Satsa på naturens lösningar mot extremväder

Ekostaden Augustenborg. Foto: MKBs fotoarkiv

Naturens lösningar kan mildra effekterna av extremväder som torka och översvämningar. Att bevara skogar, restaurera våtmarker och satsa på gröna städer spelar stor roll. En rad positiva exempel är på gång både i Sverige och globalt, enligt en granskning som WWF gjort.

Hetta och torkan i Sydeuropa och kraftiga regn och översvämningar i Sverige och Norge är en rejäl varning och har satt strålkastarljuset på hur vi bygger städer samt jordbrukets hantering av vatten i landskapet.

– Med hjälp av naturens lösningar kan vi bidra till att öka den biologiska mångfalden och motståndskraften mot översvämningar och värmeböljor, säger WWFs generalsekreterare Gustaf Lind.

– Naturbaserade lösningar ger också stora mervärden för människor, biologisk mångfald och stadsmiljön. Glädjande nog finns många positiva exempel, säger Sabina Andrén, expert på hållbara städer på WWF.

Det kan handla om att bevara gröna korridorer genom städerna, öppna upp täckta dagvattenledningar, återställa våtmarker och bygga in växtlighet i städer. Våtmarker, regnbäddar och gröna översvämningsytor fördröjer vattnet, vilket minskar risk för skador. En global rapport från WWF och Röda korset 2022 visar att man med naturens hjälp kan mildra effekterna av till exempel torka och översvämningar med 26 procent.

Augustenborg i Malmö är ett gott exempel
Ett internationellt uppmärksammat exempel kommer från stadsdelen Augustenborg i Malmö, som redan på 1990-talet byggdes om till en ekostad. Malmö stad och Malmös kommunala bostadsbolag hade tidigare brottats med mycket översvämningar i källare på grund av otillräckliga vattenledningsrör.

Gröna tak, rännor och kanaler och fördröjningsdammar i marknivå gjorde att regnvattnet kunde rinna av och sugas upp på vägen till avloppssystemet. En botanisk takträdgård på 9 500 kvadratmeter anlades på hustaken.

2014 testades det nya systemet skarpt i ett av de värsta skyfallen som någonsin drabbat Malmö. Efter regnet var andelen försäkringsskador bara en tiondel där jämfört med resten av Malmö.

Väva in lösningar i gaturummen
Det finns fler goda exempel bland svenska kommuner. Sundbybergs kommun utanför Stockholm jobbar med en aktivitetspark med inbyggd dagvattenfördröjning och Örebro kommun tar fram lekplatser där grönskan har både en biologisk och pedagogisk funktion.

– I stadsmiljöer kan vatten och grönska finnas invävd på många olika sätt i gaturummen, på tak och fasader och i mikroparker, vilket ger stora mervärden för biologisk mångfald och människors livsmiljö, säger Sabina Andrén.

Källa: WWF

Läs WWFs rapport

Nature-based solutions can help reduce the impact of climate change and weather related disasters kan läsas i sin helhet här.

Dela artikeln: LinkedIn
Inköpsportal - tipsa oss

Inköpsportal - ansökan
Logotyp, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Bild, minst 540 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Kontaktspersonsbild, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Inköpsportal - tipsa en kollega