Partnertext från Miele

Sveriges snyggaste tvättstuga? Så här gjorde Tosito

En driftsäker tvättstuga som dessutom blivit en mötesplats – utan att kosta skjortan. Hur är det möjligt? Vi besöker fastighetsbolaget Tositos studentboende Kunskapsfabriken i Jönköping.

I centralt läge på Öster i Jönköping ligger den gamla SAAB-fabriken. Förr tillverkades flygplanskomponenter, numera har det byggts om till ett modernt studentboende för drygt 200 studenter från hela världen. Här finns eget gym och kafé, men också Sveriges kanske mest sociala tvättstuga.

– Man kan sitta ned en stund om man kommer innan maskinen är färdig, kanske plugga en stund och prata med kompisar, säger Joakim Edin Sjöberg, drifttekniker hos Tosito.

Textilier och möbler bidrar till trivsel
Tvättstugan, som är öppen dygnet runt, rymmer sju tvättmaskiner och lika många torktumlare. Vackra textilier, tavlor på väggarna och flera sköna sittmöbler ser till att dämpa ljudnivån och att skapa en lugn och behaglig stämning. Lampor och växter och en genomgående blå färgsättning bidrar ytterligare till att skapa en plats där man dröjer sig kvar.

– Vi har gått från att ha en vanlig tråkig och steril tvättstuga till att bli en mötesplats. Vi är supernöjda! säger Joakim Edin Sjöberg.

Positiv respons från studenter
Tvättstugan togs i bruk hösten 2019, då Kunskapsfabriken stod inflyttningsklar för studenter. Fastighetsägaren Tosito och Jönköping University ville att tvättstugan skulle bli något utöver det vanliga. De gav därför Miele och den lokala inredningsfirman Kreativa Kvadrat fria händer att inreda.

Men pandemin kom emellan. Det var först under våren 2022 som alla inredningsdetaljer kom på plats. Och reaktionerna från studenterna har inte låtit vänta på sig.

– Jag har fått många kommenterar och jag vet att studenter skickat bilder till sina kompisar. De som varit med i förändringen, före och efter, har stoppat mig i korridoren bara för att säga att tvättstugan blivit så fin!

Proffsutrustning från Miele – Hållbart och användarvänligt
Att utrusta tvättstugan med tvättutrustning från Miele Professional var ett självklart val, enligt Joakim Edin Sjöberg. Fastighetsägaren Tosito hade mycket goda erfarenheter av Miele från sina andra bostadsområden.

– Miele Professional har hållbara maskiner som tål att köras hela dagarna och via Elon har vi snabb service om något ändå skulle hända.

På Kunskapsfabriken bor studenter från hela världen. De kommer med olika språk och tvättvanor. För många av dem är det första flytten hemifrån. Därför är tillgänglighet och användarvänlighet viktiga aspekter.

– Även någon som tvättar för första gången ska tycka att det är lätt. Mieles maskiner har bra tvätt- och torkprogram och det är enkelt att byta språk.

Kvalitet lönar sig i längden
Att satsa på kvalitet kräver en del planering och resurser. Men det behöver inte nödvändigtvis bli så mycket dyrare, menar Joakim Edin Sjöberg. Med hållbara vitvaror och en fin miljö kan totalkostnaden rentav bli lägre över tid. Bland annat eftersom hyresgästerna månar mer om tvättstugan.

– En fin och trevlig miljö är man också mer rädd om, konstaterar Joakim Edin Sjöberg.

Regelbunden skötsel
Att erbjuda studenterna en fin tvättstuga är en sak. Som förvaltare vill man också ha en bekymmersfri tillvaro. Utöver den städning som sker av tvättstugan varje vecka, lägger Joakim Edin Sjöberg ned cirka 1–2 timmar varje månad på förebyggande underhåll.

– Vi håller utrymmet rent och snyggt, och vi följer Mieles råd när vi sköter om maskinerna. Jag är övertygad om att tvättstugan kommer att bevaras i gott skick över lång tid.

Noll driftavbrott
Totalkostnaden är också beroende av driftsäkerhet och livslängd. Under de drygt två år som tvättstugan varit öppen har Mieles utrustning mer än väl levt upp till förväntningarna, avslutar Joakim Edin Sjöberg stolt.

– Varje maskin har hittills gått ungefär två tusen timmar. Under den tiden har vi ännu inte haft ett enda driftstopp!

Inköpsportal - tipsa oss

Inköpsportal - ansökan
Logotyp, minst 200 pixlar bred *
Maximal filstorlek: 209.72 MB
Bild, minst 540 pixlar bred *
Maximal filstorlek: 209.72 MB
Kontaktspersonsbild, minst 200 pixlar bred *
Maximal filstorlek: 209.72 MB

Inköpsportal - tipsa en kollega