Bostadsbolaget provar en unik metod för att kunna omvandla gamla glasfönster till nya. Detta har tidigare inte varit möjligt men genom ett samarbete med miljöföretaget Ragn-Sells kommer de gamla fönstren från Drakblommegatan kunna bli nya fönster på ny plats.
I samband med rivningen av Bostadsbolagets hus på Drakblommegatan på Hisingen, återbrukas så mycket material som det bara är möjligt. Allt från ledstänger, ståldörrar, wc-stolar och beslag till träd och buskar. Men fönstrens livslängd är slut och har för låga energivärden vilket gör att de inte går att använda igen.
Den normala avfallshanteringen av fönster som passerat sin livslängd innebär att de slängs på deponi eller återvinns till exempelvis glasflaskor eller isolering. Men nu provar alltså Bostadsbolaget en ny återvinningstjänst som innebär att de kan göras om till nya fönster igen.
Lägre klimatpåverkan med ny metod
Sand som fönster tillverkas av har på senare år blivit en bristvara. Det har inneburit att man börjat titta på olika metoder för att kunna göra om gamla fönster till nya. Den nya återvinningstjänsten innebär att fönstren behandlas för att kunna smältas ner och bli till nytt fönsterglas. Metoden kräver en mer noggrann hantering av fönstren när de monteras ner. De får till exempel inte krossas, då kan föroreningar komma in i processen och förstöra klarheten i glaset.
– Det känns bra att bidra till utvecklingen av återvinning av fönsterglas, samt att vi tar chansen att ta till vara på den fina resurs som fönsterglas är, säger Ellen Klein, miljösamordnare på Bostadsbolaget.
Minska avfallet så mycket som möjligt
Energiåtgången av att smälta ner fönsterglas är cirka 50% lägre jämfört med att smälta ner sand vilket ger de nya fönsterglasen en lägre klimatpåverkan.
– Vi river sällan våra bostadshus, men nu när vi varit tvungna har vi velat minska byggavfallet så mycket som möjligt. Målet har varit att återbruka i så hög grad som möjligt men eftersom glasen inte kunde återbrukas fick åtminstone glasen återvinnas, vilket känns viktigt, säger hon.
Metoden är än så länge dyr jämfört med andra sätt att hantera fönsterglas.
– Detta har varit möjligt på grund av en pilotsatsning där vi kunnat skjuta till lite extra pengar. Jag hoppas att man framöver kan få denna process att bli mindre kostsam, men samtidigt tror jag det krävs regler som styr för att inga fönsterglas slängs på deponi utan istället ska återvinnas till nya, menar Ellen Klein.