Kultur och struktur viktigast för HR-chefen Jenny Nielsen

Jenny Nielsen på Stockholmshem har samlat på sig ledarförebilder genom åren – men också dåliga exempel. – Tydlighet och tillit är superviktigt som chef. Den som envisas med att detaljstyra och vara i alla syltburkar skapar inte motivation hos sina medarbetare.

Jenny Nielsen började sin HR-karriär på Södersjukhuset, där hon bland annat fick sin första chefsförebild, en läkare.

–Min första chef var överläkare, hade småbarn och vabbade en del. Han förmedlade till alla att det är helt ok, ingen är oumbärlig – inte ens han som skulle operera. Det kändes tryggt och är ett synsätt jag tagit med mig som HR-chef; livet kommer emellan och så är det för alla.

Hur hamnade du fastighetsbranschen?
– Jag har länge jobbat inom det offentliga och fick jobb som HR-chef på Fastighetskontoret i Stockholms stad, där man har superhäftiga fastigheter som exempelvis Stadshuset, Stadsbiblioteket och Liljevalchs. HR-frågor är ju ganska lika oavsett var man jobbar även om utmaningarna kan se lite olika ut, men det var roligt att få inblick i en ny verksamhet.

Hur hamnade du på Stockholmshem?
Jag fick frågan om att bli HR-chef här, och det kändes självklart. Dels är Stockholmshem ett av de största bostadsbolagen i Sverige med ett spännande bestånd av lägenheter från 30-talet och framåt. Dessutom har vi ett meningsfullt uppdrag, att bygga och förvalta hem för stockholmarna genom allmännyttan. Det lockade också att få vara med i ledningsgruppen med möjlighet att påverka bolaget på ett annat sätt.

Vad innebär din roll som HR-chef på Stockholmshem?
– Jag är ansvarig för den goda personalpolitiken – att vi ska vara en attraktiv arbetsgivare där människor trivs, utvecklas och vill stanna. Då behöver vi också vara konkurrenskraftiga och det är mitt jobb att se till att vi har den bästa arbetsmiljön, de bästa cheferna och attraktiva förmåner.

2022 blev du utnämnd till Årets HR-direktör i kategorin Offentliga arbetsgivare, bland annat utifrån ditt arbete med ”Vi gör varandra bättre”. Berätta!
– För några år sedan började vi jobba med att ta fram en vision och några värdeord för att beskriva organisationens kultur. Det startade i ledningsgruppen och vi pratade om hur vi skulle hjälpa varandra att bli bättre, från båda håll. Oavsett om det handlar om våra hyresgäster, leverantörer, medarbetare, bostadsområden, miljön… Hur blir vi en bra beställare, till exempel? Jo, genom att lyssna på och lära av varandra. Det utmynnade i visionen ”Vi gör varandra bättre” utifrån värderingarna omtanke, handlingskraft och utveckling.

– Ledningen har varit en motor i det värderingskultursarbetet och med hjälp av HR & kommunikation, tillsammans, har vi fått in det i hela vår organisation, vilket känns fantastiskt roligt!

Hur använder du dina tidigare erfarenheter i din nuvarande roll?
– Jag brinner ju för ledarskapsfrågor och genom åren har jag samlat på mig goda ledarförebilder, men också dåliga exempel. Som chef är det så viktigt att ha tillit till sina medarbetare. Om man envisas med att detaljstyra och ha fingrarna i alla syltburkar får man inga motiverade medarbetare.

– Jag har också haft chefer som varit otydliga och ändrar beslut i tid och otid och då blir det svårt att göra ett bra jobb.

Vad skiljer Stockholmshem från dina andra arbetsplatser?
Jag kände direkt att det finns en otroligt vänlig kultur här som sticker ut. Stämningen är familjär, alla är hjälpsamma och det var något jag tog fasta på. Omtanke är en av våra tre värderingar och det ska vi fortsätta arbeta med. Det hänger också ihop med våra övriga värderingar om att vara handlingskraftiga och driva utveckling.

Hur vill du vara som chef?
Jag vill se och bekräfta mina medarbetare, avsätta tid för uppföljning, lyfta och utveckla men också stötta och coacha. Våga prata om jobbiga saker, liksom vara tydlig med vart vi ska och vad som förväntas av oss.

Vilka utmaningar ser du för dig som HR-chef?
En utmaning är att vi ska flytta ett av våra kontor från Södermalm till Skärholmen, vilket bland annat innebär att vissa kommer att få längre till jobbet. Vi behöver kommunicera kring den här förändringen så att medarbetarna ändå kan känna inspiration och glädje. Där behöver vi bland annat hämta in medarbetarnas tankar och förslag så att vi kan skapa ett fantastiskt kontor där man verkligen trivs och vill vara.

Jenny Nielsens tips för ett framgångsrikt HR-arbete

  • Varför finns HR-funktionen? För att skapa värde för bolaget och se till att vi har rätt personer på rätt plats, i rätt tid.
  • Tänk kultur och struktur! Skapa en kultur med högt i tak, där man ser och lyssnar på varandra och vågar prata om jobbiga saker och bygga förtroende. Att ge feedback på ett sätt som gör den andra bättre. Struktur: Vara en tydlig, närvarande och uppföljande chef som sätter mål och följer upp hur det går. På Stockholmshem har alla chefer en egen HR-partner som stöttar i alla delar. Vi har också slopat det årliga medarbetarsamtalet och infört uppföljningsmöten en gång i månaden, där vi kollar hur medarbetaren mår och vad hen behöver, liksom vilka mål som har uppnåtts.
  • Keep it simple! Gör det lätt för cheferna att vara bra chefer. Pumpa inte ut en massa olika instruktioner och mallar utan ta istället fram enkla hjälpmedel. Fråga cheferna vilket stöd de vill ha, skapa piloter och testa.

Text: Pernilla Fredholm
redaktionen@forvaltarforum.se

Jenny Nielsen

Titel: HR-chef på Stockholmshem.
Ålder: 47 år.
Uppväxt: På Lidingö.
Bor: I Åkersberga.
Familj: Man och två tonåringar.
Yrkeserfarenhet: Södersjukhuset som HR-administratör, Täby kommun som HR-strateg, Fastighetskontoret i Stockholms stad som HR-chef.
Utbildning: Programmet ”Personal Arbete Organisation” (PAO) på Stockholms universitet.
Fritidsintressen: ”Äter gärna god mat med vänner, och gillar att vara i vår stuga i Norrtälje. Jag håller också på med Hot Yoga – att yoga i värme är något jag verkligen fastnat för!”

Dela artikeln: LinkedIn
Inköpsportal - tipsa oss

Inköpsportal - ansökan
Logotyp, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Bild, minst 540 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Kontaktspersonsbild, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Inköpsportal - tipsa en kollega