Vattenförbrukningen minskade med 15 procent

Gustav Holmgren byter strålsamlare i en av Bostadsbolagets lägenheter. Foto: Linda Everland

Bostadsbolaget i Göteborg har minskat vattenförbrukningen i sina hus med 15 procent genom att byta ut alla strålsamlare och duschslangar. Satsningen väntas betala sig på mindre än två år.

Vattenförbrukningen i Bostadsbolagets bestånd har ökat med 13 procent på fem år och VA-priserna har under samma tid stigit med 20 procent. I fjol hade bolaget VA-kostnader på 56 miljoner kronor och får i år en prisökning med sju procent.

Fler personer per kvm
– Det bor fler människor per kvadratmeter och vi hade en ökning även före covid, säger Bostadsbolagets energichef Oskar Scheiene, som presenterade sitt projekt vid Allmännyttans Energidag härom veckan. Och vår VA-leverantör har aviserat liknande prishöjningar framöver eftersom deras investeringsbehov är stora.

Energichef Oskar Scheiene.

Optimering, inte sparande
Bostadsbolaget kallar sin satsning vattenoptimering.

– Vi pratar inte om vattenspar eftersom det har så dålig klang hos förvaltare och hyresgäster. Dessutom innebär vårt projekt så mycket mer, säger Oskar Scheiene.

Stor variation
Vattenförbrukningen varierar stort mellan områdena med tre kubikmeter per kvadratmeter som mest, och en kubik per kvadratmeter som minst.

Med start i de områden som förbrukar mest har alla strålsamlare på blandare i kök och tvättställ samt alla duschslangar med munstycken bytts ut.

Inventerat alla installationer
Dessutom har man passat på att inventera samtliga vatteninstallationer.

– Vi har hittat många felaktiga installationer som hyresgästerna gjort själv, rinnande toaletter, trasiga backventiler och läckande blandare, säger Oskar Scheiene. Läckande eller felaktiga blandare har bytts ut. Inventeringen innebär ett stort mervärde där vi nu har dokumenterat mindre fel som kan åtgärdas i förvaltningen.

Betalar sig på två år
Hittills har bolaget hunnit med att åtgärda 6 000 av sina 24 500 lägenheter. Målet är att hinna med ytterligare 10 000 i år.
Kostnaden per lägenhet är knappt tusen kronor. Vattenförbrukningen har hittills minskat med nästan 15 procent. Oskar Scheiene räknar med en genomsnittlig återbetalningstid på knappt två år. I bästa fall ett år och som sämst tre år, allt beroende på hur hög förbrukningen var innan.

– Men vattenoptimering är en färskvara i och med att det hela tiden kommer nya och mer snåla produkter. Därför kan man gå igenom hela sitt bestånd åtminstone vart tionde år.

Text: Hans Hellberg
hans.hellberg@forvaltarforum.se

Fördelar med vattenoptimering

  • Minskad vattenförbrukning ger lägre VA- och fjärrvärmekostnad
  • Jämnare vattentryck
  • Upptäcker felaktiga installationer och produkter och minskar därmed risk för läckage och vattenskador
  • Tillträde till lägenheter
Dela artikeln: LinkedIn

För dig som arbetar med förvaltning och utveckling av alla typer av fastigheter.

Prenumerera på
vårt kostnadsfria nyhetsbrev


Inköpsportal - tipsa oss

Inköpsportal - ansökan
Logotyp, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Bild, minst 540 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Kontaktspersonsbild, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Inköpsportal - tipsa en kollega