Framtiden för rekrytering inom bygg- och fastighetssektorn kanske redan finns här – och det heter LIA. Richard Rosengren, LIA-ansvarig på Newton, belyser hur denna praktikform från yrkeshögskolan är en effektiv väg att identifiera nästa generations talanger.
LIA, eller lärande i arbete, representerar den del av yrkeshögskolans utbildningstid som verkligen skiljer sig från andra utbildningsmetoder.
– Det är det mest ekonomiska sättet att rekrytera i Sverige, förklarar Rosengren. LIA tar upp en tredjedel av studietiden, och det är här som studenter omvandlas från teoretiker till yrkesverksamma, förberedda att möta bygg- och fastighetsindustrins utmaningar.
Dubbla fördelar med LIA
Praktikperioden tjänar två huvudsyften. Först och främst tillåter det studenter att förfina sina kunskaper. Dessutom ger det företagen möjligheten att evaluera en potentiell medarbetare utan stora ekonomiska investeringar. Den enda kostnaden? Några timmar handledning. Resultatet är imponerande: över 50% av LIA-studenterna blir anställda på sin praktikplats.
Ett smart affärsdrag
Medan traditionella rekryteringsprocesser kan kosta hundratusentals kronor, framhäver Richard att rekrytering via LIA ”är god ekonomi.” Det skapar en win-win-situation för både studenter och företag i bygg- och fastighetsbranschen.
Yrkeshögskolan: Tillgodose industrins behov
Yrkeshögskolans utbildningar är designade för att uppfylla industrins krav. En YH-utbildning måste motsvara branschens kompetensbehov, och LIA är ett praktiskt sätt att testa detta. Med 94% av arbetsgivarna nöjda med de examinerades kompetens är det ett tydligt tecken på framgång.
Framtiden för rekrytering
LIA är mer än att bara vara en praktik. Det är ett innovativt och hållbart sätt att rekrytera.
– Yrkesfärdiga kandidater, inblick i deras förmågor och minimala kostnader – det är LIA, säger Rosengren.
För bygg- och fastighetsföretag som letar efter den mest effektiva metoden för att upptäcka framtidens talanger, är LIA ett naturligt val.
Gör som många andra bolag, ta emot en LIA-praktikant.