FÖRENING & ORGANISATION
Partnertext från Sveriges Allmännytta

Årets bästa klimatinitiativ – här är vinnarna!

Vinnarna i Bästa klimatinitiativen 2023, från vänster: Kent Tillberg, förvaltningschef på Sjöbohem, Jonna Sköld, energiingenjör på Sjöbohem, Oskar Scheiene, energi- och miljöchef på Bostadsbolaget i Göteborg, samt Anna Hermansson och Sara Keränen, båda kommunikatörer på Bostadsbolaget i Göteborg. Foto: Linnéa Wallin

Sveriges Allmännyttas tävling Bästa klimatinitiativen 2023 är nu avgjord. Vinnare i kategorin stora bolag är Bostadsbolaget i Göteborg, och Sjöbohem tog hem segern i kategorin små och medelstora bolag.

Med tävlingen vill Sveriges Allmännytta lyfta fram framgångsrika exempel på hur bostadsbolag kan bidra till en miljömässigt mer hållbar utveckling.

Vinnaren i kategorin små och medelstora medlemsbolag – Sjöbohem – visar med sitt projekt Hydrobust på möjligheten att med egen el ställa om till fossilfrihet.

– Genom detta pris har juryn visat att de tror på projekt som använder många olika tekniska komponenter och att systemtänk är viktigt för att lyckas med ett fossilfritt 2030, säger Anders Nordstrand, vd på Sveriges Allmännytta.

Egen el omvandlas till vätgas
Hydrobust är ett projekt som producerar Sjöbohems egen el med hjälp av sol och vind, lokalt på fastigheten. Den el som inte behövs för stunden tas tillsammans med vatten in i ett elektrolysrör och omvandlas till vätgas och lagras. Det gör det möjligt att lagra stora mängder energi, som sedan används vid behov nattetid och under vintern.

– Vi är otroligt glada över den här vinsten. Många talar om fossilfri framtid, vi föredrar att tala om fossilfri nutid. Det är nu det händer, vi har redan börjat ställa om till fossilfritt och det går snabbt i vår omställning, säger Kent Tillberg, förvaltningschef på Sjöbohem.

Vattensparprojekt med hyresgästerna
Oskar Scheiene är energi- och miljöchef på Bostadsbolaget i Göteborg, som vann i kategorin stora bolag för sitt vattensparprojekt.

– Det visade sig att kommunikation, humor och lite tävling är ett vinnande koncept för att åstadkomma hållbar beteendeförändring, säger han.

Bostadsbolaget har inte bara fokuserat på interna åtgärder, utan även engagerat sina cirka 50 000 hyresgäster i en gemensam strävan mot en hållbar framtid. Genom att implementera vattenbesparande åtgärder i sitt dagliga arbete har bolaget både bidragit till att minska det egna resursuttaget och gjort sina hyresgäster medvetna om vikten av att agera hållbart.

– Vi är jättestolta över våra hyresgäster som sparade miljontals liter vatten genom att ändra sina vanor. Pengarna som vi sparar kan istället användas till investeringar i våra fastigheter och boendemiljöer, vilket kommer hyresgästerna tillgodo. Så till våra branschkollegor säger vi: Tveka inte att haka på #waterhack!

Även positivt för ekonomin
Att spara vatten är inte bara en viktig insats för att hushålla med vårt viktigaste livsmedel utan har också positiva effekter på den ekonomiska hållbarheten, särskilt i tider av kostnadsökningar.

– Som svar på effekterna av ett förändrat klimat som tydligt påverkar vår värld har Bostadsbolaget, en allmännyttig bostadsaktör, intensifierat sina insatser för att främja hållbarhet i det dagliga arbetet, säger Anders Nordstrand.

Dela artikeln: LinkedIn

För dig som arbetar med förvaltning och utveckling av alla typer av fastigheter.

Prenumerera på
vårt kostnadsfria nyhetsbrev


Inköpsportal - tipsa oss

Inköpsportal - ansökan
Logotyp, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Bild, minst 540 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Kontaktspersonsbild, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Inköpsportal - tipsa en kollega