till det egna fastighetssystemet. KKB Fastigheter har satt in referensgivare i hallen i alla lägenheter och som mäter temperatur och fukt i varje lägenhet. Och är kopplade till styrsystemet.

– Det underlättar att få bort övertemperaturer genom att åtgärda de kallaste lägenheterna. Det betalar sig snabbt.

Dokumenterade nät
Bolaget är också i färd med att koppla upp digitala entrétavlor, digitala postboxar, digital tvättstugebokning, låssystem och fastighetsautomation.

Och Mattias Averup är mer än nöjd med utvecklingen så här långt

– Det känns väldigt bra att veta att vi har väl projekterade, designade och dokumenterade nät av god kvalitet som håller länge.

Mycket god lönsamhet
Men allra mest nöjd är han kanske att det blivit en sådan god affär.

Med Hyresgästföringens medgivande har man kunnat höja hyran med 80 kronor per månad och lägenhet tack vare nya fibernätet. Bolaget sparar 60 kronor per lägenhet och månad på det minskade basutbudet av tv. Dessutom har man en bra provision från hyresgästernas tjänsteleverantörer.

Betalt på femsex år
KKB Fastigheter har investerat cirka 30 miljoner kronor. Mattias Averup räknar med att den ska vara betald om fem–sex år. Och näten håller i minst tjugo.

– Det är svårt att hitta motsvarande lönsamhet med andra investeringar. De här nettoresultaten skulle vi knappast kunna skaffa oss på annat sätt.

Text: Hans Hellberg
hans.hellberg@forvaltarforum.se

Inköpsportal - tipsa oss

Inköpsportal - ansökan
Logotyp, minst 200 pixlar bred *
Maximal filstorlek: 209.72 MB
Bild, minst 540 pixlar bred *
Maximal filstorlek: 209.72 MB
Kontaktspersonsbild, minst 200 pixlar bred *
Maximal filstorlek: 209.72 MB

Inköpsportal - tipsa en kollega