Vill du nå våra 25 000 andra förvaltare?
Vill du ha förvaltarforum direkt i mailen?

Så jobbar Einar Mattsson med blommor

einar Mattssons trädgårdsteam

Projektledare Malin Persson i full färd med plantering av sommarblommor

Blomsteråret börjar tidigt på Einar Mattsson. Redan på sommaren kollar trädgårdsteamet vad som fungerat och vad som ska beställas till kommande år.

På vårkanten ska innergårdar städas, blommor planteras, rabatter förbättras och gödas. Men sedan börjar nästa fas för de elva medarbetarna i Einar Mattssons utemiljögrupp.

Arbetet med vårblomstren tar sin början redan i slutet av augusti året innan. Då tar projektledaren Malin Persson med sig Elisabet Bengtsson från leverantören Gustavshill handelsträdgård till utvalda gårdar.

Penséer är populära
– Vi tittar på vad som har gått bra och mindre bra under den gångna säsongen och funderar på beställningarna till kommande år, berättar Elisabet. Växterna måste vara tåliga och blomma bra. Dessutom tar vi hänsyn till hyresgästernas önskemål. Penséer är till exempel alltid populära på våren, säger Malin.

Sedan gäller det att tänka på sol och skugga. Att en del gårdar är skuggiga minskar valmöjligheterna.

Testar nya blommor
– Vi vill dessutom förnya oss lite. Nu har vi till exempel kört rudbeckior två somrar i rad, så vi kanske provar något annat nästa år, fortsätter Malin.

Vårblommor bokas i oktober När Einar Mattsson bestämt antal och sorter, gör Gustavshill en bokning hos sina leverantörer. För vårblommorna sker detta redan i oktober och för sommarblommorna i november/december.

Intensiv period
– Säsongen är kort och alla vill ha sina blommor på samma gång, så det gäller att vara ute i tid, förklarar Elisabet Bengtsson. Små miniplantor drivs upp från frön innan de kommer till handelsträdgården på Färingsö i mitten av januari. Där får vårblommorna växa till sig ända till i april då de är färdiga att planteras.

Sedan börjar de mest intensiva dagarna på året för trädgårdsteamet, när växterna levereras och snabbt ska planteras ut i krukor och rabatter.

Trevliga mötesplatser
Framåt juni är det dags för sommarblommorna och i slutet av september köper man in och sätter ut höstblommor som väljs för att hålla vintern ut.

– Vi jobbar året runt för att skapa trevliga mötesplatser. Sedan är det förstås också upp till alla att hjälpa till att hålla rent och snyggt på gårdarna, avslutar Malin Persson.

Källa: Einar Mattsson

 

Inköpsportal - tipsa oss
Inköpsportal - ansökan
Logotyp, minst 200 pixlar bred *
Maximal filstorlek: 209.72 MB
Bild, minst 540 pixlar bred *
Maximal filstorlek: 209.72 MB
Kontaktspersonsbild, minst 200 pixlar bred *
Maximal filstorlek: 209.72 MB
Inköpsportal - tipsa en kollega