Partnertext från Stockholmshem

Ungdomar skapar porträttserie om pandemins hjältar

Efter Kulturhuset och Rågsved flyttar nu Pandemins hjältar till Hässelby. Foto: Stefan Granlund

Stockholmshem uppmärksammar de riktiga hjältarna – utan superkrafter och trikåer. De som vårdar sjuka, tar hand om våra äldre och barn och kör vår buss till jobbet. De som ser till att vår vardag fungerar, också under en pandemi.

Med porträttserien “Pandemins hjältar” vill Stockholmshem sätta ljuset på vardagshjältarna. För att göra det erbjöd bolaget under höstlovet 2020 tio unga stockholmare jobb via talangnätverket Part. Feriearbetarna kommer från Skärholmen, Rinkeby, Hässelby och Rågsved med omnejd och det är också de som har valt ut och porträtterat sina hjältar i Stockholms ytterstadsområden.

Rana Kasto, projektledare och hållbarhetsutvecklare hos Stockholmshem berättar om projektet:

– Många av de som bor i våra ytterstadsområden jobbar inom vårdyrken och andra viktiga samhällsfunktioner. Det handlar om sjuksköterskor, pedagoger, äldrevårdspersonal, kollektivtrafikspersonal, fritidsledare och många fler.
– Under pandemin har deras viktiga bidrag till stockholmarnas vardag blivit tydlig. De är pandemins hjältar. Genom projektet vill vi synliggöra deras insatser lyfta deras egna berättelser.

Sheyma Isse, 18 år, är från Rinkeby och en av de ungdomar som har fotat.

– Jag lever och är uppvuxen i Järva, så jag har känt av effekten av pandemin och diskussionerna kring oss som bor här. Därför känns det här jobbet extra viktigt, eftersom det ger mig möjlighet att både utveckla mitt visuella berättande och lyfta de personer som inte fått utrymme i allt brus. Det är ofta någon annan som sätter agendan, vi vill höra vad de riktiga hjältarna har att berätta, säger hon.

Visas i publika utställningar
Resultatet av ungdomarnas arbete delas nu med resten av stadens invånare genom publika utställningar.

– Premiären fick skjutas upp just på grund av pandemin, men den 26 augusti förra året var det äntligen dags att visa deras fina arbete på Kulturhuset i Stockholm, berättar Rana Kasto.

I november flyttade utställningen till Stockholmshems dialoglokal i Rågsved. Under januari 2022 visas den på fritidsgården Lyktan i Hässelby och det finns planer på att visa den också i Rinkeby.

Exempel på foton och berättelser

Birgitta Andersson och Marie Näslund, Rågsved
Foto och berättelse: Ida Basmarke

Birgitta och Marie är pedagog respektive specialpedagog på Öppna Förskolan i Rågsved, en gratis kommunal verksamhet.

”Vårt mål är att vara en samlingsplats och pandemin har påverkat våra besökare enormt mycket. De har varit väldigt rädda och inte velat komma hit på grund av smittorisken. För många försvinner det sociala när man spenderar den mesta tiden hemma. Vi har försökt vara tillgängliga utomhus, så att de ska få lite av det sociala och kunna umgås. Normalt har vi många aktiviteter, till exempel fredagsfrukost dit många av våra besökare kom. Trots att det har funkat bra med max tre föräldrar med tre barn, så är det stor skillnad på hur det brukar vara.”

Charly Anthony, Skärholmen
Foto och berättelse: Mona Sharmarke

Charly är fritidsledare på Fryshuset. På fritiden jobbar han med Blåljusmatchen som bygger broar mellan blåljuspersonal och ungdomar i södra Stockholm samt United Brothers som ökar unga killars medvetenhet av normer, våld och inkludering.

”Pandemin gjorde att vi inte kunde träffa lika många ungdomar, bland annat behövde vi ställa in United Brothers. Min mor arbetar inom vården och personalen på det äldreboendet fick inte tillräcklig med utrustning för att kunna skydda sig själva och sin omgivning. Det är trist att olika samhällsbärare, som de i vården, inte kunde skydda sig själva och sin familj. Tillgången på resurser i förorten kan förbättras och informationen behöver bli bättre.”

De som gjorde jobbet! Övre raden från vänster: Senay Berhe, Sofia Quintero, Ida Basmarke, Mona Sharmarke, Josef Kadim, Alaxshan Saseekaran, Alexandra Lehmann, Johnny Ly. Nedre raden frän vänster: Betelihm Abraha, Sheyma Isse, Haidar Beden, Yusuf Hussein, Sadia Hassan.

Om Pandemins hjältar

• Porträttserien “Pandemins hjältar” är ett samarbete mellan Stockholmshem och talangnätverket Part.
• Under höstlovet 2020 erbjöd Stockholmshem via Part arbetstillfällen till tio unga stockholmare med uppdraget att skapa underlag till en fotoutställning där de porträtterar och samlar in berättelser från sina egna hjältar.
• Porträttserien består av foton och berättelser av personer som bor eller verkar i Stockholms ytterstadsområden Skärholmen, Hässelby, Rågsved och Rinkeby där Stockholmshem har många hyresgäster och stora bestånd.
• Arbetsgruppen bestod av tio ungdomar i åldrarna 16-25 år.
• Rekryteringen gjordes genom Parts talangnätverk som består av över 2 000 unga i åldrarna 16-25 år från Stockholms ytterstadsområden.
• Ungdomarna fick lön av Stockholmshem under veckan. Via Part fick de också möjlighet att utvecklas under handledning av två proffsfotografer, Angelina Bergenwall, årets fotograf 2020, och Senay Berhe, grundare av Afripedia.
• Slutresultatet är utställningen som nu delas med resten av stadens invånare på olika platser i Stockholm.

Dela artikeln: LinkedIn
Inköpsportal - tipsa oss

Inköpsportal - ansökan
Logotyp, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Bild, minst 540 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Kontaktspersonsbild, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Inköpsportal - tipsa en kollega