Kompetens / Nytt om utbildning & kompetens
Partnertext från Newton

Har ni som fastighetsägare koll på lekplatssäkerheten?

Lekplatser gör att barn rör på sig och utforskar sin omgivning, samtidigt som de lär sig nya saker. Som ansvarig för skötsel och underhåll av lekplatser är det viktigt att ha uppdaterad kunskap om säkerhetskraven för att skapa en trygg lekmiljö.

I Sverige finns standarder för säkerhet på lekplatser, som beskrivs i SSEN 1176 och SSEN 1177. Den mest grundläggande regeln är att barn ska skyddas från risker som de själva inte kan förutse på lekplatsen.

Det innebär att lekplatsen och dess utrustning måste vara utformade och underhållna på ett sådant sätt att risken för skador minimeras.

Vikten av visuell och funktionskontroll på lekplatser
För att säkerställa att lekplatsen uppfyller säkerhetskraven måste fastighetsarbetare kunna utföra både rutinmässig visuell kontroll och enklare funktionskontroll av lekplatsutrustning.

Detta innebär att de behöver ha kunskap om de olika delarna av lekplatsen och hur man kan identifiera eventuella fel eller brister.

Vid behov måste de även kunna tolka besiktningsrapporter och skapa åtgärdsprogram baserat på dessa.

Ansvar för lekplatsen
Det är fastighetsägare, förvaltare och bostadsrättsföreningar som bär ansvaret för drift- och skötsel av lekplatser och lekutrustning. De måste se till att lekplatserna följer säkerhetskraven och genomföra regelbundna kontroller för att säkerställa att allt fungerar som det ska.

Om det uppstår fel eller brister är det deras ansvar att snabbt vidta åtgärder för att åtgärda problemen.

Utbildning i lekplastsäkerhet

Vill du lära dig mer om lekplatssäkerhet och hur du kan skapa en trygg lekmiljö för barnen? Varför inte gå en praktisk utbildning om lekplatssäkerhet och få de kunskaper som krävs för att ansvara för drift- och skötsel av lekplatser och lekutrustning? Läs mer här.

Läs fler artiklar på Förvaltarforum Kompetens
Dela artikeln: LinkedIn
Inköpsportal - tipsa oss

Inköpsportal - ansökan
Logotyp, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Bild, minst 540 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Kontaktspersonsbild, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Inköpsportal - tipsa en kollega