FASTIGHET & FÖRVALTNING

Därför lägger Bostadsbolaget stor vikt vid driften

SEMINARIUM

På FRAMTIDENS tekniska FÖRVALTNING den 11 september kommer Magnus Redenheim, förvaltningschef på Bostadsbolaget, att berätta mer om varför Bostadsbolaget lägger så stort fokus vid fastighetsdriften.


Energieffektivisering svårare – men viktigare än någonsin!

KRÖNIKA

Vilket syfte har energieffektiviseringen? Om fjärrvärmen blir klimatneutral och klimatskalsrenoveringar tar resurser, vad är då bäst att göra? Oskar Scheiene funderar kring konflikten mellan klimat och energieffektivisering.


Därför vill Bostadsbolaget att Förvaltarforum satsar på Göteborg!

SEMINARIUM

Den 11 september arrangerar vi FRAMTIDENS tekniska FÖRVALTNING i Göteborg. Det känns helt naturligt eftersom staden har många stora och starka fastighetsbolag som Wallenstam, Castellum, Balder och Stena Fastigheter. Dessutom finns stora allmännyttiga bolag som Bostadsbolaget och Familjebostäder här.


Partnertext från Bostadsbolaget

Vinnande #waterhack från Bostadsbolagets personal

Förra året sparade hyresgästerna 42 miljoner liter vatten i Bostadsbolagets uppmärksammade vattensparkampanj #waterhack. Nu är det dags för en ny kampanjomgång men först utlystes en intern tävling för Bostadsbolagets egen personal.


”Utbildning är vägen till mer kvalitetssäkrade yrkesroller”

PORTRÄTTET

Pontus Werlinder är arkitekten som blev VD på Bostadsbolaget. Från Telge Bostäder tog han med sig trygghetsarbetet och ”Rättvist Byggande”. Nu ser han gärna att de egna förvaltarna får utveckla sin kompetens, för att stärka sin yrkesroll.


Bostadsbolag i Göteborg går samman och tar in Mamma United

Hisings Backa finns på listan över utsatta områden. Nu startar organisationen Mamma United sitt utbildningsprogram för mammor på plats. Initiativet är ett samarbete mellan stadsdelen, lokala näringslivet, fastighetsbolag och andra lokala aktörer.


”Nudging” – en outnyttjad potential i fastighetsbranschen?

KRÖNIKA

Med goda exempel i bagaget visar Oskar Scheiene från Bostadsbolaget att så kallad nudging är oerhört effektivt. Genom att knuffa hyresgästen i rätt riktning kan man få fantastiska resultat. Se till att utnyttja denna enorma potential!


Partnertext från Bostadsbolaget

Hållbar konvertering: Äldreboende blev hem till studenter

Återbruk kan komma i många former. När äldreboendet i Hammarkullen flyttade ut återbrukade Bostadsbolaget både lokalerna och möbler från Reningsborg för att på ett hållbart och kostnadseffektivt sätt konvertera utrymmena till ett studentboende.


Bostadsbolaget börjar sin digitala resa med en boende-app

Boendeappen är ett första steg i den digitala resa Bostadsbolaget ska göra under åren som kommer. Här kan hyresgästerna enkelt göra felanmälan, hitta viktig information och få kontakt med Bostadsbolagets personal.


Vi följer upp: Bostadsbolagets kampanj #Waterhack

VAD HÄNDE SEN?

Bostadsbolaget i Göteborg lanserade under våren 2023 sin kampanj #Waterhack. Målet var att spara 5 % vatten bland sina hyresgäster. Hur gick man tillväga och vad blev resultatet?


Partnertext från Bostadsbolaget

Bostadsbolaget testar nytt sätt att återanvända fönsterglas

Bostadsbolaget provar en unik metod för att kunna omvandla gamla glasfönster till nya. Detta har tidigare inte varit möjligt men genom ett samarbete med miljöföretaget Ragn-Sells kommer de gamla fönstren från Drakblommegatan kunna bli nya fönster på ny plats.


Partnertext från Sveriges Allmännytta

Årets bästa klimatinitiativ – här är vinnarna!

Sveriges Allmännyttas tävling Bästa klimatinitiativen 2023 är nu avgjord. Vinnare i kategorin stora bolag är Bostadsbolaget i Göteborg, och Sjöbohem tog hem segern i kategorin små och medelstora bolag.


Framtidskoncernen och Higab samarbetar mot kvinnovåld

FN har utsett den 25 november till Internationella dagen för avskaffandet av våld mot kvinnor. Det uppmärksammar Framtidenkoncernen och Higab tillsammans med UN Women. Man ska sprida information och belysa landmärken i staden med orange färg.


