Stockholmshem låter 160 unga skapa 54 meter konst i Skärholmen

Foto: Bengt Alm, Stockholmshem


Barn och ungdomar från Skärholmsområdet har delat med sig av sina liv i form av illustrationer som tillsammans skapar ett 54 meter långt konstverk. Deras berättelser syns på planket kring Stockholmshems nya bygge på Bredholmstorget i Skärholmen.

Väska med klackskor, hamburgare, minnen av solnedgångar och funderingar kring klimatförstörelse. Ett trist byggplank har blivit offentlig konst genom verket ”Min spegelbild” där 160 unga från Skärholmen, Bredäng och Sätra berättar vilka de är.

Genom en satsning för romsk inkludering har nio ungdomar hållit i konstprojektet under ledning av Unga Berättar – Kulturskolan. De har själva skapat motiv men också stöttat barn i lokala skolklasser och andra unga i Skärholmsområdet som har bidragit med sina illustrationer.

– Ungdomarna har varit fantastiska i insamlandet av allas bidrag och har även själva designat egna motiv till konstverket, säger My Adborn, projektledare hos Unga berättar – Kulturskolan.

Rana Kasto, Stockholmshems hållbarhetsenhet, är initiativtagare till projektet:
– Konst kan bidra till att skapa platser med identitet och ge boende en känsla av stolthet och tillhörighet. Här berättar 160 barn och ungdomar från området sin historia som nu alla kan ta del av.

På uppdrag av Stockholmshem har projektet handletts av Unga Berättar – Kulturskolan Stockholm i samarbete med Arbetsmarknadsförvaltningen.

Några av motiven beskrivs, med konstnärernas egna ord:
”Det är en blomma och så står det Ta hand om mig. Och, ja man ska ta hand om naturen. Jag ville rita något som uppmanar andra att göra något såhär bättre så då tänkte jag ta hand om naturen.” Elev, årskurs 4, Sätraskolan

”Jag valde att göra den hör gubben för han är ganska lik mig. Han har typ nästan samma känslor och gillar att göra samma sak.” Elev, årskurs 4 Sätraskolan

Källa: Stockholmshem

Om konstprojektet ”Min spegelbild”

  • Konstprojektet är en av tre delar i en tre månaders betald praktik där de nio ungdomarna arbetar med olika konstformer, anställda av arbetsmarknadsförvaltningen. Stockholmshem står för projektledarnas löner samt material och Unga Berättar står för projektledning och handledare.
  • Barn från Sätraskolan, Bredängsskolan, Söderholmsskolan och Lindeparkens gymnasiesärskola samt biblioteken i Skärholmen och Bredäng har deltagit i projektet.
  • Illustrationerna är gjorda i programmet Procreate. Tillsammans bildar de drygt 160 delarna en komposition i 30 sektioner som trycks på plåtar som monteras på byggplanket. De kan återanvändas när huset är klart och staketet tas bort. För ökad trygghet ska konsten också belysas kvällstid.

Dela artikeln: LinkedIn
Inköpsportal - tipsa oss

Inköpsportal - ansökan
Logotyp, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Bild, minst 540 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Kontaktspersonsbild, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Inköpsportal - tipsa en kollega