Den gamla tvättstugan är en energibov – så kapar du behovet

Foto: Miele Professional

Det är både spännande och utmanande tider för fastighetsförvaltare. I takt med att underhållskostnader rusar ökar kraven på förvaltaren att hitta besparingar där potentialen finns. I tvättstugan till exempel.

Ett utrymme att kapa energiförbrukningen i, är den gemensamma tvättstugan. Gamla maskiner förbrukar betydligt mer energi än vad nya gör och i fastigheter med en stor maskinpark kan ett byte av vitvaror göra stor skillnad.

Dan Modig, Miele Professional

– Det är en halvering av energiförbrukningen. Har man något modernare maskiner är det åtminstone 30 procent. Det beror lite på vad det är för generation på maskinerna, men vi pratar ofta om en payoff-tid på fem år, samtidigt som garantier ligger på samma tider, säger Dan Modig, Distriktschef i Sydöstra Sverige på Miele Professional.

Varmvatten direkt från fjärrvärmen
Nya tvättmaskiner tar till exempel inte bara in kallvatten som sedan värms upp i maskinen. Istället kopplar man in fastighetens befintliga varmvatten från fjärrvärmen, vilket medför att värmeelementen i maskinen inte behöver slå till som innan. Är vattnet för varmt spär maskinen automatiskt ut det med kallvatten.

Det ger två stora fördelar, dels förkortas tvättiden med 10 minuter, dels ger det stora energibesparingar, menar Dan Modig.

– Vi stöter fortfarande på tvättstugor som har den här utrustningen. I dag har jag varit på ett projekt där vi har dragit fram varmvatten till alla tvättmaskiner, det gjordes alltså nu – 2023. Totalt var det tio maskiner fördelat på sex tvättstugor. Så det blir en rejäl besparing för fastighetsägaren.

Torkskåp och tumlare energitjuvar
När det kommer till torkskåp och torktumlare kan valet av modell sänka energianvändningen med upp till 60 procent. En torktumlare eller ett torkskåp med värmepumpsteknik är betydligt snålare än ett som evakuerar ut all uppvärmd luft, för att hela tiden värma upp ny.

– Ett gammalt torkskåp förbrukar lika mycket som en vanlig villa per år, cirka 18 000 kWh.

Höga elpriser ger kortare avbetalningstider
I vanliga fall brukar payoff-tiden totalt sett på en tvättstuga ligga runt fem år, men med dagens höga elpriser är det inte ovanligt att investeringen har betalat av sig snabbare, menar Dan Modig.

Men det är inte alltid man behöver köpa nya maskiner. Har man maskiner som är mellan 5–7 år gamla går det ofta att förlänga livslängden – och sänka energianvändningen.

– Har man inte kopplat på varmvatten på sina tvättmaskiner, men har möjlighet att göra det, bör man kika på det. Sen kan jag rekommendera något typ av underhållsavtal med en vitvarutekniker som ser över utrustningen löpande.

Räkna på hela livslängden
Faller valet på nya maskiner gäller det att inte stirra sig blind på investeringskostnaden, det vill säga kostnaden för själva maskinerna. Den billigare maskinen resulterar inte alltid i lägst pris över tid, menar Lasse Ejeklint, Vattenfalls klimatcoach.

Lasse Ejeklint, Vattenfall

– Varje gång man funderar på att köpa nya torktumlare eller tvättmaskiner bör man definitivt titta på bland annat driftskostnader.

Han menar att man behöver ta hänsyn till hela livscykeln för maskinen. Det inkluderar investeringskostnaden, men också underhållskostnader och driftskostnader under maskinens förväntade livslängd.

Ska maskinen stå i tvättstugan de kommande tio åren behöver man därför räkna in alla relevanta kostnader kopplade till maskinen under samma period.

– Då får man den korrekta kostnadskalkylen. Det är oftast så att de energieffektiva, lite dyrare maskiner, är mer lönsamma när man ser den totala kostnaden.

Livscykelanalys ger bättre förutsättningar
Med hjälp av en livscykelanalys får man en rättvis prisbild över de maskiner man överväger att köpa. Sammanställningen av investeringskostnad, driftkostnader och underhållskostnader skapar en prisbild där det dessutom går att jämföra utrustning från olika tillverkare och modeller.

– Gå inte bara efter investeringskostnaden, utan välj utifrån livstidskostnaden, vilket är bra för både ekonomin och klimatet.

– Det gäller även maskiner som cirkulationspumpar och liknande, att man inte bara byter ut det gamla mot en ny, utan ser till att man byter ut gammalt mot bättre maskiner med högre verkningsgrad, säger Lasse Ejeklint.

Tipslista för att sänka energikostnaderna i tvättstugan:

  • Nya maskiner använder mindre energi än äldre, payoff-tiden är ofta kortare i tider med höga elpriser.
  • Livscykelanalys av ny maskin ger mer rättvis prisbild.
  • Koppla in befintliga maskiner på varmvattenledningen/fjärrvärmen.
  • Torktumlare eller torkskåp med värmepumpsteknik är betydligt snålare än de som evakuerar ut uppvärmd luft.
  • Handla upp underhållsavtal med vitvarutekniker som ser över utrustningen löpande.

Text: Jakob Gromer
redaktionen@forvaltarforum.se

Dela artikeln: LinkedIn
Inköpsportal - tipsa oss

Inköpsportal - ansökan
Logotyp, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Bild, minst 540 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Kontaktspersonsbild, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Inköpsportal - tipsa en kollega