Fossilfri snöröjning för Rocklunda Fastigheter

2019 antogs visionen att Rocklunda i Västerås ska vara ett klimatpositivt idrottsområde senast 2030. Nu tar man ett steg till i den riktningen genom att sköta sin snöröjning helt utan fossila bränslen.

Rocklunda frilufts- och idrottsanläggning i Västerås är ett förvaltningsbolag som redan har, och fortsätter att, arbeta för att minska sina klimatavtryck. De senaste åren har man bland annat halverat den egna användningen av fossila bränslen genom eldrivna fordon och olika innovationer. Ett exempel är linjering av fotbollsplaner med en eldriven robot. Läs artikeln här intill.

I vinter kommer Rocklunda dessutom att sköta sin snöröjning helt utan fossila bränslen. LT Konsult Fastighetsservice har fått ansvaret för att snöröja och halkbekämpa Rocklundas närmare 1 500 parkeringsplatser och vägar.

Rocklunda ställer krav
Till snöröjningen används en helt fossilfri maskinpark bestående av en ny typ av traktor som går på biogas samt en nyutvecklad, eldriven redskapsbärare. Som komplement till dessa används också en mindre hjullastare som drivs på förnybart bränsle. Halkbekämpningen kommer även den att göras helt elektriskt med hjälp av lätta lastbilar.

– Hela vår filosofi är att det ska vara hållbart. Det är otroligt positivt att Rocklunda ställer dessa krav. Det är ganska ovanligt i fastighetsbranschen att det ställs krav på leverantörer, så att det blir hållbart i hela näringskedjan. All bravur till Rocklunda som bryr sig på riktigt, säger Rickard Törnblom, ägare och hållbarhetschef, på LT Konsult Fastighetsservice.

Rocklundas Tekniske chef, Björn Sandvall, är en engagerad beställare.

– Det här är något vi pratat med våra partners om i många år, att vi kommer bli allt tuffare i vårt sökande efter innovativa och hållbara lösningar. Våra partners måste ha ett helhjärtat hållbarhetsarbete och hjälpa oss framåt i vår strävan att uppfylla visionen om ett klimatpositivt Rocklunda. Nu längtar jag efter första snön!

Källa: Rocklunda

Dela artikeln: LinkedIn
Inköpsportal - tipsa oss

Inköpsportal - ansökan
Logotyp, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Bild, minst 540 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Kontaktspersonsbild, minst 200 pixlar bred *

Maximum file size: 209.72MB

Inköpsportal - tipsa en kollega