Partnertext från Stockholmshem

Bibäddar, bevattningskanaler och vintergrus


Under sommaren har Stockholmshems trädgårdsmästare testat nya sätt att minska vattenförbrukning, miljöpåverkan och mängden arbetsmoment. Och att öka den biologiska mångfalden.

Under hösten får Stockholmshem tusentals nya hyresgäster i sina bostadsområden. Men inte vilka hyresgäster som helst, det är nämligen vilda bin som får ett tjugotal nya hem tack vare våra trädgårdsmästare.

Bibäddar av återbrukad sandlådesand
– Många vilda bin vill bo i sand och nu ordnar vi hem till dem. I stället för att kassera den gamla sandlådesanden när den byts ut, så återanvänder vi den till bibäddarna, berättar Annelie Medin, trädgårdsmästare och initiativtagare.

– Vår entreprenör gör anläggningsarbetet och vi ansvarar för plantering av växter och underhåll av bibäddarna.

De finansieras delvis av bolagets interna klimatfond*, och delvis genom bidrag från Länsstyrelsen.

Att öka den biologiska mångfalden är en viktig del av arbetet för Stockholmshems 20 egna trädgårdsmästare:

– Vi arbetar med faunadepåer och lämnar högstubbar efter trädfällningar och har anlagt flera större ängsytor där det tidigare varit klippt gräs. Vi jobbar ständigt med att plantera olika blommor, träd och buskar som attraherar insekter och andra pollinatörer året runt.

Vintergrus toppar rabatter
I Mariehäll har Love Sosa toppat marken med återanvänt vintergrus i stället för jord.

– Det har många fördelar. Det är gratis eftersom vi återbrukar material som vi redan köpt in. Grusets yta är reflekterande vilket betyder att växterna får mer solljus och gruset innehåller näring som de mår bra av. Grus håller också fukten längre och då kan vi spara vatten, säger Love.

Att tekniken inte används överallt kan bero på att många tycker att grus är fulare än jord, tror Love.

– Trenden är använda svart jord, som enligt mig är mer estetiskt tilltalande än praktiskt. Trixet är att få ihop det praktiska, ekologiska och ekonomiska aspekterna med det estetiska.

Kanaler för vattning
Love har också testat ett kanalsystem i en plantering. Kanalerna där han lägger slangen är smala och djupa. Lite löv och grus gör dem mer porösa.

– Nästan hälften av vår arbetstid går åt till att vattna. Kanalväggarna gör att fukten också dras in i sidled och kommer in i jorden i stället för att ligga på ytan. Vi använder vattnet mer effektivt och jag sparar tid som jag kan ägna åt att rensa ogräs eller göra andra bra saker.

Sandplantering i Rågsved
Också i Rågsved testas det för fullt av våra trädgårdsmästare Ida Johannesson och Dennis Holm. De har gjort en sandplantering med rörgravsgrus, som är finare än vintergruset.

– Sand håller vatten otroligt bra. Tänk dig en het sandstrand, men så stoppar du ner foten 5-10 centimeter och där är det fuktigt och svalt. Dessutom gynnar den många insekter som tycker om att bygga bo i sandig struktur, säger Ida.

Resultat på plus
Arbetet med bibäddarna pågår för fullt och därför har hyresgästerna inte flyttat in ännu. Däremot ser resultatet positivt ut för planteringarna.

– Sandplanteringen går bra, vi har inte behövt vattna på samma sätt som i rabatterna med vanlig jord. Växterna utvecklas något långsammare vilket beror på att de är ovana att växa i sand, säger Ida.

– Jag har inte vattnat på hela sommaren. Och även när det regnar så håller både kanalerna och gruset vattnet bättre. Kanalrabatten ser jättefin ut. Gruset är lite svårare att utvärdera, men växterna klarar sig troligen bättre och det ökar deras motståndskraft vid långvarig torka, berättar Love.

* Stockholmshems klimatfond och bosociala fond – så funkar de

  • Genom klimatfonden kan medarbetarna söka pengar till projekt som minskar klimatpåverkan eller ökar den biologiska mångfalden.
  • Bosociala fonden finansierar projekt kopplade till trygghet och minskade skillnader i Stockholmshems bostadsområden.
  • När åtgärden eller projektet är utfört görs en återrapportering inklusive hur pengarna har använts.
  • Båda fonderna startade 2020 och projekten ska vara något som görs utöver ordinarie verksamhet.

Dela artikeln: LinkedIn

Inköpsportal - tipsa oss

Inköpsportal - ansökan
Logotyp, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 516MB

Bild, minst 540 pixlar bred *

Maximum file size: 516MB

Kontaktspersonsbild, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 516MB

Inköpsportal - tipsa en kollega