Bostadsbolaget vinner pris för bästa klimatinitiativ

Under vattensparkampanjen #waterhack sparade Bostadsbolagets hyresgäster 42 miljoner liter vatten. Nu uppmärksammas kampanjen som en av vinnarna i Sveriges allmännyttas tävling ”Bästa klimatinitiativen 2023”.


Finalister i Bästa klimatinitiativ: Kategori stora bolag

Mölndalsbostäder, Bostadsbolaget i Göteborg och Mimer i Västerås är finalister i kategorin för stora bolag i tävlingen Allmännyttans bästa klimatinitiativ. Beteendeförändring och engagemang hos hyresgäster och personal har bidragit till framgångarna.


En av Sveriges ledande röster inom Energi & Hållbarhet talar på Framtidens Förvaltning 1 februari 2024

SEMINARIUM

Oskar Scheiene har som chef för Energi & Miljö hos Bostadsbolaget etablerat sig som en av Sveriges ledande röster inom Energi & Hållbarhet. Under Oskars ledning har Bostadsbolaget med hållbarhet i fokus framgångsrikt effektiviserat energibehovet.


Bostadsbolaget och Poseidon startar traineeutbildning

När Bostadsbolaget och Poseidon sökte trainees till sin nystartade utbildning inom fastighet ansökte 300 personer. I veckan startade 14 utvalda trainees utbildningen, där praktik varvas med teori under ett års tid och deltagarna får lön under tiden.


Gör om bruksvärdessystemet och ge återbruk en ärlig chans

DEBATT

Kan en uppgradering av bruksvärdessystemet var en lösning på miljömässiga och finansiella utmaningar i fastighetsbranschen? Bostadsbolagets Energi- och Miljöchef Oskar Scheiene tror att en reform kan få återbruk mer på agendan.


Partnertext från Bostadsbolaget

Bostadsbolagets miljövärdar skapar Naturvandring

För att få hyresgästerna att uppmärksamma allt det unika och vackra som finns precis runt knuten skapade Bostadsbolagets miljövärdar en Naturvandring i Guldheden.


Bostadsbolagets personal tipsade – 12 nya lägenheter skapades

Nu pågår uthyrningen av 12 vindslägenheter på Södra Allégatan i Haga i Göteborg. Nästa år planeras det byggas ytterligare 12 lägenheter på vindarna i andra delen av kvarteret efter tips från personalen om utrymmen som kan omvandlas till bostäder.


Bostadsbolagets hyresgäster sparade 42 miljoner liter vatten

Med vattensparkampanjen #waterhack ville Bostadsbolaget öka hyresgästernas medvetenhet kring hållbar vattenanvändning. Resultatet blev över förväntan. Hyresgästernas förändrade vanor gav i genomsnitt en minskning av vattenförbrukningen med 5,1%.


Partnertext från Bostadsbolaget

Pimpade soprum ska öka sorteringsviljan

Genom Bostadsbolagets avfallssatsning har kundbetygen kring sopsorteringen ökat markant. Men för att behålla betygen och öka viljan att sortera krävs nya grepp. Tre soprum har fått annorlunda inredningar, som ska göra sopsorteringen lite roligare.


Partnertext från Bostadsbolaget

Bostadsbolagets vattensparkampanj ger resultat

Bostadsbolagets vattensparkampanj Waterhack ger resultat. Hyresgästerna hänger på och minskade sin vattenanvändning med 6,6% redan de första veckorna.


Partnertext från Sveriges Allmännytta

Med raka ryggar och varma hjärtan

Allmännyttan i Göteborg har som mål att inte ha med några särskilt utsatta områden på polisens lista år 2025. Ett steg för att nå dit är att stärka medarbetarna att arbeta med raka ryggar och varma hjärtan.


Detaljer och helhet är lika viktiga i energiarbetet

KRÖNIKA

Vad är de bakomliggande syftena med de energieffektiviserande åtgärder vi genomför och kommer vi att lyckas uppnå dem? Alexander Centeno uppmanar oss att behålla helhetsperspektivet i myllret av alla detaljer som nu ska lösas i energikristider.


Jag har alltid gillat utmaningar – som Hammarkullen

PROFILEN

Pär Gunnarsson är förvaltare på Bostadsbolaget i Hammarkullen, ett av sex områden som Göteborg miljardsatsar på, för att få bort från polisens lista. – Det är en svår men rolig utmaning. De sociala frågorna är bland det viktigaste jag har i uppdraget.


Partnertext från Bostadsbolaget

Jobbsatsning för unga hyresgäster

Jobbsatsningen startade som en pilot där unga vuxna, som inte kommit in på arbetsmarknaden, får extrajobb i området där de bor. Satsningen blev så lyckad att Bostadsbolaget nu beslutat att det ska gälla i fler områden samt öka antalet deltagare.


