Chalmersfastigheter renoverar effektivare med Typrum

Jeanette Meyer, Chalmersfastigheter, berättar om effektiv renovering med hjälp av Typrum.

Sedan tre år använder Chalmersfastigheter konceptet Typrum för att bli mer effektiva vid invändiga renoveringar. De färdiga mallarna för färger, ytskikt och material sparar tid, kostnader och byggavfall – och har dessutom gett nöjdare hyresgäster.

Varför börja om på ruta ett varje gång någon del av lokalerna behöver en uppfräschning? Just den frågan ställde sig Chalmersfastigheter i Göteborg, när bolaget för tre år sedan tog över det inre underhållet från sina hyresgäster.

– Vi valde att ta över det inre underhållet för att få bättre översyn och kontroll över att nödvändiga renoveringar blev gjorda. Samtidigt är vi måna om att involvera hyresgästerna i utvecklingen av fastigheterna. Att ta fram ett koncept med typrum, där det finns ett begränsat antal möjligheter vid renoveringar, är ett sätt att erbjuda valfrihet inom hanterliga ramar, och samtidigt skapa mer enhetlighet i lokalerna, säger Jeanette Meyer, förvaltningssamordnare för inre underhåll vid Chalmersfastigheter.

Hållbara mallar över tid
Konceptet har tagits fram i samarbete med Sunnerö Arkitekter, och innehåller ett antal mallar med olika material och färgkombinationer för tak, väggar och golv. Även beslag till köksskåp och belysning ingår i konceptet, liksom vitvaror, bänkskivor och köksluckor. I arbetet med att ta fram textilmattor involverade Chalmersfastigheter lokalvården, för att se till att deras arbete inte skulle försvåras av mattvalet.

Sedan tre år har konceptet används vid merparten av alla invändiga renoveringar, med lyckat resultat.

– Vi har tänkt på att välja harmoniska färger som håller över tid, och på Chalmersfastigheters kontor finns ett visningsrum där man kan se prover på mattor, ytskikt och kulörer uppmålade på större ytor. Responsen från hyresgästerna har varit väldigt positiv. De känner sig involverade samtidigt som vi har underlättat valen genom att erbjuda olika teman att välja från, säger Jeanette Meyer.

Kan återbruka mer
Numera sker renoveringarna betydligt snabbare och effektivare än tidigare. Dessutom ökar möjligheterna att återbruka och ta vara på byggmaterial, eftersom överblivna färgburkar och stuvbitar från mattor eller golvplattor kan ställas undan i väntan på nästa renovering med samma tema. Återbruk underlättas också på andra sätt, när bänkskivor, mattor eller armaturer enklare kan flyttas och återanvändas inom lokalbeståndet.

– Dessutom har vi lagt in alla färger och mattor i byggvarubedömningen, så det redan är klart att renoveringarna uppfyller alla viktiga miljökrav, säger hon.

Lönsam investering
Även om inga specifika beräkningar finns är det enligt Jeanette Meyer tydligt att satsningen också har gett ekonomiska vinster. Investeringskostnaden för att ta fram konceptet, som landade på upp emot en halv miljon kronor efter några kompletteringar, ser hon att bolaget redan fått tillbaka i ökad effektivitet och minskade kostnader.

– Vi gör cirka 20–30 renoveringar per år med våra mallar, i stället för att lägga kanske 25–50 000 kronor per projekt på konsultkostnader. Så det här är en investering som går snabbt att tjäna in, säger hon.

Öppet för andra att använda
Jeanette Meyer tror att fler fastighetsförvaltare som själva ansvarar för inre underhåll skulle vinna mycket på att utveckla typrums-koncept. Chalmersfastigheters koncept ligger öppet på hemsidan och är fritt att använda för den som vill. Men för den som vill hitta sitt eget koncept anpassade efter verksamheten har hon flera tips:

  • Anlita kompetent hjälp utifrån för att ta fram konceptet, om ni inte har den kompetensen inom bolaget. Vi hade stor hjälp av Sunnerö arkitekter, som är duktiga på färgval med mera.
  • Glöm inte att ta med lokalvården i diskussionerna om materialval, så att städningen inte försvåras.
  • Sätt av ordentligt med tid för att ta fram konceptet. Det här med färger är lurigt och kräver att man testar att måla upp på större ytor.
  • Räkna med att komplettera konceptet allt eftersom ni märker hur det fungerar. Vi har exempelvis tagit in några mer färgstarka kulörer, efter önskemål från hyresgästerna.
  • Gör ett visningsrum, och bjud in hyresgästerna för att visa alla delar i konceptet.

Text: Ulrika Ernström
redaktionen@forvaltarforum.se

Dela artikeln: LinkedIn
Inköpsportal - tipsa oss

Inköpsportal - ansökan
Logotyp, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Bild, minst 540 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Kontaktspersonsbild, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Inköpsportal - tipsa en kollega