Final i energitekniktävling: Ecoguard, Momentum och Siemens

Sedan 2022 driver Fastighetsägarna tekniktävlingen ”Energiuppföljningssystem för fastighetsägare”. Ecoguard, Momentum och Siemens är de tre finalisterna och vinnare utses i september.

Det var i oktober 2022 som tekniktävlingen ”Energiuppföljningssystem för fastighetsägare” lanserades, efter flera månaders gediget arbete där en referensgrupp bestående av fler än tjugo fastighetsägare från nätverken Bebo och Belok tog fram den kravspecifikation som ligger till grund för tekniktävlingen.

– Kravspecifikationen består av över 90 krav grupperade i sex olika fokusområden; användarvänlighet och visualisering, energi och miljö, effektuppföljning, ekonomi samt avvikelsehantering och datahantering, säger Rikard Silverfur, chef för utveckling och hållbarhet på Fastighetsägarna.

– Syftet med kravspecifikationen och i längden hela tekniktävlingen är att definiera vad Sveriges fastighetsägare vill se i ett framtida energi- och effektuppföljningssystem för att hjälpa leverantörerna i dess utveckling i framtagande av nya produkter och tjänster, fortsätter han.

För realtidsdata har deltagarna fått access till Fastighetsägarnas testbädd för ”Digitala hus” och tillgång till branschens standardisering av datadelning genom Fastighetsägarnas Kaj Winther.

Åtta tävlingsbidrag visar på hög ribba
Inledningsvis anmälde 14 leverantörer intresse för att lämna in bidrag i tekniktävlingen varav åtta beslutade, efter sex månaders utvecklingstid, att lämna in tävlingsbidrag. Den inledande granskningen av skallkraven under april månad ledde till att tre bidrag går vidare i tävlingen; Ecoguard, Momentum och Siemens.

– Intresset från leverantörsidan har varit väldigt stort. Att det blev åtta av fjorton som till slut lämnade in tävlingsbidrag är en tydlig indikation på att ribban inte är för lågt satt, säger Josep Termens från CIT Renergy, som tillsammans med Jens Penttilä på WSP Sverige har projektledarrollen.

Jury med nio fastighetsägare
Utvärdering av finalisterna pågår. Juryn består av nio fastighetsägare som utvärderar resterande kraven, det vill säga börkrav och även så kallad innovationsmöjligheter, vilka är utformade som öppna krav eller behov som de tävlande själva kan lösa med egna kreativa funktioner.

Dessa kan till exempel vara ”funktioner för att få bättre kunskap om byggnadens eleffekttoppar uttryckt i storlek, frekvens, varaktighet”.

Alla finalister kommer att hålla demopresentationer för juryn och jurymedlemmarna får också testköra energiuppföljningsprogrammen under de kommande veckorna.

Vinnarna utses i september
Vinnare i tekniktävlingen, som finansieras av Energimyndigheten via forskningsprogrammet E2B2, offentliggörs på Fastighetsmässan i Göteborg den 14 september. Det kommer att koras en absolut vinnare för den som uppfyller flest krav. Utöver det ges hedersomnämnande för respektive fokusområde och ”bästa val” utifrån olika kategorier av fastighetsbestånd.

– Vi vill synliggöra vilka energiuppföljningsprogram som är bäst lämpade för olika ändamål och för olika typ av fastighetsägare, säger Rikard Silverfur.

Läs mer om tekniktävlingen här.

Källa: CIT Renergy AB

Dela artikeln: LinkedIn
Inköpsportal - tipsa oss

Inköpsportal - ansökan
Logotyp, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Bild, minst 540 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Kontaktspersonsbild, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Inköpsportal - tipsa en kollega