3 allmännyttor om elkrisen – prioriterar energi men håller utsatt kurs

Minimera elanvändningen och kapa effekttoppar. De kommunala bostadsbolagen prioriterar upp energifrågan men håller i grunden kvar i sina långsiktiga energiplaner. Tre allmännyttiga bolag berättar om hur de påverkats av höga elpriser.


”Jag vill kunna göra skillnad”

PORTRÄTTET

Kunskap och utveckling driver Kicki Björklund, doktorn i fastighetsekonomi som blev vd för Bostadsbolaget i Göteborg. Läs intervjun med henne i serien om branschens profiler.


Partnertext från Bostadsbolaget

Unik rekonstruktion av kulturarv i Haga

Det välkända stallet från 1800-talet i Haga brann ner 2015 och turerna kring vad som skulle ersätta gårdsbyggnaden var många. Men till slut valde Bostadsbolaget att bygga upp stallet i originalskick igen, dessutom helt enligt gamla byggmetoder.


Partnertext från Bostadsbolaget

Två hederspriser till Bostadsbolaget

Under februari uppmärksammades Bostadsbolaget med hela två hederspriser. Dels årets Hederskristall från AktivBo, dels ett hedersomnämnande i Solenergipriset i kategorin Årets anläggning.


Bostadsbolagets solcellsfasad uppmärksammas av Solenergipriset

Nyligen delade branschorganisationen Svensk Solenergi ut solenergipriset 2022. Bostadsbolaget fick hedersomnämnande i kategorin årets anläggning för sin designade solcellsfasad på Friskväderstorget i Biskopsgården.


3 fastighetsbolag svarar: Mobilitet idag och i framtiden

Förvaltarforum har frågat tre fastighetsbolag om hur de arbetar med mobilitet i sin verksamhet. Det visar sig att de har kommit olika långt men alla är medvetna om att frågan är högst aktuell. Ta del av deras tankar och framtidsplaner.


Partnertext från Bostadsbolaget

Biskopsgården sticker ut med designade solceller

I början av sommaren färdigställdes Bostadsbolagets designade solceller på ett av hyreshusen på Friskväderstorget i Göteborg. De designade solcellspanelerna är bland de första i sitt slag i Sverige.


Rebecca vill förbättra Bostadsbolagets område med mänskliga möten

PROFILEN

Ödmjukhet och lyhördhet. Det är Rebecca Lindqvists viktigaste ledord i möten med hyresgäster. I mänskliga möten ser hon möjligheter att förbättra Bostadsbolagets område Hammarkullen i Göteborg, som klassas som särskilt utsatt av Polisen.


Bostadsbolaget ska renovera varsamt

Politikerna i Göteborg har beslutat att 20 procent av Framtidenkoncernens lägenheter ska renoveras varsamt med så låg hyreshöjning som möjligt. Bostadsbolaget testar nu tre olika nivåer av renovering.


Vattenförbrukningen minskade med 15 procent

Bostadsbolaget i Göteborg har minskat vattenförbrukningen i sina hus med 15 procent genom att byta ut alla strålsamlare och duschslangar. Satsningen väntas betala sig på mindre än två år.


Partnertext från Sveriges Allmännytta

Lär av andras erfarenheter om energieffektivisering

Vill du inspireras, få nya kunskaper och ta del av andras erfarenheter på klimat- och energiområdet? Välkommen till Sveriges Allmännyttas kunskapsdag om energieffektivisering! 


Ny möjlighet att hålla ihop bolaget

En av de största fördelarna med de digitala mötena är att de i framtiden kan öka möjligheten att hålla ihop stora bolag. Det menar Kicki Björklund, vd i Bostadsbolaget.


Årets hyra klar för allmännyttan i Göteborg

Från och med den första juli höjs hyran hos Framtidenkoncernens dotterbolag Gårdstensbostäder, Poseidon, Bostadsbolaget och Familjebostäder.


”Så hjälper vi våra hyresgäster”

Uppskov med hyresinbetalningar, nya rutiner för hyresgästbesök, allsång och underhållning utomhus. Det är några av alla sätt som bostadsbolagen vill hjälpa sina hyresgäster och minska risken för smittspridning.


Partnertext från Bostadsbolaget

Från öppet hus till bokade besök

Bostadsbolagets försök med bokade besök till Boservice för att minska risken för smittspridning har fallit väl ut, skriver bolagets vd Kicki Björklund.


”Det ska vara lika bra att leva i alla våra områden”

HALLÅ DÄR...

… Kicki Björklund, vd på Bostadsbolaget som är ny partner till Förvaltarforum.


