Partnertext från Bostadsbolaget

Hållbar konvertering: Äldreboende blev hem till studenter

Återbruk kan komma i många former. När äldreboendet i Hammarkullen flyttade ut återbrukade Bostadsbolaget både lokalerna och möbler från Reningsborg för att på ett hållbart och kostnadseffektivt sätt konvertera utrymmena till ett studentboende.

– Lokalerna var redan anpassade för att fungera som ett kollektivboende med egna rum. Det är också ont om bostäder i Göteborg och på det här sättet kunde vi snabbt och effektivt få fram ett antal studentbostäder, säger Mikael Mattsson, fastighetsingenjör på Bostadsbolaget.

Studentlägenheterna är på 25 kvadratmeter och alla har egen toalett, dusch och kokvrå. Genom ett samarbete med Reningsborg, en idéburen organisation som bland annat har second hand-butik, ingår även en grundmöblering i hyran.

Hållbar konvertering
För den som inte vill sitta ensam inne på sitt rum finns det ett stort och ljust gemensamt vardagsrum och kök som är fullt möblerat. Här kan man titta på tv tillsammans, spela spel eller laga gemensamma middagar i det stora köket som är utrustat med köksredskap, bestick och porslin. I korridoren finns också en tvättstuga som alla boende har tillgång till.

– Genom att renoveringen blev minimal och att vi kunde inreda med återbrukade möbler så blir också hyran relativt låg. Det känns bra att få tillföra fler bostäder på ett hållbart sätt, säger Mikael.  

I första skedet färdigställdes nio lägenheter och om efterfrågan blir stor går det enkelt att utöka antalet studentbostäder.

– Uthyrningen startade i december 2023 och just nu är över hälften uthyrda och de första studenterna har redan flyttat in. Vi ser fram emot att få följa projektet och hoppas att studenterna ska trivas gott i sitt nya boende, säger Mikael.

15 minuter in till centrala Göteborg
Hammarkullen ligger i östra Göteborg med närhet till stora naturområden. Här finns fruktaffär, restauranger, café, bibliotek, gym, simhall och inom kort även en vårdcentral. Med spårvagn tar det fyra minuter till Angered Centrum där all service finns i form av stora mataffärer, restauranger, gym, kulturhus, posthantering, närsjukhus, apotek, shopping, systembolag och mycket annat. Till de centralaste delarna av Göteborg tar det cirka 15 minuter med spårvagn.

Fakta

Adress: Hammarkulletorget 62A
Antal studentlägenheter: 9
Hyra: 3 520 kr/månad, och el ingår i hyran.
Kvadratmeter: 25 + gemensamt utrymme
Utrustning: Varje lägenhet har en säng, fåtölj, skrivbord och stol. Vissa har även en liten bokhylla och/eller sängbord.
Övrigt: Tillgång till prisvärda bredbandstjänster över fiber genom Framtidens Bredband, tvättstuga, gemensamt vardagsrum och kök, 50 meter till närmaste spårvagnshållplats.

Dela artikeln: LinkedIn
Inköpsportal - tipsa oss

Inköpsportal - ansökan
Logotyp, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Bild, minst 540 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Kontaktspersonsbild, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Inköpsportal - tipsa en kollega