Partnertext från Miele

Vi minskade förbrukningen med 100 000 kWh/år

Sveriges största bostadsrättsförening Masthugget bytte maskiner i tvättstugan – och minskade förbrukningen med 100 000 kWh per år. Totalt renoverade föreningen 18 tvättstugor och installerade 40 nya maskiner.

Under våren 2022 inledde bostadsrättsföreningen Masthugget i Göteborg ett omfattande projekt. Upprustningen av alla 18 befintliga tvättstugor. De gamla torkskåpen och tvättmaskinerna skulle ersättas med nya, moderna och energieffektiva maskiner. I fokus låg bland annat kostnads- och energieffektivisering.

Efter en omfattande inventering av befintliga tvättstugor beslutade föreningen att genomföra en större upphandling, där föreningen valde att installera maskiner från Miele Professional. Valet föll på Miele bland annat för att de kunde möta föreningens målsättningar som minskad energiförbrukning och kapade energitoppar, men också för att de kunde presentera ett konkurrenskraftigt pris. Christer Jacobsson, Förvaltningschef på BRF Masthugget, berättar mer.

– Totalt så har vi installerat 12 tvättmaskiner, 25 torktumlare och 3 torkskåp. De ska ersätta alla äldre maskiner som står fördelade över 18 tvättstugor. Utöver det har vi gjort en del arbeten med att dra fram varmvatten till de maskiner som saknade det.

Vatten från fjärrvärmen
Föreningen vidtog flera åtgärder för att öka energieffektiviteten i tvättstugorna. En av de första insatserna man gjorde var att säkerställa att alla tvättmaskiner var kopplade till varmvattnet. De maskiner som inte kunde anpassas ersattes med nya tvättmaskiner. Förändring medförde att värmeelementen i tvättmaskinerna inte längre behövde aktiveras, vilket har resulterat i en kraftig minskning av maskinernas energiförbrukning.

– I stort sett är alla som var kopplade till kallvattnet nu utbytta till nya maskiner som tar vatten direkt från fjärrvärmen.

Gamla maskiner som slukade energi
Många av Masthuggets maskiner hade runt 15 år på nacken. Både torkskåp och tvättmaskiner slukade energi. Nästan alla skåp blåste ut all värme i samband med torkning, något som drar upp energiförbrukningen markant jämfört med ett skåp som använder värmepump. Samtidigt var flera av tvättmaskinerna kopplade direkt på kallvattnet.

– Vi räknar att de nya maskinerna ska ge en besparing på cirka 100 000 kWh per år, om vi jämför med den gamla maskinparken. Vi kommer också ner väldigt mycket på effekten, vilket nästan är ännu viktigare.

Flytt av effekt ger fler laddplatser
Genom att frigöra eleffekt från tvättstugan skapar man dessutom möjligheten att flytta effekten till andra ställen inom fastigheten. Det möjliggör till exempel fler laddplatser för elbilar utan att höja storleken på huvudsäkringen.

– Tvättstugan är ofta begränsad till tider som 08–21, då övrig fastighetselförbrukning är hög vilket gör att högsta effektuttag per timme oftast blir någon gång under tvättstugans öppettider.

Effekttaxan styrs av den högsta timförbrukningen varje månad, det vill säga när effekten är som allra högst. Vid en uppskattad sänkning av effekten på 90 kW innebär en besparing på cirka 5 600 kronor i månad, berättar Christer.

– Därför är det så viktigt att få ner effekten dagtid, vilket en sådan här investering bidrar till.

Dela artikeln: LinkedIn
Inköpsportal - tipsa oss

Inköpsportal - ansökan
Logotyp, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Bild, minst 540 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Kontaktspersonsbild, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Inköpsportal - tipsa en kollega