Podd: ”Väktare kan inte skapa trygghet i våra områden”

Hur kan bostadsföretag öka tryggheten i ett utsatt bostadsområde? Britt Bergström, distriktschef på Bostadsbolaget i Göteborg berättar i podden Radio Allmännyttan hur bolaget jobbar i Biskopsgården.


Det lyser om Bostadsbolagets hus

Det lyser om fasaden på Tusenårsgatan 1 i Kortedala i Göteborg. Bostadsbolagets nya hus på torget har blivit bakgrundstavla till ljusdesign som ändrar skepnad efter årstiderna.


Bostadsbolaget första partnern från Göteborg

Bostadsbolaget i Göteborg har valt att gå in som partner till Förvaltarforum.


Personalens tips gav massor av nya lägenheter

Bostadsbolagets medarbetare uppmanades att hitta utrymmen i fastigheterna som skulle kunna byggas om till lägenheter. Resultatet blev 130 nya lägenheter.


Varför flyttar folk vid renovering?

Få hyresgäster väljer att flytta på grund av en renovering men många tycker det är jobbigt att inte få mer exakta besked när en renovering ska börja och hur länge den ska pågå, visar en pilotstudie från Chalmers.


Boendebudget testas i Biskopsgården

Bostadsbolaget provar att låta hyresgästerna i Norra Biskopsgården själva bestämma över en del av bolagets budget. 


Göteborgare testar app för boendetjänster

Nu testar 1 300 hushåll hos de allmännyttiga bolagen i Göteborg en app för digitala boendetjänster. Pilottestet lanseras i samarbete med ett proptech-bolag.


Ny hyra för största allmännyttan

Framtidenkoncernens dotterbolag Bostadsbolaget, Familjebostäder, Gårdstensbostäder och Poseidon har efter koncerngemensamma förhandlingar och beslut i tvistlösningsorganet Hyresmarknadskommittén tecknat överenskommelser med Hyresgästföreningen i Västra Sverige.


Nya solceller i Hammarkullen

För att minska andelen inköpt el och klimatpåverkan har Bostadsbolaget monterat 654 kvadratmeter nya solceller på hustaken på Hammarkulletorget.


Kom och lyssna på branschprofilerna

SEMINARIUM

Branschens mest spännande profiler vägleder dig på Förvaltarforums seminarium Framtidens Förvaltare. Se vilka du vill träffa!


SFI-material ska sprida kunskap om att bo i hyresrätt

Flera allmännyttiga bolag i Sverige har gått samman och gemensamt tagit fram ett undervisningsmaterial till SFI (Svenska för invandrare).


Nya hyror för största allmännyttan

Framtidenkoncernens förvaltande dotterbolag har nu tecknat överenskommelser med Hyresgästföreningen i Västra Sverige om en hyresökning på 1,2 procent för samtliga lägenheter från och med den…


Nytt samarbete för ökat boinflytande

Bostadsbolaget och Hyresgästföreningen tar ett samlat grepp kring trygghets- och trivselfrågor i fyra av bolagets områden i Göteborg.


Nytt SFI-material om att bo i hyresrätt

För att underlätta för de som är nya i Sverige har tre allmännyttiga bostadsbolag tagit fram ett SFI-material – broschyren Ditt hem.


Bostadsbolagets lekplats för alla åldrar

Mosskanten är generationslekplatsen där människor i alla åldrar får mötas, umgås och aktivera sig mera.


Stor konst lyfter Hammarkullen

Det internationella konstprojektet Urban Art 2017 ska göra Hammarkullen i Göteborg trevligare och tryggare.


Städdag med häst och vagn

Så lockar miljövärden Agneta Samuelsson på Bostadsbolaget fler boende till städdagarna i Norra Biskopsgården.


Här är alla vinnarna av Kundkristallen

Skövdebostäder tog hem två titlar när årets bästa hyresvärdar 2016 prisades vid Aktiv Bo:s årliga Benchmark Event på torsdagskvällen.


Ny digital uthyrning av p-platser

För att göra uthyrningen av fordonsplatser mer tillgänglig introducerar Bostadsbolaget i Göteborg digital hantering. Först ut på nätet är enskilda garage- och mc-platser. Resterande fordonsplatser…


Ny branschskola ska säkra kompetensen

Privata och offentliga bolag samverkar i ny förening.


För dig som arbetar med förvaltning och utveckling av alla typer av fastigheter.

Prenumerera på
vårt kostnadsfria nyhetsbrev


Inköpsportal - tipsa oss

Inköpsportal - ansökan
Logotyp, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Bild, minst 540 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Kontaktspersonsbild, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Inköpsportal - tipsa en kollega