Stockholmshems arbete i kaoset efter sprängningen

Explosionen slet upp ett stort hål i trapphusets armerade betonggolv. Foto: Stockholmshem

I september förra året skedde en explosion i ett av Stockholmshems hus i Hässelby. Sprängladdningen destabiliserade trapphuset och huset är fortfarande under återuppbyggnad. Nu delar Stockholmshem med sig av sina erfarenheter till andra.

Strax efter klockan 21 den 25 september exploderar en bomb utanför en lägenhetsdörr på första våningen i ett flerfamiljshus som Stockholmshem äger i Hässelby i västra Stockholm. För de nyfikna som står vid avspärrningsbanden strax efter detonationen och betraktar fastigheten från utsidan ser skadorna inte så dramatiska ut. På insidan är det kaos.

På våningsplanet där bomben detonerar finns två lägenheter. Båda har säkerhetsdörrar som slits loss från sina fästen och slungas in i lägenheterna. I den ena bostaden flyger säkerhetsdörren rätt igenom badrumsväggen och slår sönder vattenledningarna i badrummet. Vattnet forsar fram. Även en intilliggande lägenhet i grannporten dränks. Eftersom huset spärras av kan värden Stockholmshem inte gå in i huset och stänga av huvudkranen. Ovanpå sprängskadorna uppstår alltså även betydande vattenskador.

Huset fortsätter att röra på sig
Efter en tid ska det visa sig att fastigheten är långt mer illa däran än man först befarat. Under putsen hittas djupa sprickor. Hela uppgången har flyttat på sig, i flera olika riktningar, och huset fortsätter att röra på sig. Detonationen har gjort det döda materialet levande.

– För att stabilisera husets stomme bygger man nu ett nytt skelett av stål, säger Åsa Stenmark, kommunikationschef hos hyresvärden Stockholmshem, när DN får en rundtur i uppgången knappt sex månader efter bombdådet.

Delar av trappan måste bytas ut
Explosionen var så våldsam att den rev upp ett meterstort hål tvärs igenom trappavsatsens golv som består av armerad betong. Sedan i november utgör trapphuset och de elva lägenheterna en fullskalig byggarbetsplats där runt tio personer arbetar heltid.

Entreprenören bedömer att reparationsarbetet är klart någon gång i sommar. Men det är svårbedömt. Stora delar av trappan måste bytas ut. Ett komplicerat jobb eftersom det kan påverka husets stabilitet.
När de invändiga arbetena är klara måste hela gräsmattan på baksidan av huset rivas upp och läggas om. Det är en lummig plats där det finns gemensamma odlingsytor för de boende.

– Man har försökt sanera, men det går inte att få bort allt glassplitter som finns i gräset, säger Åsa Stenmark.

Kostsamt arbete
Stockholmshems bedömning är att återställningsarbetet i sin helhet kommer att kosta ungefär 13 miljoner kronor.

– En del av detta får vi tillbaka på försäkringen, men vi kommer att ha en kostnad på runt 4,5-5 miljoner som vi inte blir ersatta för. Fast de materiella skadorna är en sak, det verkligt jobbiga är det mänskliga perspektivet, att människor inte kan känna sig trygga i sina egna hem. Det här händer hemma hos folk.
Fastighetsägare får återkommande arbeta med att reparera skador efter bränder och vattenskador. Förstörelsen som sprängdåden orsakar är något helt annat. ”Vanliga skador är lokala. Det här påverkar hela husets struktur”, säger Åsa Stenmark på Stockholmshem.

Tre ton stål i form av långa balkar har monterats in i huset. Därefter har man skruvat ihop väggarna med hjälp av bultar och tvingat tillbaka dem till något slags normalläge.

Byta information med andra hyresvärdar
Åsa Stenmark konstaterar med en suck att de många sprängdåden i Sverige har tvingat fram ett informationsutbyte mellan hyresvärdar runt om i landet.

– Jag hade nyligen kontakt med en fastighetsägare som precis drabbats av sitt första sprängdåd. De ville veta hur vi jobbar. Vi har tyvärr hunnit upprätta något av ett protokoll. Vi är snabbt på plats och ser till att komma igång med återställningen på en gång. Det är förstås tragiskt att vi tvingats arbeta fram en rutin, men det är ändå information som vi gärna delar med oss av.

Text: Andreas Nordström/DN
Detta är en del ur en artikel som publicerades i Dagens Nyheter, 23 mars 2024. Läs hela artikeln här.

Stockholmshems kris- och beredskapsarbete

Stockholmshem har en kris- och beredskapspärm med stöd i specifika händelser. Där finns till exempel händelser som brand, olycksfall, vattenskada med mera.

Man har lagt till sprängning i fastighet som en specifik händelse. Där beskriver man hur bolaget agerar i händelse av en sprängning/explosion.
Det finns avsnitt om ansvar, krisledning, information och återställning. Det finns även stöd kring annat att tänka på, som kontakt med räddningstjänst, evakueringsbehov, etablering på plats, uthållighet för personal på plats etcetera.

För mer information, kontakta Åsa Stenmark, asa.stenmark@stockholmshem.se, Kommunikationschef på Stockholmshem.

Källa: Stockholmshem

Dela artikeln: LinkedIn
Inköpsportal - tipsa oss

Inköpsportal - ansökan
Logotyp, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Bild, minst 540 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Kontaktspersonsbild, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Inköpsportal - tipsa en kollega